Necestujte do Kene (5)

2008-01-29 10:00:00 |   |    | 

 

 

Podľa policajného dôstojníka banda po dlhom zápase premohla bezpečnostné zložky v stredisku a nemeckého turistu i obchodníka sledovala cestou do ich apartmánu. Dobili ich palicami a mačetami, obaja utrpeli zranenia hlavy. Agentúra Associated Press v tejto súvislosti uvádza, že prepadnutie Nemcov nesúvisí s povolebným násilím v Keni a etnickými zrážkami, ktoré už mnohých turistov z krajiny vyhnali.

V Nairobi včera vyšli do ulíc stovky ľudí zo znepriatelených kmeňov, ozbrojení mačetami, palicami a kameňmi. Ustupovali len v prípade, ak polícia vypálila do vzduchu. Nepokoje znovu vypukli aj v Kisumu, na západe krajiny, kde ozbrojení výtržníci zapaľovali domy a autá. Podľa očitých svedkov v jednom mikrobuse zaživa zhorel šofér.

-------------------------------------------

KEŇA (28.1.2008) - Počet obetí etnického násilia v Keni už dosiahol takmer 800 osôb a krviprelievanie v nedeľu pokračovalo. V meste Naivasha zahynulo cez víkend najmenej 22 ľudí, z toho aspoň päť uhorelo vo svojich domoch. Násilie vypuklo ešte minulý týždeň aj v meste Nakuru v regióne Rift Valley, kde našli do nedele 55 mŕtvych a stále objavujú nové telá. Agentúra Associated Press informovala o ďalších piatich obetiach na predmestí Nakuru.

     
V Nairobi včera vyšli do ulíc stovky ľudí zo znepriatelených kmeňov, ozbrojení mačetami, palicami a kameňmi. Ustupovali len v prípade, ak polícia vypálila do vzduchu. Ďalšia vlna násilia skomplikovala aj sprostredkovateľskú misiu bývalého generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana, ktorý sa snaží o stretnutie prezidenta Mwaia Kibakiho a opozičného lídra Railu Odingu.
     
Odinga sa v nedeľu stretol s Annanom a hovorca opozície Salim Lone uviedol, že majú vymenovať troch vyjednávačov na rozhovory, ktoré by mali začať "v priebehu týždňa". Medzi obeťami doteraz prevažovali ľudia z Kibakiho kmeňa Kikujov, ktorí boli favorizovaným kmeňom, čo proti nim postavilo ostatné etnické skupiny. Príslušníci iných etnických skupín sa cítili byť utláčaní a teraz podporujú opozíciu vedenú kmeňom Luov a Oranžovým demokratickým hnutím (ODM). Po vraždách Kikujov však v Naivashi zabíjali Luov, podpaľovali ich domy a obchody.
     
"Začali sme mstiť smrť našich bratov a sestier, ktorí boli zavraždení, a nič nás nezastaví," vyhlásil v nedeľu v Naivashi Anthony Mwangi. Vyzerá to tak, že Kikujovia sa snažia o odplatu, domnieva sa Associated Press.
     
Ministerstvo zahraničných vecí SR vzhľadom na zložitosť a nevyspytatelnosť súčasnej bezpečnostno-politickej situácie v krajine naďalej odporúča zvážiť cestu slovenských občanov do Kene a cestovať len v nevyhnutných prípadoch.

Kvôli očakávaným a plánovaným opozičným demonštráciám a potencionálnym sprievodným javom (rabovanie, ničenie majetku, zvýšené riziko násilia atď.) MZV SR neodporúča navštíviť najmä západnú časť krajiny (provincie Nyanza, Western) a Rift Valley. Najviac postihnuté oblasti západnej časti krajiny ako i slumové oblasti hlavného mesta ostávajú pod zvýšenou kontrolou ozbrojených zložiek. 

-----------------------------------------

KEŇA (8.1.2008) - Vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu v Kenskej republike po nedávnych prezidentských a parlamentných voľbách Ministerstvo zahraničných vecí SR dôrazne vyzýva občanov, aby zvážili cestu do tejto africkej krajiny.  

Počet obetí povolebných násilností sa zvýšil 

 

Celkový počet obetí povolebných násilností v Keni sa zvýšil na vyše tisíc. S odvolaním sa na údaje vládnej komisie, citované lokálnymi médiami, to včera oznámila agentúra Reuters. Komisia pre humanitárne služby by mala čo najskôr vyriešiť vážnu vnútropolitickú krízu vzniknutú po kontroverzných decembrových parlamentných voľbách, v ktorých s tesným náskokom zvíťazil doterajší prezident Mwai Kibaki. Líder opozície Raila Odinga obvinil vládu zo sfalšovania výsledkov plebiscitu a ihneď po sčítaní hlasov vyzval svojich stúpencov na protesty.

 

Na utorok plánované demonštrácie však Odinga a jeho blízki spolupracovníci zrušili, aby umožnili začatie vládou a zahraničnými sprostredkovateľmi avizovaných rozhovorov o ukončení krízy. Združenie kenských právnikov medzitým apelovalo na Kibakiho, aby rezignoval na post hlavy štátu a čo najskôr vypísal nové prezidentské voľby. Podľa tohto grémia totiž volebné podvody poznačili decembrový plebiscit do takej miery, že jeho výsledok nemožno považovať za platný.

 

Vláda, ktorá obviňuje z manipulácie sčítavania hlasov aj opozíciu oznámila, že je ochotná voľby z 27. decembra zopakovať, ak o tom rozhodne súd. Opozícia je však skeptická a tvrdí, že justícia je presiaknutá Kibakiho stúpencami, v dôsledku čoho by vraj celý proces mohol trvať roky.

 

Ministerstvo zahraničných vecí SR doteraz nemalo informácie o nejakom občanovi SR, ktorý by sa v Kenskej republike ocitol v núdzi. Prostredníctvom Zastupiteľského úradu SR v Nairobi naďalej monitoruje situáciu v krajine.

Nedostatok pohonných hmôt a obmedzený prístup k základným potravinám pretrváva. Vnútroštátne aj medzinárodné letecké spojenia v súčasnosti fungujú, pred cestou na letisko však odporúčame kontaktovať príslušnú leteckú spoločnosť a informácie o lete si overiť. Cestovanie autom zo západnej časti krajiny do Nairobi je vysoko rizikové. Cestné spojenie Nakuru-Eldoret-Kericho je blokované cestnými zátarasami. Cesta z Kisumu do Eldoret je uzavretá.

Autobusové spojenie z Kene do Tanzánie je v súčasnosti prerušené. Odporúčame pred cestou kontaktovať cestovnú kanceláriu. Národné parky a prírodné rezervácie sa vzhľadom na vysokú stupeň ochrany nestali terčom ozbrojených útokov. Na ich návštevu odporúčame kvôli bezpečnosti využiť letecké spojenia.

Občanom SR, ktorí sa v súčasnej dobe nachádzajú v Keni MZV odporúča v prípade, že sa ocitnú v krízovej situácii, okamžite kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Nairobi resp. zastupiteľský úrad ktorejkoľvek inej členskej krajíne EÚ. Pri zhoršení bezpečnostnej situácie odporúčame zotrvať v hoteli alebo na inom zabezpečenom mieste a nepohybovať sa po krajine. Pred návštevou uzavrite cestovné a zdravotné poistenie. Skontrolujte si tiež možné výnimky z pokrytia poistenia pre prípad plánovaných špecifických aktivít v Keni.
 
-----------------------------------------

KEŇA (3.1.2008) Ministerstvo neodporúča ísť predovšetkým do západných oblastí: miest Kisumu, Kakamega, Kericho, Eldoret a ich okolia. Tak isto do pobrežných oblastí: Kisauni, Likoni, Tiwi a mesta Mombasa a do vidieckych oblastí Rift Valley: Nakuru-Eldoret-Kericho. Bezpečne nie je ani v hlavnom meste Nairobi: Uhuru Park, slumy Kibera a Mathare a oblasť Eastleigh.

Cestovné kancelárie v Mombase, na pobreží Kene spolupracujú s turistickou políciou, ktorá poskytuje turistom eskortu pri ceste z medzinárodného letiska Moi International Airport. Vo vybraných mestách bol vyhlásený zákaz nočného vychádzania. Medzinárodné letisko Kenyatta International Airport a letisko pre vnútrozemské linky v Nairobi Wilson Airport sú v prevádzke. V rámci vnútroštátnych letov je nevyhnutné kontaktovať leteckú spoločnosť a potvrdiť termín odletu.

Vzhľadom na zatvorenie väčšiny obchodov je dostupnosť základných potravín obmedzená. Benzínové čerpacie stanice zostávajú, okrem výnimiek, zatvorené.

Po oznámení volebných výsledkov prezidentských volieb naďalej prebiehajú vo vybraných častiach Kene nepokoje. V súčasnosti sú v Keni ozbrojené útoky predovšetkým v západnej časti krajiny. Vládne ozbrojené zložky boli rozmiestnené do najviac postihnutých oblastí. Armáda a polícia kontroluje centrum hlavného mesta Nairobi. MZV SR tiež odporúča vyhýbať sa politickým mítingom a demonštráciám. Bezpečnostné a komunikačné centrum Kenskej federácie turizmu poskytne turistom v prípade nevyhnutnosti informácie o bezpečnostnej situácii, kvalite ciest atď.

Informácie poskytuje nepretržite na telefónnom čísle: 00254 (20) 604 730, resp. prostredníctvom e-mailovej adresy safetour@wananchi.com. V prípade pobytu v Keni by si návštevníci mali pas uložiť v hotelovom trezore a obstarať si jeho fotokópiu.

 

Zdroj/autor: mzvsr,reuters,bbc,tasr,drom



Foto: bbc/afp

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa