Jediný obraz van Gogha v Poľsku je vystavený v kostole

2024-04-29 00:00:00 |   |    | 

V kostole vo varšavskej štvrti Wilanow sa dá vidieť obraz zvaný "Dedinské chalupy medzi stromami", čo je jediný obraz Vincenta van Gogha v poľských zbierkach, uviedla televízia TVN 24 na svojom webe. Pravosť diela po starostlivom skúmaní potvrdili experti z maliarovho múzea v Amsterdame, dodala stanica.



"Obraz, ktorý nezvyčajne realisticky zachytáva vidiecku krajinu v Holandsku, svedčí o časti cesty, akú van Gogh ušiel, aby sa stal jedným z najslávnejších umelcov na svete," uviedli organizátori tejto výstavy jediného obrazu. Obraz vtedy tridsaťročný maliar podľa znalcov namaľoval na samom začiatku svojej dráhy, konkrétne na začiatku septembra 1883, uviedla Anna Biskupská, kurátorka výstavy. Tá predstaví nielen samotný obraz, ale vraj aj odhalí tajomstvo maliarovho diela. Obraz, nájdený 13 rokov po autorovej smrti, roky spočíval na povale, kým sa dostal do rúk vetešníka, a následne patril krajčírovi. Do poľských zbierok sa dostal v roku 1987.

Obraz nie je podpísaný, ale medzi odborníkmi sa o jeho pravosti nepochybovalo, figuroval totiž v katalógu umelcových diel z roku 1928 a zodpovedal aj iným obrazom z maliarovho raného obdobia. Inak by si ale málokto pomyslel, že taká nenápadná krajinka môže byť dielom svetoznámeho umelca, pripustila kurátorka a reštaurátorka zbierok Agata Smolnická. "Po starostlivom preskúmaní ale môžeme potvrdiť, že je to obraz van Gogha, a predviesť ho tak, ako si zaslúži," zdôraznila. Výstava bude otvorená od 26. apríla do 8. decembra.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa