Všetky chute sveta: Pripravte si s nami 3 rakúske polievky, ktoré poriadne zahrejú

2024-02-03 00:00:00 |   |    | 

K cestovaniu patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. Rakúsko sa spája najmä s viedenským rezňom a Sacherovou tortou, po zimnom dni strávenom pri športových aktivitách však najlepšie zohreje chutná horúca polievka. Pripravte ju s nami podľa pôvodného receptu.



 

Krémová tekvicová polievka – Kürbiskremsuppe s tekvicovým olejom

Tekvicový olej je stopercentne prírodný a má nenapodobiteľnú arómu a chuť, jeho milovníci si teda vždy nakúpia hneď zopár fliaš. Tradične sa táto štajerská špecialita používa k príprave najrôznejších šalátov, hodí sa však aj na zjemnenie polievok, cestovín, omáčok, ryže a nátierok.

 

Ingrediencie - polievka:

400 g tekvicovej dužiny

1 stredne veľká cibuľa

1 nastrúhaná mrkva

2 PL múky

trochu slnečnicového oleja

1 l hovädzieho vývaru

soľ

biele korenie

1 štipku mletej rasce

1/8 l smotany na šľahanie

cca 3 PL crème fraîche

1 PL jablčného octu

1 PL smotany (na dekoráciu)

trochu tekvicového oleja (na dekoráciu)

 

Ingrediencie - smažené žemľové kúsky:

1 žemľa z predošlého dňa

1 vajce

1 PL mlieka

1 PL masla

 

Postup:

Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na horúcom oleji speníme cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu a tekvicu, krátko osmažíme a posypeme múkou. Tekvicu dobre premiešame, zalejeme hovädzím vývarom, osolíme a okoreníme a ochutíme rascou. Polievku necháme tak dlho vrieť, kým tekvica nezmäkne. Potom ju premixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Ochutíme šľahačkou, crème fraîche a jablčným octom.

Žemľu nakrájame na 8 kúskov. Vajce vyšľaháme s trochou mlieka. Kúsky žemle namočíme vo vajci a z obidvoch strán osmažíme na masle.

Polievku servírujeme so smotanou a niekoľkými kvapkami tekvicového oleja. Kúsky žemle servírujeme zvlášť.

 

Domáca polievka s palacinkovými zvitkami – Frittatensuppe

Názov polievky je odvodený od z talianskeho, resp. latinského „frictella". Ešte dnes sa v Taliansku omelete, resp. palacinke hovorí „frittata" a „frittella". V zásade ide o palacinkové cesto, ale nie bežné. Zvitky chutia obzvlášť dobre, keď do cesta pridáte čerstvo nazbierané bylinky (majorán a oregano).

 

Ingrediencie - polievka:

2 litre vody

½ kg mäsa (varené hovädzie)

hovädzie a špikové kosti

koreňová zelenina (zeler, mrkva, pór, cibuľa, petržlen)

koreniny (celé korenie, muškátový kvet, bobkový list, ligurček, borievka, jadierka pimentu, soľ)

 

Ingrediencie - palacinky

¼ l mlieka

10 dkg múky

2 vajcia

štipku soli

slanina (mastná, alebo maslo na pečenie)

 

Postup:

Mäso vložíme do horúcej vody, po uplynutí polovice doby varenia (približne trištvrte hodiny) pridáme zeleninu a koreniny a necháme zľahka variť. Približne po jeden a pol hodine scedíme polievku, vyberieme mäso a ochutíme.

Múku, mlieko, vajcia a soľ dobre vyšľaháme šľahačom. Na panvici roztopíme trochu slaniny, odstránime ju a vo zvyšku tuku vypečieme zvitky na obidvoch stranách do žlta. Každú palacinku zrolujeme jednotlivo a ostrým nožom nakrájame na tenké rezance. Zvitky rozdelíme do polievkových tanierov a prelejeme horúcim hovädzím vývarom.

 

Polievka s krupicovými haluškami

Tajomstvo tohto receptu spočíva v hrubej krupicovej múke a zmäknutom masle. S týmto jednoduchým a rýchlym receptom sa vám halušky určite podaria.

 

Ingrediencie:

cca. 120 g hrubej krupicovej múky

60 g zmäknutého masla

1 vajíčko cca. 60 g (v prípade menšieho vajíčka použijeme menej masla a krupice)

soľ

štipka muškátového orieška

prípadne olej na dosku

1 l silného horúceho hovädzieho vývaru

nasekaná čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka

 

Postup:

Studené maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote a potom ho v miske vymiešame do penista. Osolíme a dochutíme štipkou muškátového orieška. Za stáleho miešania pridáme vajíčko, nasypeme krupicovú múku, dobre vymiešame a povrch zarovnáme. Zakryté fóliou necháme odpočívať 15 – 20 minút.

Pomocou 2 polievkových lyžíc, ktoré namáčame do horúcej vody, vykrajujeme, resp. tvarujeme z masy halušky. Halušky môžeme ukladať na dosku alebo tanier potreté olejom a nechať ešte krátko odpočívať (halušky tak ešte krajšie zväčšia svoj objem).

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť dostatočné množstvo osolenej vody. Vložíme do nej halušky, necháme raz zovrieť a potom varíme na slabom plameni asi 10 – 15 minút (pozor: voda nesmie prudko vrieť!). Halušky občas opatrne premiešame.

Krupicové halušky vyberieme z hrnca a vložíme do pripravenej horúcej polievky. Posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a hneď podávame.

Krupicové halušky môžeme variť aj v hovädzom vývare, ktorým tým však trocha stratí svoju čírosť. Uvarené halušky by nemali „plávať“ príliš dlho v polievke, pretože potom tekutinu nasajú a zmäknú.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa