Jedna chybička a 200 eur v čudu: Na toto si za hranicami dávajte naozaj dobrý pozor!

2023-09-07 15:00:00 |   |    | 

Iný kraj, iný mrav. A iné nariadenia, ktoré vás môžu občas vyjsť poriadne draho. Pozor si treba dávať aj pri cestovaní vlakom či autobusom, kde v niektorých krajinách veci fungujú trochu inak než doma. Na to, že neznalosť neospravedlňuje, už doplatili mnohí turisti.



Väčšina ľudí je zvyknutá, že si stačí kúpiť lístok na vlak na konkrétny dátum, čas a trasu, a tým je to vybavené. To však neplatí napríklad v Taliansku, kde si ho ešte navyše musíte označiť podobne, ako napríklad pri vstupe do metra. Cestovatelia hovoria o „pasci na turistov“!

Na hrozbu upozornil blog „La Turista Filipina“ vo videu, ktoré má už viac než 1,8 milióna videní. Jeho autorka Alaya Hablo v ňom tvrdí, že v Ríme videla množstvo cudzincov, ktorí o povinnosti označiť si lístok nevedeli a museli platiť vysokú pokutu. Podľa komentujúcich to pritom neplatí len v Taliansku, ale aj v iných európskych krajinách.

Keď budete mať lístky, vždy pred nástupom do vlaku pohľadajte žltý prístroj, ktorý vám ich označí,“ píše Hablo. Tento krok môžete vynechať len v prípade, že ste si ich zakúpili online alebo vtedy, ak sa jedná o rýchlovlaky, kde je vždy potrebná aj miestenka.

Italia Rail na svojej stránke vysvetľuje, že regionálne lístky zakúpené na stanici majú uvedený len dátum, ale žiaden čas, a preto je nutné „cvaknúť“ si ich už pred nástupom. Ak váš lístok nebude označený, hrozí vám počas ciest v rámci Európy pokuta až do 200 eur.

@laturistafilipina

Italy travel tip: Always validate your train and bus tickets in Italy! Ive seen so many clueless tourists who had to pay a lot because they didnt know about ticket validation. #traveltip #italytraveltips #italytravel #italy #italia #rometravelguide #fyp #travel #traveltiktok

♬ Che La Luna - Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses

V komentároch pod videom viacerí potvrdili, že na svoju nevedomosť s fungovaním dopravy doplatili, hoci cena bola obvykle nižšia. Väčšinou hovoria o 40 až 55 eurách, istý návštevník Paríža cestujúci mimo danú zónu MHD však musel zaplatiť až 70 eur a v Nemecku ktosi kvôli neoznačeniu lístka na vlak oželel vyše stovky.

Cestovatelia pritom upozorňujú ešte na jednu vec. Občas sa stane, že prístroj cestovný lístok z rôznych dôvodov nedokáže označiť, vtedy naň treba dátum, čas a názov stanice napísať aspoň ručne.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa