Tip na víkend: viedenská výstava kurióznych miniatúr

2013-01-31 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Viedenské Wien Museum prinesie oddnes nezvyčajnú výstavu miniatúr. Rozmery šírky, dĺžky, výšky a priemeru vystavovaných exponátov nedosahujú viac ako 10 centimetrov. Až na 350 predmetov, praktických, kurióznych a nevšedných, ktoré pochádzajú z vlastných zbierok múzea, ponúka výstava nazvaná Pod 10.



Podľa slov riaditeľa múzea, Wolfganga Kosa, spolupracovali na výbere exponátov všetci kurátori múzea Wien Museum a prichádzali s tipmi miniatúrnych predmetov. Uvidíte tak tabakové dózy, miniatúrne blahoželania, mini mince, relikvie skladateľov, maličké kalendáre a iné rarity.

Z archeologických pokladov múzea ponúkne výstava náramok z doby bronzovej, spony z obdobia Rimanov a Longobardov a zvieracie plastiky, ktoré slúžili ako okultné predmety alebo hračky.

Miniatúry boli v móde predovšetkým v období biedermeieru, remeselníci v týchto dobách dokazovali svoju technickú a remeselnú zručnosť. Príkladom sú mini portréty, zobrazujúce šľachtu, príslušníkov cisárskeho dvora i obyčajných obyvateľov. Veľmi známym autorom bol viedenský maliar Michael Daffinger, ktorý vytvoril na tisícku týchto mini portrétov.

K praktickým maličkostiam cestovného a hygienického neceséra z 19. storočia, ktorý okrem dizajnu, funkcie odrážal aj individualitu a postavenie ich majiteľov, patrili napríklad pre mužov jemné mechanické predmety ako orezávač cigár alebo toaletné potreby pre dámy, napríklad dózy na púder, mini parfémy, maličké manikúry.

Medzi mini mincami sú vystavené medziiným viedenský pfennig z 13. storočia alebo sto korunová minca z roku 1924, ktorá bola v inflačnom období najmenším platidlom.

Ku kuriozitám prezentovaných mini exponátov múzea Wien Museum patria relikvie skladateľov a hudobníkov, ktoré sa v 19. storočí zbierali ako „spomienkové predmety“, napríklad tri zuby rakúskeho skladateľa Huga Wolfa, úlomky z truhly Ludwiga van Beethovena alebo kostičky z kostry Franza Schuberta. Zberatelia chceli týmto netradičným hobby vraj preklenúť prach nesmrteľnosti známych osobností.

Dokonca aj katalóg k výstave vychádza v miniatúrnom formáte 10 na 13,5 centimetrov. Všetky exponáty sú vyobrazené v ich originálnej veľkosti, čo v zásade pri katalógoch tradičných výstav nie je možné. Výstava vo viedenskom múzeu Wien Museum na nám. Karlsplatz v centre mesta potrvá do 26. mája.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa