Poľský turista kvôli fotke porušil zákaz: Poriadne mastná pokuta!

2024-04-29 12:00:00 |   |    | 

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicbergy dostal pokutu cez 1100 dolárov za to, že sa priblížil k mrožovi. Na Špicbergoch platí prísny zákaz približovať sa k voľne žijúcej zveri. Incident sa stal neďaleko Longyearbyenu, najsevernejšie položenom mestečku na svete s viac ako 1000 stálych obyvateľov. Miestni upovedomili úrady, keď si všimli, ako sa turista snaží dostať k mrožovi po ľadovej kryhe.



Miestny guvernér vyzval verejnosť, aby sa od mrožov držala v dostatočnej vzdialenosti a nerušila ich, pretože to je nebezpečné. Zákon o životnom prostredí na Špicbergoch stanovuje, že všetka doprava na súostroví nesmie zbytočne rušiť voľne žijúce živočíchy, medzi ktoré patria ľadové medvede, tulene, veľryby, soby a polárne líšky.

Vysoko postavený predstaviteľ polície Magnus Rindal Fredriksen BBC povedal, že svedkom incidentu bolo niekoľko zamestnancov úradu guvernéra a že sa turista k mrožovi približoval na začiatku fjordu neďaleko Longyearbyenu. Poliak podľa Fredriksena do oblasti prišiel v rovnaký deň, bol predvedený na úrad guvernéra a zaplatil pokutu. Fredriksen sa domnieva, že motiváciou pre turistu bolo zhotovenie peknej fotografie.

Mrože sú na Špicbergoch chránené od roku 1952, kedy ich po viac ako troch storočiach intenzívneho lovu pri súostroví zostalo len niekoľko stoviek. Odvtedy populácia mrožov rastie, tento druh ale zostáva na nórskom zozname ohrozených zvierat.

Nórsko sa kvôli obavám z vplyvu cestovného ruchu a klimatických zmien rozhodlo sprísniť zákony na ochranu prírody. Nariadenia, ktoré nadobudnú platnosť budúci rok, zahŕňajú zákaz približovať sa k mrožom na vzdialenosť menšiu ako 150 metrov. Medzi ďalšie opatrenia patrí obmedzenie počtu výletných lodí a vyhradené miesta na vylodenie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / BBC

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa