Pohodlne a ekologicky: ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu

2024-05-04 10:00:00 |   |    | 

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila sezónnu linku z Bratislavy do Chorvátska. Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok. Vlaky po novom vyrážajú zo stanice Bratislava-Nové Mesto a do Rakúska idú cez Petržalku. Pre uzáveru trate cez Marchegg budú autovozne pripojené až vo Viedni. Vlaky ZSSK budú premávať do Chorvátska počas celého leta až do 5. októbra trikrát týždenne.



 

Začiatok letnej sezóny je tu a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) opäť ponúka pohodlnú cestu vlakom priamo k „slovenskému moru". Vlak EuroNight do Splitu vyrazil v piatok o 15:26 zo stanice Bratislava-Nové Mesto. Vlaky ZSSK budú premávať do Chorvátska počas celého leta až do 5. októbra trikrát týždenne.

Prvý vlak do Chorvátska bol so 173 cestujúcimi takmer plne obsadený, a to až na 96 %. Najviac, až 63 ľudí, cestuje v lôžkových vozňoch. Z Bratislavy cestuje 26 osôb. Autovozne, tentokrát iba z Viedne, vezú 33 áut a motoriek.

Vlak do chorvátskej dovolenkovej destinácie predstavuje jeden z najobľúbenejších produktov Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorý spolu s ÖBB prevádzkujeme už po štvrtýkrát. To, že Slováci milujú Chorvátsko a chcú doň každoročne cestovať, je cítiť aj na číslach. Aktuálne je spolu predaných viac ako 11-tisíc lístkov na vlak do Splitu a späť,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK. Minulý rok toto spojenie využilo až 19-tisíc milovníkov letnej dovolenkovej atmosféry.

Ekologický dopravca podporuje cestovný ruch aj v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením na Slovensku a v Česku. Podľa riaditeľa združenia Miodraga Mlačića počet slovenských turistov v Chorvátsku neustále rastie a vlakové spojenie tento trend ešte umocní. „Vlani Chorvátsko navštívilo cez 519-tisíc Slovákov, čo je o 1,7 % viac ako v roku 2022. Čísla za prvé štyri mesiace roku 2024 potvrdzujú, že Chorvátsko zostáva aj naďalej pre Slovákov obľúbenou destináciou,“ povedal Miodrag Mlačić.

EuroNight bude vyrážať zo stanice Bratislava-Nové Mesto každú stredu, piatok a nedeľu o 15:26 a zo stanice Bratislava-Petržalka o 16:01. Zo Splitu zas každý štvrtok, sobotu a v pondelok o 17:29. Nakládka a vykládka vozidiel bude tentokrát prebiehať iba vo Viedni kvôli uzávere trate cez Marchegg. Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite lokalizované priamo v centre mesta oproti prístavnému terminálu lodí na jednotlivé chorvátske ostrovy.

Cesta vlakom trvá cca 16 hodín a je pohodlnejšia a ekologickejšia ako cesta autom. Kapacita vlaku je 60 miest na sedenie, 96 miest v lôžkových vozňoch a 60 v ležadlovom vozni. 20 miest je určených na prepravu automobilov, resp. motocyklov z Viedne. V cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a raňajky. Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje, a to v lôžkovom vozni u stewarda.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa