Slovensko - tipy na výlet

V Štavnických Baniach otvorili novú lávku, banícku históriu umožní vidieť z nadhľadu

V Štavnických Baniach otvorili
2023-04-14 07:00:00

Lávku, ktorá umožní návštevníkom a záujemcom o históriu uvidieť z nadhľadu archeonálezisko pri šachte Karol v Štiavnických Baniach, predstavili v stredu verejnosti. Lávka umožní spoznávať banícku históriu priamo na mieste bývalého banského závodu. Ako uviedla výkonná riaditeľka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, lávka sprístupňuje nielen pozostatky základov banského závodu, ale aj konského gápľa, ktorý tam kedysi fungoval. viac »

Petržalka bola najväčšou obcou v Československu, prvá písomná zmienka pochádza už z 13. storočia

Petržalka bola najväčšou obcou
2023-04-13 12:00:00

Písomná zmienka z územia Petržalky pochádza už z 13. storočia. Dá sa doložiť, že sa tam nachádzala osada Flocendorf, ktorá však neskôr zanikla. Už pri formovaní Uhorska bolo územie okrajovou časťou, kde sa usádzalo obyvateľstvo, ktoré zároveň strážilo hranicu. Územie však podľa historika Ľuboša Kačírka nebolo vtedy pre Dunaj a jeho ramená na osídlenie vhodné. Uviedol to v rozhovore pre TASR pri príležitosti 50. výročia založenia sídliska. viac »

Františkánsky kláštor v centre Kremnice čaká významná rekonštrukcia

Františkánsky kláštor v centre
2023-04-12 09:00:00

Františkánsky kláštor v historickom centre Kremnice čaká významná rekonštrukcia zameraná na sanáciu vlhkosti. Podporená by mala byť dotáciou vo výške 830.000 eur, žiadateľom je rímskokatolícka cirkev. Vyplýva to z informácií o podporených žiadostiach zverejnených na portáli dotácií Ministerstva kultúry SR. viac »

OBRAZOM: Skuteckého vila v Banskej Bystrici sa opäť skvie v plnej kráse

OBRAZOM: Skuteckého vila v
2023-04-09 12:00:00

Vila Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici je po rekonštrukčných prácach opäť prístupná verejnosti. Objekt bol uzavretý od vlaňajšieho novembra. viac »

V Štiavnických Baniach obnovia kláštor hieronymitánov i bývalú banícku nemocnicu

V Štiavnických Baniach obnovia
2023-04-09 08:00:00

Dva veľké stavebné projekty plánujú v najbližších mesiacoch rozbehnúť v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica. Tým väčším bude rekonštrukcia kláštora hieronymitánov z 18. storočia za takmer 2 milióny eur, menším obnova bývalej baníckej nemocnice a jej premena na denný stacionár pre seniorov. viac »

Trnava vydala nové tajomstvá: Na námestí stál gotický kostol i renesančné parkovisko

Trnava vydala nové tajomstvá:
2023-04-07 12:00:00

Základy zaniknutého stredovekého kostola s cintorínom i ojedinelý nález renesančného ´záchytného´ parkoviska sú najnovšími poznatkami archeologického výskumu v Trnave v lokalite Námestia SNP. Miesto prechádza celkovou obnovou, v jednotlivých jeho úsekoch realizuje výskum katedra klasickej archeológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity (TU) pod vedením dekana Erika Hrnčiarika. viac »

V Slovenskom krase pripravujú výstavbu nového návštevníckeho centra

V Slovenskom krase pripravujú
2023-04-03 00:00:00

Správa Národného parku (NP) Slovenský kras plánuje v blízkosti obce Silická Jablonica postaviť nové návštevnícke centrum. Slúžiť má na výchovno-vzdelávacie účely, organizáciu rôznych akcií i ako zázemie pre turistov. Návrh návštevníckeho centra vzíde z architektonickej súťaže. Pre TASR to uviedol riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák. viac »

Jarný babyboom: V košickej zoo pribudli rozkošné mláďatá

Jarný babyboom: V košickej
2023-03-29 08:00:00

V košickej zoologickej záhrade (zoo) pribudlo od začiatku tohto roka takmer 30 prírastkov. Vo výbehoch, lemujúcich dolnú časť zoo v smere k DinoParku pribudli v uplynulom období mláďatá veľkých kopytníkov. Ide o zdomácnené druhy ťavy dvojhrbej, byvola vodného a zebu zakrpateného. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová. viac »

V Trenčíne zrekonštruujú starý železničný most: Takúto parádu inde na Slovensku nenájdete!

V Trenčíne zrekonštruujú starý
2023-03-28 12:30:00

Starý železničný most v Trenčíne sa má do roku 2026 zmeniť na unikátny pobytový most spájajúci centrum mesta s trenčianskou časťou Zámostie. Budúcu podobu mosta odprezentoval minulý týždeň poslancom mestského zastupiteľstva trenčiansky hlavný architekt Martin Beďatš. viac »

Cestu na Sitno uľahčia nové schody, pôvodné z 19. storočia doslúžili

Cestu na Sitno uľahčia
2023-03-28 07:00:00

Cestu na Sitno uľahčia v nasledujúcej sezóne nové schody. Pôvodné, drevené, ktoré tam nadšenci výstupov na túto horu položili ešte koncom 19. storočia, doslúžili a už nevyhnutne potrebovali výmenu. viac »

V Hnúšti zrekonštruovali netradičnú Petrivaldského vilu

V Hnúšti zrekonštruovali netradičnú
2023-03-27 12:15:00

Po komplexnej rekonštrukcii v Hnúšti v piatok slávnostne otvorili národnú kultúrnu pamiatku Petrivaldského vilu. Je to jeden z mála zachovaných historických objektov meštianskej architektúry a urbanistického rozvoja mesta z prelomu 19. a 20. storočia. viac »

OBRAZOM: V Trebišove si pripomínajú výročie grófa J. Andrássyho rozsiahlou výstavou

OBRAZOM: V Trebišove si
2023-03-26 08:00:00

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ponúka pri príležitosti 200. výročia narodenia grófa Júliusa Andrássyho výstavu s názvom ANDRÁSSY 200. Je umiestnená na prízemí kaštieľa v priestoroch galérie a prezentuje život jedného z najväčších politikov 19. storočia – predsedu uhorskej vlády a neskoršieho ministra zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska. viac »

Revúca: Z Prvého slovenského gymnázia bude kultúrne centrum

Revúca: Z Prvého slovenského
2023-03-25 09:00:00

Projekt interaktívneho múzea, ktoré vznikne v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, napreduje. V národnej kultúrnej pamiatke a priľahlom areáli sa postupne končia búracie práce a odstraňovanie nadbytočných stavebných prvkov. Pre TASR to uviedol riaditeľ kultúrno-vzdelávacej inštitúcie Litterra Jozef Balužinský. viac »

Révayovský kaštieľ v Turčianskej Štiavničke: Od sídla šľachty po hotelový rezort

Révayovský kaštieľ v Turčianskej
2023-03-23 12:00:00

V Turčianskej Štiavničke roky chátral nádherný kaštieľ, ktorý pôvodne patril rodine Révayovcov. Nehnuteľnosť sa preslávila i tým, že sa zrazu objavila na predaj v inzercii popri bežných bytoch a domoch. Vážny záujemca sa nakoniec našiel a v súčasnosti sa už historické sídlo dočkalo veľkej rekonštrukcie. viac »

Historická železnica, kaštieľ i skanzen: Kysucké múzeum je bohaté na zážitky

Historická železnica, kaštieľ i
2023-03-21 12:00:00

Zachovaním kultúry a tradícií Kysúc sa zaoberá tunajšie Kysucké múzeum. Jeho expozícia je rozdelená do piatich zaujímavých častí. Ponúkajú pútavé výstavy aj praktické ukážky histórie v podobe pôvodnej železnice a skanzenu s domami z celého regiónu. viac »


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa