Netradičné dominanty: 6 obrovských sôch so zaujímavým posolstvom

2019-10-05 00:00:01 |   |    | 

Umenie má v ľuďoch vyvolať emócie a zanechať intenzívny dojem. Pokiaľ sa autorovi podarilo prinútiť vás premýšľať o jeho diele aj dlho po výstave, odviedol vynikajúcu prácu, ktorá ovplyvní ďalšie generácie. Zaujímavým odvetvím je vytváranie nadrozmerných sôch, ktoré so sebou často prinášajú dôležité posolstvá. Niektoré z nich potešili turistov len krátky čas, napriek tomu sa natrvalo vryli do ich spomienok.



 

Kúpajúca sa žena, Hamburg, Nemecko

Jednou z nezabudnuteľných prác, ktorá skrášlila svet len na niekoľko dní, bola v roku 2011 socha kúpajúcej sa ženy v Hamburgu. Vytvorená bola z kovovej konštrukcie a špeciálnej penovej hmoty, vďaka čomu sa dobre udržala nad hladinou. Extravagantný kúsok ukazoval iba jej hlavu ponorenú do vody a vytŕčajúce kolená, čím autor dokonale skopíroval oddychujúcu osobu vo vani. Veľkolepá inštalácia v jazere Binnenalster bola vysoká štyri a dlhá tridsať metrov. Ľudia sa k nej chodili radi člnkovať a robili si nezabudnuteľné fotografie. Kúpajúca sa dáma bola dielom umelca Olivera Vossa a napriek nesúhlasu domácich obyvateľov bola vystavená iba počas desiatich dní. Autor tak chcel demonštrovať prepojenie Hamburgu s kultúrou vodných aktivít. Nielen na tomto jazere, ale aj v okolí sa domáci radi venujú vodným športom. Voss chcel spropagovať svoje obľúbené mesto a pritiahnuť k týmto radovánkam ešte viac ľudí.

 

Snívajúce dievča, St. Helen`s, Anglicko

Zvláštne vyzerajúca socha Snívajúceho dievčaťa sa nachádza na polceste medzi dvoma rivalskými mestami Liverpool a Manchester. Na tomto mieste boli kedysi bane, ktoré však časom zanikli a uzavreli jednu dôležitú etapu v St. Helen`s. Aby sa nikdy nezabudlo na prácu tunajších baníkov, niekoľko z nich oslovili a požiadali ich o spoluprácu pri vzniku netradičného pamätníka. Títo páni si zo zoznamu niekoľkých projektov vybrali sochu zasnenej mladej ženy, ktorú vytvoril Francúz Jaume Plensa. Výrazná biela hlava je vysoká 20 metrov a po prvýkrát ju odhalili v roku 2009. Odvtedy ju jasne vidieť na horizonte nad mestom. Autor chcel jej originálnym stvárnením poukázať na neustály pohľad do budúcnosti, ktorý nám niekedy môže odhaliť nečakané vízie. Taktiež upozorňuje na to, že by sme napriek problémom nikdy nemali prestať snívať. Podobné sochy už mohli vidieť aj návštevníci Ria či New Yorku.

 

Nadrozmerná píla, Tokio, Japonsko

Jeden extravagantný kúsok vyrobili aj v Japonsku. Obrovská nadrozmerná píla je súčasťou areálu Tokijského medzinárodného výstaviska. Jej autormi sú Claes Oldenburg a Coosje Van Bruggen. Ich cieľom bolo osloviť všetkých milovníkov umenia. Tí sa totiž často zameriavajú len na maľovanie, divadlo alebo hudbu a ostatné odvetvia zostávajú takmer nepovšimnuté. Pritom aj moderné spracovanie sochárstva dokáže byť rovnako atraktívne. Prináša so sebou trochu humoru, bizarnosti a núti vás ďalej o svojich dojmoch diskutovať. A presne tieto parametre splnila netradičná farebná píla, ktorá v metropole Japonska púta pozornosť precíznym prevedením.

 

Ležiaci Budha, Mjanmarsko

Téma ležiaceho Budhu je v ázijskom umení veľmi obľúbená. Hlavným dôvodom je, že takto ho umelci stvárňujú po smrti, keď prechádza do stavu nirvány. V Mjanmarsku sa tieto jeho podobizne nachádzajú doslova na každom kroku. Hneď ako sa postaví nová najväčšia socha v tomto štýle, začnú budovať ďalšiu, ešte o čosi dlhšiu. Napríklad podobizeň v lokalite Bago je známa vďaka jeho pestro sfarbeným nohám s obrazcami. Druhý najzaujímavejší ležiaci Budha sa nachádza v Monyve. Ten má zase v nohách vyrobený vstup do špeciálnej miestnosti, kde je 9000 malieb tohto zakladateľa budhizmu.

 

Bourgeoisovej Maman

Louise Bourgeoisová bola známou francúzskou umelkyňou, ktorá obľubovala najmä tvorbu nadrozmerných sôch. Od deväťdesiatych rokov sa v jej práci začína objavovať ten istý motív nadrozmerného pavúka, ktorého pomenovala Maman. Neskôr vyrobila prvú bronzovú sochu, ktorú najprv inštalovala v londýnskom múzeu Tate Modern. Keďže jej dielo malo veľký úspech, rozhodla sa vytvoriť ďalších päť kópií, ktoré rozmiestnila po celom svete. Zväčša sa nachádzajú pri galériách umenia, aby tak pútali pozornosť aj tých ľudí, ktorí nemajú k sochárstvu až taký vzťah a práve cez jej prácu sa ho naučia milovať. Bourgeoisová v jednom z rozhovorov priznala, že nadrozmerný pavúk je taktiež poctou pre jej mamu, ktorá bola jej najlepšou priateľkou. Vďaka jej sochám sa na ňu nikdy nezabudne.

 

Úplné podľahnutie

Sochár Seward Johnson vo svojej práci stvárňoval dôležité momenty v dejinách. Vždy si vyberal nejakých ľudí, ktorí danú éru poznačili a vryli sa tak do pamäte verejnosti. On ich chcel zvečniť navždy, aby na nich nezabudli ani generácie, ktorým už nebudú tak blízki. Vďaka tomu vznikla séria sôch Navždy Marilyn, ktorá zachytáva Marilyn Monroe v jej legendárnej póze s bielymi šatami, ktoré rozfúkne podzemný ventilátor. Johnson vyrobil niekoľko identických podobizní, ktoré rozmiestnil na viacerých miestach vo svete. Rovnaký osud pripravil aj pre dielo Úplné podľahnutie, ktoré zase dokumentuje kultovú fotografiu bozkávajúceho sa námorníka na Times Square. Jeden z bronzových odliatkov vystavovali v roku 2015 v blízkosti miesta, kde vznikol tento záber. Okrem toho sa socha nachádza napríklad vo francúzskom Caen alebo v San Diegu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa