Slovensko - tipy na výlet

Skvelá letná novinka: Do Banskej Bystrice a okolia sa vrátil turistický vláčik

Skvelá letná novinka: Do
2023-05-20 09:00:00

Banská Bystrica patrí k obľúbeným a vyhľadávaným mestám na mape Slovenska. V uplynulých rokoch sa podarilo vďaka mnohým projektom zlepšiť ponuku pre obyvateľov, ako aj pre domácich i zahraničných návštevníkov. V nastavenom trende chce samospráva pokračovať, čoho dôkazom je aj nová atrakcia – turistický vláčik. Premávať bude počas hlavnej letnej sezóny, júl – august, denne a v mesiacoch jún a september cez víkendy a sviatky. viac »

OBRAZOM: V Bratislave rekonštruujú mestské kúpele Grössling

OBRAZOM: V Bratislave rekonštruujú
2023-05-18 12:00:00

Mestské kúpele Grössling sú ikonickou stavbou Bratislavy. Už od roku 1895 slúžili mešťanom, okrem očistnej a športovej funkcie, aj ako dôležitý stretávací bod. Práve túto funkciu chce mesto jeho obyvateľom vrátiť a po 25 rokoch od zatvorenia kúpeľov začalo s ich obnovou. viac »

OBRAZOM: K unikátom Štiavnických Baní patrí strojovňa pre ohňové stroje

OBRAZOM: K unikátom Štiavnických
2023-05-14 12:00:00

Štiavnické Bane návštevníkom ponúkajú mnoho zaujímavého, k najväčším technickým vzácnostiam patrí strojovňa pri šachte Jozef. Monumentálna kamenná stavba slúžila v rokoch 1732 - 1734 podľa archívnych dokumentov ako strojovňa pre dva ohňové vodočerpacie stroje, ktoré postavil anglický konštruktér Isaac Potter. viac »

Dom Majstra Pavla v Levoči: Gotická budova potrebuje obnovu

Dom Majstra Pavla v
2023-05-13 12:00:00

Dom Majstra Pavla v Levoči potrebuje obnovu, Slovenské národné múzeum (SNM) - Spišské múzeum chce na projekt získať externé zdroje. Pre TASR to potvrdila zástupkyňa riaditeľky múzea Dáša Uharčeková Pavúková s tým, že ide o budovu, v ktorej slávny neskorogotický rezbár žil a tvoril. Aktuálne je tam expozícia zostavená z faksimile jeho najznámejších diel. viac »

Najzaujímavejšie vodopády na Slovensku: Kompletnú päťku videl málokto

Vodopád Skok
2023-05-12 13:00:00

Krajšie jarné počasie nás už láka na turistiku. Môžete začať zľahka a navštívte naše najzaujímavejšie vodopády. Viaceré z nich sú ľahko dostupné a nemusíte zdolávať ani náročné turistické trasy. Je len na vás, ktorú alternatívu si vyberiete... viac »

Sedem za cenu jednej: Turisti sa so vstupenkou na Trenčiansky hrad dostanú aj do ďalších múzeí

Trenčiansky hrad
2023-05-12 08:00:00

Návštevníci Trenčianskeho hradu môžu počas tohtoročnej letnej sezóny spoznať ďalšie pobočky Trenčianskeho múzea v Trenčíne za zvýhodnených podmienok. So vstupenkou na Trenčiansky hrad majú vstup zdarma do šiestich pobočiek múzea. viac »

V Pavlovciach nad Uhom otvorili múzeum vysťahovalectva do Severnej Ameriky

V Pavlovciach nad Uhom
2023-05-09 06:00:00

Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky v sobotu slávnostne otvorili v obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce. Približuje emigráciu Slovákov najmä do Spojených štátov a ich tamojšie kultúrne aktivity. viac »

Leto na Spišskom hrade: Turisti sa môžu tešiť na tajomné noci aj gastropotulky históriou

Leto na Spišskom hrade:
2023-05-08 12:00:00

Otvorenie letnej turistickej sezóny sa na Spišskom hrade tento rok ponesie v duchu osláv 30. výročia zápisu lokality do zoznamu UNESCO. Pre TASR to uviedla zástupkyňa riaditeľky Slovenského národného múzea (SNM) - Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková s tým, že slávnostný ceremoniál sa uskutoční 21. mája so začiatkom o 10. hodine. viac »

Múzeum slovenskej dediny v Martine - najväčšia expozícia v prírode

Múzeum slovenskej dediny v
2023-05-06 12:00:00

Múzeum slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Podľa riaditeľa SNM – Múzeá v Martine Radovana Sýkoru ho budujú od druhej polovice 60. rokov minulého storočia ako expozíciu tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života na Slovensku. viac »

Po 16 rokoch otvoria najväčšiu fontánu na Slovensku

Fontána Družba na Námestí
2023-05-01 09:00:00

Fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave by mali po rozsiahlej rekonštrukcii sprístupniť v lete. Stane sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola najväčšia fontána na Slovensku vypustená. TASR o tom informovali z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). viac »

V Trnave rekonštruujú jednu z dominánt: Po obnove budú veže baziliky vyzerať ako v čase gotiky

V Trnave rekonštruujú jednu
2023-04-29 09:00:00

Do výšky zhruba 37 metrov sa v týchto dňoch vyšplhalo lešenie pri južnej veži jednej z historických dominánt Trnavy - Baziliky sv. Mikuláša. Pamiatková obnova omietok a kamenných prvkov na fasáde následne aj severnej veže a západného portálu by mala trvať do konca roka 2024. TASR o tom informoval hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík. viac »

Zrada Demänovskej doliny: Pod Chopkom majú stavať masívny hotel

Zrada Demänovskej doliny: Pod
2023-04-26 13:00:00

Pod Chopkom v Demänovskej doline má vyrásť deväťpodlažný a viac ako 30 metrov vysoký hotel. Upozornili na to aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Pre Dolinu a iniciatívy My sme les s tým, že stavba prekryje výhľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Projektu dalo v odvolacom konaní zelenú ministerstvo životného prostredia (MŽP). Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) s jeho stanoviskom nesúhlasí. Štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča vyhlásil, že "hotel ešte nie je hotová vec" a postup ministerstva dal preveriť. viac »

Riaditeľ Slovenského národného múzea otvorene: ROZHOVOR o nových projektoch aj top exponátoch

Riaditeľ Slovenského národného múzea
2023-04-25 07:00:00

Legendárnu žirafu v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave nikto neobíde. Povedal v rozhovore pre TASR Branislav Panis, generálny riaditeľ inštitúcie, ktorá zaznamenáva 130. výročie založenia. Prezradil aj to, či národné múzeum v čase pandémie prišlo o svojich návštevníkov, aké projekty pre nich chystá, ktoré jeho pracoviská sú top a zbierkové predmety najcennejšie. viac »

Srdce Európy: Geografický stred starého kontinentu je v malebnej slovenskej obci

Neďaleko Kremnických Baní sa
2023-04-19 12:01:00

Na Slovensku sa môžeme pochváliť viacerými unikátnosťami. Medzi ne patrí aj obec Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom, ktorú vyhľadávajú ľudia z celej Európy. Keď sa tam totiž postavia na jeden bod, budú sa nachádzať presne v strede starého kontinentu. viac »

Modrý kostolík patrí k symbolom Bratislavy: 10 faktov, ktoré vás prekvapia

Modrý kostolík patrí k
2023-04-14 12:30:00

Secesný Modrý kostolík patrí k najznámejším stavbám Bratislavy. Veľkosťou síce neohúri, no jeho farba a najmä zaujímavá architektúra z neho robí skutočný unikát. Tieto zaujímavosti z histórie i súčasnosti vás možno prekvapia. viac »


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa