Od Jadranského po Tyrrhenské pobrežie, od severu po juh: Najväčšie krásy Talianska spoznáte aj vlakom

2023-07-15 12:00:00 |   |    | 

Taliansko je ideálnou destináciou na spoznávanie vlakom. Celá krajina je popretkávaná sieťou železníc, a tak môžete more, hory i nádherné mestá poľahky spoznávať aj bez auta. "Bel Paese" ponúka nekonečnú škálu možností.



 

Vlakom k moru

Od Jadranského po Tyrrhenské pobrežie, od severu po juh – tí, ktorí túžia po mori, rozhodne v Taliansku nájdu destináciu svojich snov. Do prímorských rezortov sa dostanete aj vysokorýchlostnými vlakmi Frecciarossa, ktorým v letnom období pribudli viaceré zastávky na pobreží (Latisana-Lignano Sabbiadoro, Riccione, Senigallia, Giulianova, Monopoli, Ostuni, Maratea, Scalea, Orbetello).

Zaujímavou novinkou sú aj posilnené spoje na Pobrežie bohov („Costa degli Dei“) v Kalábrii a tiež viac regionálnych vlakov v Kampánii, Apúlii, na Sicílii aj Sardínii. Vďaka spolupráci dopravcov sa bude dať na jeden lístok cestovať aj loďou z Neapolského zálivu na Liparské ostrovy. Pre tých, ktorí túžia spoznať Amalfské pobrežie priamo z mora, je tu tzv. Costiera Coastal Link, teda kombinovaná vlakovo-lodná linka z prístavu v Salerne.

 

Objavujte slávne mestá a dediny

Okrem mora samozrejme najviac turistov do Talianska lákajú nádherné mestá a dediny. Železničný dopravca Trenitalia preto v lete pridáva štyri rýchlovlaky spájajúce mestá Miláno, Rím a Neapol. Zvýšil tiež počet spojení medzi Milánom a Benátkami, kde aktuálne premáva až 38 vlakov denne.

Vďaka prepojeniu rýchlovlakov a autobusov (FrecciaLink) sa ľahko dostanete aj do slávnych mestečiek Assisi, Perugia, Matera či Pompeje. K vstupu do svetoznámej archeologickej lokality vás z vlakovej stanice dovezie tzv. Pompejská linka. V Orviete zas funguje tzv. Orvietská linka v podobe pozemnej lanovky, ktorá vás zo železničnej stanice do centra prepraví iba za dve minúty.

 

Vlakom na hory

Desať vysokorýchlostných vlakov Frecciarossa bude denne jazdiť aj na trase Rím – Florencia – Bologna – Verona s nadväznosťou do Trenta a Bolzana, vďaka ktorým sa turisti ľahko dostanú aj do hôr. Víkend v Alpách tiež uľahčia dva rýchlovlaky z Neapola do Turína s prepojením do podhorských mestečiek Ouix a Bardonecchie. V druhom menovanom budú zastavovať aj dva rýchlovlaky jazdiace medzi Milánom a Parížom.

FrecciaLink, teda kombinácia vlaku a autobusu, umožní turistom navštíviť aj najkrajšie horské rezorty v Alpách – Val Gardena, Val di Fassa, Val di Fiemme, Cortina D´Ampezzo či Madonna di Campiglio. Cez víkend sa k nim ešte pridá nočný vlak Intercity Night s cieľom v San Candido.

 

Aj s bicyklami

Talianske vlaky vítajú aj cyklistov. Služba Bus&Bici (autobus a bicykel) umožňuje v regióne Veneto preskúmať oblasti okolo delty rieky Pád, v regióne Umbria sa zas na kombinovaný lístok (vlak - loď) môžete aj s bicyklami odviezť po jazere Trasimente až na ostrovy Isola Maggiore a Isola Polvese.

Okrem toho v Taliansku (najmä regiónoch Furlansko-Júlske Benátky, Benátsko, Marky a Abruzzy) funguje množstvo regionálnych cyklistických vlakov, ktoré každý deň poskytujú celkovo 25 tisíc miest pre cyklistov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Ferrovie dello Stato

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa