Raj s krvavou históriou: Karibský diktátor rozpútal petržlenový masaker, za nesprávnu výslovnosť smrť

2024-04-16 15:00:00 |   |    | 

Vojak s krutou tvárou ukáže spútanému zajatcovi petržlen. „Ako sa to volá?“ udrie naňho. Keď ho jeho odpoveď neuspokojí, pozdvihuje mačetu a nešťastníkovi so zlou výslovnosťou na mieste zotne hlavu.



 

Ostrov Hispaniola v karibskom súostroví Veľkej Antily je veľký približne ako Česká republika, ale o miesto na ňom sa delia dva štáty. Napäté vzťahy medzi Haiti a Dominikánskou republikou možno vysledovať až do roku 1697, kedy si ostrov medzi seba na základe zmluvy rozdelili Španielsko a Francúzsko. Obe časti postupne získali nezávislosť, ale úradné jazyky sa už nezmenili. Na Haiti vládne francúzština a kreolčina, v Dominikánskej republike španielčina. To sa v októbri 1937 stane príčinou krutého masakru...

 

Ako boh

V roku 1930 sa v Dominikánskej republike dostal k moci generál Rafael Trujillo (1891-1961). Počína si ako diktátor, necháva po sebe pomenovať hlavné mesto aj najvyššiu horu svojej krajiny, všade sa stavajú jeho sochy. „Boh na nebi, Trujillo na zemi,“ znie heslo, ktorým musí byť vybavený každý kostol. Trujillo sa tiež stavia proti obyvateľom haitskej národnosti, žijúcim v pohraničných oblastiach. Obáva sa straty pracovných miest pre domáce obyvateľstvo a tiež reaguje na zvesti o kriminalite haitskej menšiny. „Tým, ktorí sa sťažovali na rabovanie zo strany Haiťanov žijúcich medzi nimi, na krádeže dobytka, zásob a ovocia, som odpovedal: Toto napravím,“ vyhlasuje v prejave v pohraničnej provincii Dajabón 2. októbra 1937. A s nápravou podľa svojho vkusu začína okamžite.

 

Kľúčové slovo

Do pohraničných oblastí ihneď mieria vojenské jednotky a prenasledujú všetkých Haiťanov. Niektorých zastrelia, iných povraždia lopatami, bajonetmi či mačetami. Tisíce ďalších odvlečú do prístavu Monte Cristi na severe krajiny, kde spútaných zajatcov zhodia z lodí do mora. Diktátor poskytuje armáde jednoduchý návod, ako odhaliť nepriateľa. „Nechajte ich vysloviť slovo petržlen,“ radí svojim hrdlorezom. Španielske slovo pre petržlen „perejil“ máloktorý Haiťan bezchybne zvládne, a tak je okamžite odhalený. Kreolčina totiž nevyslovuje náležite mäkké r ako španielčina. Vraždenie tak vstúpi do dejín ako petržlenový masaker.

 

Smiešne odškodné

Masaker skončí až 8. októbra 1937. Počet mŕtvych sa nikdy nepodarí presne stanoviť, pretože najväčšia časť útokov prebiehala v málo zaľudnených oblastiach bez svedkov, a rovnako tak nie je možné presne určiť počet utopených. Neskorší haitský prezident Élie Lescot (1883–1974) uvádza 12 168 zavraždených, dominikánsky historik Bernard Vega (*1938) dospeje až k číslu 35 000. Trujillo sa pred svojím ľudom petržlenovým masakrom príliš nechváli a ani haitská vláda sa nenáhli. Pod medzinárodným tlakom ale potom diktátor pristúpi na vyplatenie odškodného, ktoré nakoniec činí 525 000 amerických dolárov, čo nie je ani 20 dolárov za jedného mŕtveho Haiťana, pokiaľ možno počítať s vyšším číslom obetí. Veľká časť týchto prostriedkov sa k pozostalým po obetiach ani nikdy nedostane, pretože je rozkradnutá haitskými štátnymi úradníkmi.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Luděk Príhoda

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa