Trauma na celý život: Turistky na letisku podrobili gynekologickej prehliadke

2024-04-16 12:30:00 |   |    | 

Päť Austrálčaniek, ktoré boli spoločne s ďalšími ženami v roku 2020 na letisku v katarskej metropole Dauha podrobené traumatizujúcim intímnym prehliadkam, neuspelo na austrálskom súde so žalobou proti leteckej spoločnosti Qatar Airways.



Cieľom prehliadok bolo zistiť, či ženy nedávno neporodili. V odpadkovom koši na letisku bol totiž nájdený novorodenec. Incident vyvolal rozhorenie verejnosti a odsudzujúce reakcie niekoľkých štátov, informoval server BBC News.

Pätica Austrálčaniek sa v roku 2021 obrátila na austrálsky súd so žiadosťou o odškodné kvôli "nezákonnému fyzickému kontaktu a neoprávnenému zadržiavaniu", ktoré mali negatívne dopady na ich duševné zdravie. Niektoré ženy uviedli, že v dôsledku nútenej gynekologickej či inej intímnej fyzickej prehliadky trpeli depresiami a posttraumatickou stresovou poruchou.

Austrálsky súd však v stredu uviedol, že podľa Montrealského dohovoru, ktorý upravuje zodpovednosť dopravcu za usmrtenie a zranenie cestujúcich, nie sú katarské štátne aerolínie za incident zodpovedné.

Súd dospel k názoru, že zamestnanci leteckej spoločnosti nemohli ovplyvniť zásahy katarskej polície, ktorá ženy nechala vystúpiť z lietadla, ani činnosť zdravotných sestier, ktoré ženy vyšetrovali v sanitkách na pojazdovej dráhe letiska.

Sudca John Halley tiež zamietol žalobu žien na katarský úrad pre civilné letectvo, uviedol ale, že Austrálčanky by mohli uplatniť svoj nárok voči dcérskej spoločnosti Qatar Airway s názvom Matar, ktorá má zmluvu na prevádzkovanie medzinárodného letiska Hamad v Dauhe.

Ženy už skôr BBC povedali, že na vyšetrenie nedali súhlas a nebolo im vysvetlené, prečo prehliadku podstupujú. "Cítila som sa, akoby som bola znásilnená," uviedla Britka Mandy. Ďalšia žena vypovedala, že sa domnievala, že bola unesená a držia ju ako rukojemníčku.

Katarský premiér Chálid bin Chalífa bin Abdalazíz Sanie po incidente vyjadril poľutovanie a zaobchádzanie s cestujúcimi označil za neprijateľné. "To, čo sa stalo, úplne odporuje katarskej kultúre a hodnotám," uviedol vo vyhlásení. Katar tiež začal vyšetrovanie prípadu, ktorého výsledkom bol podmienený väzenský trest pre jedného z letiskových úradníkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / BBC News

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa