Slovensko - tipy na výlet

Od príchodu vierozvestov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uplynulo 1160 rokov

Od príchodu vierozvestov Cyrila
2023-07-08 10:00:00

Slovenská republika (SR) si 5. júla štátnym sviatkom pripomenula príchod svätých Cyrila (Konštantína) a Metoda na Veľkú Moravu. Príchod solúnskych bratov sa datuje na leto roku 863. Tento rok uplynie od tejto udalosti 1160 rokov. viac »

Na Strečne otvorili interaktívnu expozíciu, približuje majiteľov i dejiny hradu

Na Strečne otvorili interaktívnu
2023-07-07 09:00:00

Na hrade Strečno otvorili v pondelok novú interaktívnu expozíciu. Podľa riaditeľa Považského múzea v Žiline Michala Jureckého je rozdelená na časť o majiteľoch a správcoch hradu a časť o vojenských dejinách hradu. viac »

Pozoruhodný objav: V Dudinciach našli osadu z doby kamennej s kostrou dieťaťa

Pozoruhodný objav: V Dudinciach
2023-07-07 08:30:00

Kostra asi ročného dieťaťa z doby kamennej, z obdobia okolo roku 4000 pred naším letopočtom, je zatiaľ najzaujímavejším nálezom archeológov v blízkosti tzv. rímskych kúpeľov v Dudinciach. Lokalitu, ktorá už prvými nálezmi napovedá, že tam stála praveká osada, už niekoľko dní skúmajú študenti z Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) UKF v Nitre pod vedením profesorky Noémi Beljak Pažinovej. viac »

Obnova Krásnej Hôrky bude zrejme drahšia, rekonštrukcia ide podľa harmonogramu

Obnova Krásnej Hôrky bude
2023-07-05 12:40:00

Obnova Krásnej Hôrky v okrese Rožňava pokračuje podľa harmonogramu a dokončená by mala byť v stanovenom termíne. Projekt zahŕňajúci rekonštrukciu hradu a výstavbu v podhradí sa však pre rast cien v stavebníctve môže predražiť o niekoľko miliónov eur. Na utorňajšej tlačovej konferencii o tom po kontrolnom dni informovali ministerka kultúry Silvia Hroncová a riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis. viac »

V Bratislave na Peknej ceste otvorili pre verejnosť hájovňu, kedysi fungovala ako muničný sklad

V Bratislave na Peknej
2023-07-05 12:35:00

V bratislavských mestských lesoch na Peknej ceste otvorili obnovenú hájovňu. Fungovať bude ako pavilón s grilom a ohniskami či ako zázemie pre turistov a cyklistov. Ide o projekt z programu Živé miesta. TASR o tom informovali z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý za projektom spoločne s hlavným mestom a Mestskými lesmi v Bratislave stojí. viac »

Žilinu a Terchovú spája nová cyklomagistrála: Jej súčasťou je až 18 mostov

Žilinu a Terchovú spája
2023-06-30 08:25:00

Cyklomagistrálu Terchovská dolina, ktorá spája Žilinu s Terchovou, slávnostne otvorili vo štvrtok v Tepličke nad Váhom. Trasa z Vodného diela Žilina do Terchovej má celkovú dĺžku 23,6 kilometra a jej vybudovanie si vyžiadalo investíciu vo výške 6,3 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Holienčíková. viac »

Kúpanie na Slovensku: Tipy na jazerá a kúpaliská

Kúpanie na Slovensku: Tipy
2023-06-29 16:01:00

Vyberte sa na priezračné jazerá alebo sa schlaďte na niektorom zo slovenských kúpalísk. Dovolenka na Slovensku predsa nie je len o turistike a hradoch! viac »

Po takmer roku otvorili zrekonštruovanú vyhliadkovú vežu na Dukle

Po takmer roku otvorili
2023-06-26 11:00:00

Po takmer ročnej rekonštrukcii otvorili v pondelok vyhliadkovú vežu na Dukle. Jednotlivé práce ako súčasť druhej etapy boli zamerané na komplexnú obnovu a modernizáciu oboch jej vyhliadkových kupol, spolu s vyhliadkovou terasou nachádzajúcou sa na streche spodnej kupoly. viac »

V košickom Múzeu obetí komunizmu otvorili novú expozíciu, približuje zverstvá ŠtB

V košickom Múzeu obetí
2023-06-26 10:00:00

Múzeum obetí komunizmu v piatok otvorilo novú expozíciu v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) na Pribinovej ulici v Košiciach. Výstava približuje tento objekt ako bývalú krajskú väznicu komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). viac »

Obyvatelia aj návštevníci Bratislavy jasajú: Konečne spustili najväčšiu fontánu na Slovensku

Obyvatelia aj návštevníci Bratislavy
2023-06-25 09:00:00

V sobotu sprístupnilo hlavné mesto fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená. Fontánu komplexne obnovili, jej fungovanie má byť úspornejšie. Úprava sa týkala aj námestia. Po novom bude možné do fontány bezpečne vstúpiť a schladiť sa. viac »

V severnej časti Slovenského raja chcú vybudovať návštevnícke centrum

Umelá vodná nádrž Blajzloch
2023-06-24 08:00:00

V Slovenskom raji chcú v najbližších rokoch vybudovať nové návštevnícke centrum. Na predprojektovú prípravu získala Správa Národného parku (NP) Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Riaditeľ Správy NP Tomáš Dražil pre TASR potvrdil, že plánujú postaviť hlavné návštevnícke centrum v severnej časti národného parku v lokalite Jelšinky na Košiarnom briežku v katastri obce Smižany. viac »

Prírodné kúpaliská sú hitom: Táto päťka nemá na Slovensku konkurenciu

Jazero v lome Rieka
2023-06-23 07:00:00

Vodné parky s desiatkami moderných atrakcií sú pochopiteľne veľkým lákadlom najmä pre rodiny s deťmi, nový trend však hlási návrat k prírodným kúpaliskám. Dostanete sa tak do bližšieho kontaktu s prírodou a najmä sa okúpete vo vode, ktorá neobsahuje množstvo chemikálií na jej čistenie. Smelo si tam teda môžu zaplávať aj astmatici či alergici, ktorí by v chlórovaných bazénoch mohli mať ťažkosti. viac »

V Michalovciach otvorili múzeum veteránov, jeho súčasťou je aj turistický vláčik

V Michalovciach otvorili múzeum
2023-06-23 06:40:00

Múzeum automobilových a motocyklových veteránov v Michalovciach slávnostne otvorili vo štvrtok. Jeho súčasťou je aj vyhliadkový cestný turistický vláčik, ktorý bude slúžiť na predstavenie mesta a prepojenie s okolím vrátane Zemplínskej Šíravy. Ako TASR informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT), plnohodnotne sa tak rozširuje ponuka turistických možností v regióne Dolný Zemplín. viac »

V Levoči obnovili vzácnu radnicu, čoskoro ju sprístupnia verejnosti

V Levoči obnovili vzácnu
2023-06-23 06:00:00

Časť historickej radnice v Levoči obnovili, priestory čoskoro sprístupnia verejnosti. V stredu ju navštívili zástupcovia Nórska, Islandu, Lichtenštajnska a Slovenska v rámci výročného stretnutia grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska. Pamiatku sa totiž podarilo obnoviť práve z tohto finančného mechanizmu. Primátor Levoče Miroslav Vilkovský priblížil, že v priestoroch bude sídliť informačná kancelária, kaviareň a časť budú využívať miestne komunity. viac »

Výzva na leto: Zdolajte najzaujímavejšie slovenské ferraty

Výzva na leto: Zdolajte
2023-06-19 09:30:00

Ak sú jednoduché turistické chodníky pre vás už nudné, nájdite si nový spôsob, ako spoznávať našu nádhernú prírodu. Ferraty sú zaistené cesty, ktoré vedú náročnejšími terénmi. Presúvať sa po nich môžete po rebríkoch a visutých mostoch, alebo prechádzate po úzkych chodníkoch pri skalných stenách pridržiavajúc sa lana. Na Slovensku máme tiež niekoľko takýchto nádherných ciest, takže si leto môžete vyplniť ich zdolávaním. viac »


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa