Pilot prezradil 8 tipov, ktoré vám môžu vo vzduchu zachrániť život

2023-04-17 12:01:00 |   |    | 

Letecká doprava je štatisticky najbezpečnejšou, aj tak však na palube lietadiel môže občas dôjsť k nepríjemným situáciám. Skúsený pilot prezradil niekoľko základných pravidiel, ktoré by ste radšej mali dodržiavať.



 

V rozhovore pre DailyMail.com letový expert, ktorý pilotuje už 10 rokov a momentálne pracuje pre jedného z najväčších svetových dopravcov, prezradil, na čo by ste si vo vzduchu rozhodne mali dávať pozor.

 

Noste topánky, v ktorých sa môžete rýchlo pohybovať

Väčšina ľudí si do lietadla berie pohodlné topánky, sú však aj dovolenkári, ktorí uprednostňujú šľapky, alebo obchodní cestujúci, ktorí si kvôli plánovanému stretnutiu rovno obujú topánky na vysokom opätku. To je však chyba. Expert radí, že by ste vždy mali mať na mysli aj extrémne situácie a uprednostniť pohodlnú obuv, v ktorej sa môžete rýchlo pohybovať a v prípade potreby prejsť veľké vzdialenosti. Podlahy lietadiel navyše nie sú vždy najčistejšie, a tak sú uzavreté topánky určite tou lepšou voľbou.

 

Vyberajte si sedadlá v zadnej časti

Pokiaľ ide o najbezpečnejšie miesto na sedenie, pilot odporúča posledné dve tretiny v lietadle. Je to preto, že táto oblasť je najsilnejšou časťou lietadla, a preto je pravdepodobnejšie, že náraz prežije. Ideálne sú potom miesta pri núdzových východoch a radšej uprostred, než v uličke alebo pri okne, kde sú pasažieri menej chránení.

 

Nacvičte si núdzovú pozíciu

Hoci existujú konšpiračné teórie, že bezpečnostné pozície boli navrhnuté tak, aby urýchlili smrť, v skutočnosti vám môžu zachrániť život, ako potvrdzujú letoví experti aj skúsenosti z praxe. Existuje niekoľko verzií, najbežnejšou je tá, pri ktorej sa cestujúci v prípade nebezpečenstva (na povel „Brace“) čo najviac predkloní, ideálne až oprie hlavu o sedadlo pre ním. Nohy treba mať pri sebe pevne na zemi (chodidlá sú za kolenami) a ruky zložte za hlavu tak, aby jedna dlaň prekrývala druhú (nepreplietať prsty).

 

Ku každému alkoholickému nápoju si dajte pohár vody

V dôsledku zvýšenej nadmorskej výšky počas letu majú ľudia v lietadle nižšiu hladinu kyslíka v krvi. To však tiež znamená, že alkohol účinkuje rýchlejšie, preto by ste si ku každému alkoholickému nápoju mali dať pohár vody. Ten vám určite nezaškodí, ani keď nepijete alkohol; v kabíne býva suchý vzduch, a preto treba telo hydratovať.

 

Nepchajte batožinu do úložného priestoru nasilu

Všetky predmety sa snažte uložiť do jednej tašky. Ak si však zakúpite v letiskovom obchode napríklad fľašu a nemáte príručnú batožinu, alebo sa vám tam nezmestí, aspoň ju zastrčte pod inú tašku, aby sa zaťažila. Prekvapivo často sa totiž stáva, že pasažierov porania fľaše vypadnuté z úložných schránok. Tiež je dôležité, aby ste do nich nikdy batožinu nepchali nasilu, pretože sa potom (napríklad počas pristávania) môžu otvoriť.

 

Dávajte pozor na ostré hrany na toalete

Každý vie, že toalety v lietadlách sú pomerne drsným miestom. Ako pri väčšine verejných záchodov, aj tu je doska a dokonca aj podlaha často omočená. „Sú to naozaj nehygienické miesta, takže vždy si počínajte opatrne!“, upozorňuje pilot. Dokonca aj pri miernych turbulenciách sa toalete radšej vyhnite. Kabíny sú stiesnené, majú ostré rohy, doska a police vyčnievajú a pri prudkých pohyboch lietadla sa nemáte veľmi čoho zachytiť.

 

Počas turbulencií si VŽDY zapnite pás

Najlepšie je mať pás zapnutý už pred začiatkom turbulencií, určite však treba byť pripútaný počas nich. „ Videl som videá ľudí, ktorí nemali bezpečne zapnuté pásy a narážali hlavami o strop lietadiel. Svetlá a klimatizačné porty môžu byť veľmi bolestivé!“, hovorí pilot a dodáva, že ak sú turbulencie skutočne silné, položte horúce nápoje na zem a všetky veci uložte do vrecka pred vami, aby nemohli nikomu ublížiť.

 

Vyhýbajte sa kuchynke

Ďalším miestom v lietadle, ktorému sa treba čo najviac vyhýbať, je kuchynka. Priestor na prípravu jedál je plný ostrých predmetov, ako sú nože či otvárače na fľaše. Ak nie sú správne zabezpečené, predstavujú obrovské riziko. Nebezpečná je aj vriaca voda na nápoje a horúce jedlá. „Pri silnejších turbulenciách som videl aj to, ako sa rozbíjali vínové fľaše. Môže tam nastať poriadny chaos,“ vysvetľuje odborník.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa