Výzva na leto: Zdolajte najzaujímavejšie slovenské ferraty

2023-06-19 09:30:00 |   |    | 

Ak sú jednoduché turistické chodníky pre vás už nudné, nájdite si nový spôsob, ako spoznávať našu nádhernú prírodu. Ferraty sú zaistené cesty, ktoré vedú náročnejšími terénmi. Presúvať sa po nich môžete po rebríkoch a visutých mostoch, alebo prechádzate po úzkych chodníkoch pri skalných stenách pridržiavajúc sa lana. Na Slovensku máme tiež niekoľko takýchto nádherných ciest, takže si leto môžete vyplniť ich zdolávaním.



 

Ferrata Skalka

Za posledné roky sa najviac spopularizovala ferrata Skalka, ktorá sa nachádza v Kremnických vrchoch. Turisti počas nej prechádzajú aj po visutom moste, ktorý vám ako odmenu za svoje zdolanie ponúka jeden z najkrajších výhľadov v okolí. Jeho dĺžka je 78 metrov a je súčasťou trasy, ktorá sa nazýva Komín. Pod vami je takmer 50 metrov hlboká priepasť, takže jeho zdolávanie vám vženie do žíl veľa adrenalínu. Medzi turistami sa táto ferrata pokladá za najnáročnejšiu svojho druhu v našej krajine. Prejsť po nej môžete troma rôznymi trasami. Najťažšia z nich sa nazýva Výzva a má označenie E. To znamená, že by ju mali zdolávať len ľudia s predošlými skúsenosťami, pretože ide o veľmi náročný terén. Na tejto ferrate nájdete aj úseky, kde sa nachádzajú horolezecké steny. Tie často slúžia ako tréningové miesto pre ľudí, ktorí sa chystajú na väčšie lezecké výpravy.

 

Ferrata Martin

Zaujímavú ferraru nájdete aj v Martinských holiach a pre verejnosť ju sprístupnili v roku 2013. Tento región je známy svojou nádhernou prírodou, preto aj táto horská trasa je vyhľadávanou atrakciou. Jej dĺžka je dvanásť kilometrov. Môžete ju prejsť len v jednom smere, takže ak by to bolo zrazu pre vás náročné, nemôžete sa otočiť a ísť späť. Najmä počas vyťažených dní by to skomplikovalo cestu ostatným turistom. Zdatnejší ľudia trasu prejdú do piatich hodín. Ak ste ešte nikdy nešli cez podobné ferraty, počítajte s minimálne hodinou navyše. Na výber máte opäť z dvoch trás. Jedna má jednoduchšie označenie B, druhá patrí do kategórie C. Počas túry sa dostanete aj k starej pôvodnej štôlni a prejdete aj popri viacerých oddychových miestach, kde môžete načerpať silu na zvyšok cesty.

 

Ferrata Dve veže, Nižné Revúce

V tomto prípade nejde o úplne typickú ferratu. Na turistickom chodníku Dve veže, ktorý sa nachádza na Liptove, sa totiž nachádzajú ferratové úseky, nie celá trasa. Prepojené sú do jedného veľkého parku, v ktorom si môžete vyskúšať svoje zručnosti a odvahu. Jednotlivé časti majú rôznu obtiažnosť. Niektoré spadajú do kategórie B, iné sú označené ako C a D. Na viacerých miestach sa nachádzajú lanové mosty, ktoré prepájajú ťažšie dostupné lokality. Dokopy máte na výber až z deviatych rôznych ciest. Záleží len na vás, koľko z nich prejdete a či tam prídete na viackrát, aby ste si vyskúšali niektorú z nových trás.

 

Ferrata Kyseľ

Jednu ferratu nájdete aj v Slovenskom raji. Prechádza tiesňavou Kyseľ, kde pôvodne viedol jednoduchý turistický chodník. Keďže v minulosti časť tohto úseku postihol požiar, aj táto trasa bola po istý čas uzatvorená pre verejnosť. Pri jej obnove pridali práve úsek ferratového typu, ktorý tam neskôr prilákal viac turistov. Aj v tomto prípade ide o jednosmernú trasu, ktorá je obľúbená i kvôli vodopádom, ktoré sa tam nachádzajú. Dokopy je ich až päť, takže sa pripravte na pekný zážitok. Kyseľ patrí k našim jednoduchším ferratám, preto je to ideálne miesto na to, aby ste si tam otestovali svoje zručnosti.

 

Tatarkova próba, Vysoké Tatry

V Tatrách nájdete jednu ferratu, ktorá vedie na Gerlachovský štít. Dostanete sa ku nej od Sliezskeho domu a musíte k nej ísť len so sprievodcom. I preto ju oproti ostatným trasám tohto typu zdolalo len málo ľudí. Tatarkovu próbu nazývajú tiež Gipsyho ferrata. Meria 40 metrov a patrí k najnáročnejším na Slovensku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa