Japonská Mijakedžima: Ako sa žije na ostrove plynových masiek?

2022-12-19 07:00:00 |   |    | 

Mijakedžima pri Japonsku sa zdá byť ako ktorýkoľvek iný tichomorský ostrov, pravdou však je, že skrýva svoju temnú stránku. Až na pár stoviek ľudí sa tu totiž nachádza ešte aktívna sopka, ktorú miestni považujú za najničivejšieho obyvateľa ostrova! Kedykoľvek zaznie siréna, každý si musí nasadiť plynovú masku. Stalo sa tak už nespočetnekrát v minulosti a deje sa tak dodnes!



 

Jedna z mnohých enkláv Japonska je rovnaká ako tie ostatné. Jej flóra a fauna vzbudzujú úctu a miestni ľudia sú priateľskí a vrelí. Musia sa len riadiť zvláštnym pravidlom: Kedykoľvek zaznie siréna, každý si nasadí plynovú masku. Tento malý ostrovček s plochou iba 55,5 kilometra štvorcových a súčasnou populáciou okolo 3000 ľudí vznikol v oceáne pred viac ako 2500 rokmi a dodnes je to veľmi nebezpečné miesto pre život.

 

Iný svet

Ľudia kráčajú po ulici, slnko svieti, obloha je jasná a nič nenasvedčuje tomu, že by sa v nasledujúcich hodinách malo niečo pokaziť. Lenže potom to príde. Mestom sa rozoznie hlučná siréna a ostrov Mijakedžima, ležiaci nejakých 180 kilometrov južne od Tokia, sa behom pár minút zmení na nepoznanie. Obyvatelia vyberajú plynové masky a idylický ostrov sa stáva miestom, ktoré vyzerá ako deň po jadrovej katastrofe. Na ihrisku, kde práve prebieha futbalový zápas, pobehujú športovci s maskou na tvári a školské triedy plné detí pripomínajú skôr scénu z postapokalyptického filmu. Ostrov sa mení na miesto duchov a ľudia sú donútení sa pozerať na svet cez sklá plynových masiek. Desivé fotky, kde aj zvieratá a svadobčania sú povinní nosiť ochranu na tvári, obletia svet.

 

Aktívny zabijak

Akonáhle sa kvalita ovzdušia na ostrove výrazne zhorší, mesto sa razom mení na maskovaný, mimozemsky vyzerajúci dav ľudí, ktorí sa zdanlivo zúčastňujú rovnakej kostýmovej party. Tento malebný japonský ostrovček obýva totiž ešte aktívna sopka Ojama, ktorá je pokladaná za jeho najničivejšieho obyvateľa! Sopečná explózia tu v roku 1940 zabila 11 ľudí. Po výbuchu bola Mijakedžima okamžite pokrytá oblakom škodlivého oxidu siričitého. Sopka predstavuje čoraz väčšiu hrozbu. Po 20 rokoch prichádza nový úder a v roku 1983 ďalší. Ľudia sú nepokojní a neustály strach z nadchádzajúceho nebezpečenstva ich núti hľadať si nový domov. Väčšina z nich však zostáva. Aspoň do roku 2000, kedy dochádza k ďalšiemu výbuchu a Oyama chrlí svoju toxickú zbraň takmer mesiac. Vtedy je evakuovaný celý ostrov, ktorý sa stáva neobývateľným.

 

Atrakcia pre turistov

Po piatich rokoch sa väčšina starousadlíkov vracia späť domov, a to aj napriek tomu, že je ostrov stále zahltený smrtiacimi plynmi. „Vieme, že je to nebezpečné, ale je to náš domov. Nemôžeme to tu opustiť,“ odpovedá novinárom postarší muž. Záujem o ostrov ale nie je iba na strane tých, ktorí na ňom žijú, ale aj horlivých turistov, ktorí chcú spoznať nebezpečenstvo na vlastnej koži. Prichádzajú sem ľudia z celého Japonska i okolitého sveta. Počas pobytu platí povinnosť nosiť plynovú masku neustále pri sebe. Mijakedžima sa tak stáva miestom, ktoré budí strach a fascináciu zároveň.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / František Vlček

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa