Hradný vrch Wawel bol sídlom kráľov a ukrýva aj dračiu jaskyňu

2019-04-21 00:00:01 |   |    | 

Návštevu Krakova si viacerí dovolenkári nevedia predstaviť aspoň bez krátkej vychádzky po nádvorí hradu Wawel. Stačí sa pokochať pohľadom na historické centrum a rieku Visla, nasať atmosféru týchto majestátnych priestorov a už máte pocit, že ste sa dostali až do srdca tohto.



 

Záchrana pre prvých obyvateľov

Samotná skala, na ktorej sídli Wawel, je podľa odhadov vedcov stará 150 miliónov rokov. Prvé osídlenie tam bolo zdokumentované v 7. storočí. Vtedy tam bývali Slovania, pre ktorých bol terén na vysokej skale síce trochu nehostinný, ale zároveň jedným z najbezpečnejších miest v celom okolí. Visla bola totiž v tom čase podstatne väčšia a v čase prudkých dažďov predstavovala veľké nebezpečenstvo. V takejto výške boli chránení pred výkyvmi počasia a náhlymi záplavami. Niektorí archeológovia sa však domnievajú, že v skutočnosti tam mohli žiť ľudia už v časoch praveku, len sa o tom nepodarilo dochovať žiadne dôkazy.

 

Legenda o desivom drakovi

Podľa legendy ľudí z tejto skaly vyhnal nenásytný drak. Ten sa zabýval v podzemnej jaskyni a obyvateľov začal terorizovať. Tí mu museli dať každý týždeň časť úrody a dobytka a za odmenu ich on potom nenapadol. Ak nemali dostatok potravín, museli obetovať pár panien, ktoré potom zožral. Kráľ Krak však chcel skončiť toto utrpenie a požiadal svojich synov, aby draka nejako preľstili a vyhnali ho preč, alebo usmrtili. Tí sa dohodli, že mu jednu kravskú kožu naplnia sírou. Keď mu ju pri týždennom vyplácaní podhodili, on si myslel, že ide o mäso a naraz ju zhltol. Chemikália mu vyžrala celé vnútro a desivého tvora sa tak konečne podarilo poraziť. Jeden z bratov bol však chamtivý a svojho súrodenca Kraka II. zavraždil a neskôr to zhodil na draka. Na jeho podvod sa prišlo, kvôli tomu ho vyhnali z mesta a to nazvali na počesť mŕtveho panovníka Krakovom. V súčasnosti môžete počas prehliadky navštíviť aj Dračí brloh, čiže jednu z opustených jaskýň, ktoré sa nachádzajú priamo v kopci.

 

Centrum politickej moci a kresťanstva

Po celú éru pokladali vrch, na ktorom sa nachádza Wawel, za politické centrum tejto oblasti. Najprv tam sídlili predstavení prvého kmeňa, potom v 10. storočí tam svoje hlavné sídlo postavil poľský vladár Mieszko I. V tom čase vybudovali na vrchu prvý kostol, z ktorého potom šírili kresťanstvo do celej krajiny. Pre Poliakov má preto veľký význam a často tam prichádzajú aj pútnici. Prvým kráľom, ktorý býval vo Waweli, bol Vladislav I. Lokietok, ktorý sa po korunovácii rozhodol žiť práve v Krakove. Od tejto éry sa začal celý komplex postupne rozrastať a pribudli k nemu ďalšie zaujímavé budovy.

 

Sídlo nacistického generála

Nasledujúce roky sa vo Wawele vystriedali viacerí králi. Kvôli tomu sa stal Krakov jedným z najvýznamnejších miest na území Poľska. Po veľkom požiari na konci 16. storočia síce všetky priestory zrenovovali, ale panovníci sa už rozhodli presunúť sídlo svojej moci do Varšavy a Krakov používali najmä počas dovoleniek. Od roku 1918 bol hrad na krátky čas opäť domovom hlavy štátu, ale počas 2. svetovej vojny sa stala oficiálnym sídlom nacistického generála Hansa Franka. Po páde režimu sa opäť dostal pod správu štátu, ktorý ho postupne zrenovoval a sprístupnil verejnosti.

 

Čo všetko uvidíte vo Waweli?

Oficiálne miestnosti – tieto priestory slúžili štátnikom a kráľom na prijímanie návštev, ktoré mohli v prípade záujmu prenocovať v hosťovských apartmánoch. Nachádza sa tam vzácne zdobenie, maľby z obdobia renesancie a tapisérie. V súčasnosti je to hlavná časť výstavy, počas ktorej turisti uvidia 18 miestností.

Súkromné kráľovské apartmány – v týchto miestnostiach v minulosti žila monarchia, preto sú bohato zdobené a nachádzajú sa tam najcennejšie uchované predmety. V niektorých komnatách mohli v minulosti prespávať aj hostia, pokiaľ patrili k blízkym priateľom panovníkov. Ich steny zdobia vzácne obrazy talianskych maliarov.

Klenotnica a zbrojnica – v minulosti sa v týchto priestoroch taktiež nachádzala klenotnica. Ukryté v nej boli korunovačné klenoty ako koruna, meč, biblia a žezlo. Okrem nej mali panovníci aj súkromné klenotnice, v ktorých mali vlastné šperky. V súčasnosti si tam môžete pozrieť najcennejšie zachované predmety z ich zbierky a taktiež zbrane, ktorými v minulosti bránili celý komplex.

Stratený Wawel – ide o jednu z najstarších častí hradného komplexu. V minulosti sa tam nachádzala aj prvá kaplnka. Momentálne tam uvidíte interaktívnu výstavu o dejinách hradu a dostanete sa do priestorov, ktoré kedysi slúžili služobníctvu. V tejto časti mali napríklad kuchyňu.

Orientálne umenie – bývalí majitelia hradu mali výborné vzťahy s vodcami orientálnych krajín. Vďaka tomu sa im formou darov dostali do zbierky viaceré cenné kúsky z Turecka, Iránu a mnohých iných krajín z týchto končín. Niektoré z nich si priniesli sami zo zahraničných návštev. Všetky tieto predmety sú združené na výstave orientálneho umenia.

Dračí brloh – počas letnej sezóny návštevníci môžu navštíviť aj legendárny dračí brloh, v ktorom vraj kedysi žilo desivé monštrum. Počas prehliadky sa dostanete do jednoduchej jaskyne, ktorá sa nachádza priamo v kopci a dozviete sa rôzne legendy o Waweli.

Sandomierska veža – v minulosti tam bola zbrojnica, teraz slúži ako vyhliadková veža, z ktorej uvidíte až historické centrum. Aj táto atrakcia je otvorená len počas letnej sezóny.

Katedrála a hrobky – súčasťou areálu je menšia katedrála s bohatým zdobením. Hneď vedľa nej nájdete aj vstup ku hrobkám, v ktorých sú pochovaní poľskí panovníci.

Záhrady – počas histórie sa podoba záhrad postupne menila. Záhradní architekti preto vybrali tie najzaujímavejšie návrhy z minulosti a vypracovali z nich novú podobu nádvoria. Tieto priestory sú taktiež prístupné iba počas leta.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa