Hrad Karlštejn - sídlo pokladov

2010-12-09 16:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Gotický hrad založený v roku 1348 zaujíma medzi českými hradmi výnimočné postavenie.



Hrad Karlštejn bol vybudovaný českým kráľom a rímskym cisárom Karolom IV. ako miesto na uloženie kráľovských pokladov, predovšetkým zbierok svätých relikvií a ríšskych korunovačných klenotov.

V roku 1355 sa Karol IV. zdržiaval na hrade, dohliadal na jeho dostavbu a na výzdobu interiérov, predovšetkým hradných kaplniek. Stavebne bol hrad dokončený v roku 1365, kedy bola vysvätená Kaplnka sv. Kríža vo Veľkej veži.

Na začiatku husitských vojen boli z bezpečnostných dôvodov na Karlštejn prevezené české korunovačné klenoty, ktoré na hrade s krátkymi prestávkami zostali uložené takmer 200 rokov.

Stavebne bol hrad po roku 1480 upravený neskorogoticky, v poslednej štvrtine 16. storočia potom renesančne. Pri poslednej stavebnej úprave z konca 19. storočia, ktorá bola vedená architektom Jozefom Mockerom v duchu purizmu, hrad získal dnešný vzhľad.

Veľmi pôsobivé je zachovanie pôvodného stupňovitého usporiadania jednotlivých hradných budov. Od najnižšie položených prevádzkových častí Predhradia, Studňovej veže a Purkrabského paláca stavba pokračuje majestátnym päťposchodovým Cisárskym palácom a nad ním stojacou Mariánskou vežou.

Na najvyššom mieste skalného brala stavba hradu vrcholí monumentálnou, 60 metrov vysokou Veľkou vežou a systémom mohutného opevnenia.

Výnimočná a ojedinelá je pôvodná nástenná výzdoba zo 14. storočia, súbor 129 obrazov Majstra Theodorika v Kaplnke sv. Kríža (najväčšia na svete), najväčšia portrétna galéria českých panovníkov v Českej republike, vystavená replika Svätováclavskej koruny českých kráľov a unikátna hradná studňa.

 

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, hradkarlstejn, drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Hrad Karlštejn



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: hradkarlstejn.cz,wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa