Slovensko - tipy na výlet

V Šimonovanoch zrekonštruovali vzácny vodný hrad, patrí k najstarším na Slovensku

V Šimonovanoch zrekonštruovali vzácny
2024-04-16 12:00:00

Goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku. Vodný hrad prešiel dvoma rekonštrukciami, tú druhú v roku 2015 zrealizovala samospráva i za pomoci fondov Európskej únie. Stavba dnes slúži na kultúrne a spoločenské podujatia, ale i ako miesto oddychu. viac »

Banskú Bystricu obklopovali obranné hradby: Mäsiarska bašta sa zachovala dodnes

Banskú Bystricu obklopovali obranné
2024-04-07 21:00:00

Mesto Banskú Bystricu v minulosti obklopovali obranné hradby, ktorých súčasťou bolo aj osemnásť bášt. Dnes sa ich už podarilo uchovať len sedem a z nich najznámejšia je Mäsiarska, ktorú mali na starosti členovia miestneho mäsiarskeho cechu. viac »

OBRAZOM: V Borši si prídu na svoje milovníci divokej prírody aj pamiatok

OBRAZOM: V Borši si
2024-04-07 12:00:00

Na Slovensku máme množstvo nádherných miest, ktoré potešia milovníkov prírody aj histórie. Ak sa však neviete rozhodnúť, či chcete preskúmať nejakú zaujímavú pamiatku, alebo radšej načerpáte energiu z lesa, máme pre vás skvelý tip. V Borši si totiž na jedinom výlete užijete oboje. viac »

Zapíšte si do diárov: Jún na Bojnickom zámku bude patriť rozprávkam, tentoraz od starých mám

Zapíšte si do diárov:
2024-04-04 10:30:00

Jún na Bojnickom zámku bude aj tento rok patriť rozprávkam. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje už 26. ročník podujatia Rozprávkový zámok.  Pre inšpiráciu si autori tentoraz zašli k starým mamám, babkám, babičkám a ich múdrostiam. TASR o tom v stredu informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková. viac »

Gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont prezentuje nová webstránka

Gotické kostoly v regióne
2024-04-02 13:00:00

Stredoveké kostoly v regióne Gemer-Malohont, ktoré v roku 2022 získali Značku Európske Dedičstvo, dostali svoju webovú stránku. Verejnosť v online prostredí nájde zdigitalizované gotické fresky staré až 700 rokov, ako aj informácie o jednotlivých kostoloch. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová. viac »

Novinka v Muráni: K sysľovisku návštevníkov odvezie vláčik

Novinka v Muráni: K
2024-03-31 15:00:00

Turistický vláčik z obce Muráň k sysľovisku na Muránskej planine by mohol začať premávať už v máji. Okrem sysľoviska samospráva uvažuje aj o trase vedúcej pod Muránsky hrad. TASR to uviedol starosta obce Muráň Roman Goldschmidt. viac »

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho kaštieľ, obec ho chce sprístupniť v júni

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho
2024-03-22 09:00:00

Vynovený renesančný Šerédyho kaštieľ zo 16. storočia v Zborove v okrese Bardejov, ktorého súčasťou bude muzeálna časť, chce obec sprístupniť pred letnou turistickou sezónou. Vlani obec ukončila projekt jeho rekonštrukcie z financií z európskych fondov v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014 - 2020. Preinvestovaný tu bol približne milión eur. viac »

Krivánska Malá Fatra je najpestrejším pohorím Slovenska: Takúto krásu inde neuvidíte

Cesta z Poludňového Grúňa
2024-03-21 12:00:00

Obľuba Malej Fatry v posledných rokoch výrazne rastie. Ľudia tu objavujú skvelé možnosti na túry a navyše príroda je dokonca ešte krajšia ako v niektorých známejších pohoriach. Za srdce vás chytí aj jedna z jej populárnych častí, ktorá sa nazýva Krivánska Malá Fatra. Podľa odborníkov je to územie s najpestrejším geologickým podložím, vďaka čomu je aj na pohľad veľmi rozmanité. Uvidíte tu bralá, tiesňavy, nevšedné skalné útvary, ale aj veľmi zaujímavé horniny. viac »

Vodná turistika pre všetkých: Na Hornáde si požičiate kajak cez aplikáciu

Prielom Hornádu v Národnom
2024-03-20 09:00:00

Spojiť územie popri Hornáde a využiť potenciál tejto rieky ako vodnej turistickej trasy vytvorením systému zdieľaných kajakov je cieľom cezhraničného projektu REJOICE (RivEr JOurney experIenCE). Už v lete tak budú môcť záujemcovia zažiť splav Hornádu na kajaku požičanom v automatizovanom boxe. Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK). viac »

Nahladnite do minulosti: Nová mobilná aplikácia umožní spoznať Rímsky kastel Iža

Nahladnite do minulosti: Nová
2024-03-18 09:00:00

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Nitriansky kraj spustila novú mobilnú aplikáciu Rímsky kastel Iža. Návštevníkom umožní moderným spôsobom spoznať prvú a zatiaľ jedinú pamiatku hmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na území Nitrianskeho kraja, rímsky vojenský tábor v Iži, informovala výkonná riaditeľka KOCR Zuzana Palenčíková. viac »

V Spišskej Novej Vsi sprístupnili vojenský bunker, je autenticky zariadený

V Spišskej Novej Vsi
2024-03-15 09:00:00

V prímestskej lokalite Schulerloch v Spišskej Novej Vsi sa podarilo zrekonštruovať opustený vojenský bunker typu ÚŽ-6. Slávnostne ho sprístupnili pre verejnosť v utorok predpoludním. V jeho interiéri vznikla malá vojenská expozícia, ktorá ponúka pohľad do vojenskej minulosti územia Slovenska. Mária Dutková z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi, ktorá bola iniciátorkou projektu, uviedla, že bunker dlhé roky chátral. V rámci rekonštrukcie sa podarilo upraviť jeho vnútorné priestory i okolie. viac »

V Banskej Štiavnici uvidíte dávno zaniknutý hrad, stačí si stiahnuť aplikáciu

V Banskej Štiavnici uvidíte
2024-03-13 09:00:00

V Banskej Štiavnici vznikla za použitia najmodernejších technológií vizualizácia dávno zaniknutého banského hradu na kopci Glanzenberg. Projekt, za ktorým stojí Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Región Banská Štiavnica, vznikol s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR v sume 25.000 eur. viac »

Unikátna obec na východe: Kružlová je držiteľkou piatich rekordov

Unikátna obec na východe:
2024-03-12 12:00:00

Obec Kružlová v okrese Svidník je držiteľkou piatich slovenských rekordov a chce sa uchádzať o ďalšie. Ako pre TASR uviedol starosta obce Adrián Gužo, certifikát o rekorde za najväčšie srdce na zber plastových vrchnákov získali v roku 2020. Je umiestnené pri obecnom úrade a meria 194 centimetrov. viac »

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach rekonštruujú, bude v ňom expozícia o Bátoryčke

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach
2024-03-10 09:00:00

Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom by mali ukončiť v prvej polovici apríli. Počas kontrolného dňa to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. viac »

Cholera, bezdomovci aj smradľavé fabriky: Jednej štvrti sa kedysi Bratislavčania vyhýbali

Cholera, bezdomovci aj smradľavé
2024-03-08 21:00:00

Kým v súčasnosti je štvrť Nivy v bratislavskom Ružinove jednou z najlukratívnejších v hlavnom meste, na konci 19. storočia sa jej obyvatelia vyhýbali. Nemala totiž dobrú povesť a Prešporčania ju považovali za nebezpečnú. Na svojom webe to uvádza mestská časť odvolávajúc sa na článok novín Presburger Zeitung zo 14. júna 1900. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa