Blíži sa letná dovolenka v Bulharsku: Navštívte aj tieto prírodné zaujímavosti

2022-03-27 00:00:00 |   |    | 

Bulharsko patrí k našim obľúbeným letným destináciám. Už niekoľko rokov hrá prím aj medzi slovenskými dovolenkármi. Ak sa tam vyberiete tento rok, skúste spojiť leňošenie na pláži s preskúmaním niektorých jedinečných prírodných atrakcií. Istotne to bude stáť za to!



 

Jaskyňa Devetaška

Pri dedinke Devetaki sa nachádza jaskyňa Devetaška, ktorá patrí k najkrajším v krajine. Vo vrchnej časti má sedem otvorov rôznych veľkostí. Cez ne dovnútra dopadajú slnečné lúče, ktoré krásne osvetľujú celý priestor. Počas prieskumov sa podarilo zistiť, že prví obyvatelia tam žili už v roku 70.000 pred Kristom. Jaskyňa potom bola údajne obývaná počas každej historickej éry. Istý čas sa používala ako sklad, pretože vďaka stálej teplote tam dokázali úrodu dlho uchovať. Vchod do jaskyne je vysoký tridsať metrov a potom sa už dostanete do hlavnej sály, ktorá má skvelú akustiku. Turistov baví skúšať najmä výbornú ozvenu. Devetašku si môžete pozrieť sami bez sprievodcu. Prechádzajú ňou dve hlavné chodby. Jedna z nich je dlhá dva kilometre a počas potuliek týmto priestorom sa dostanete aj k rieke, ktorá vytvára krásnu scenériu.

 

Vodopád Boyana

Ďalšiu prírodnú atrakciu nájdete v blízkosti hlavného mesta Sofia. Vodopád Boyana je vysoký 15 metrov a obklopený divokou prírodou, čo mu pridáva na kráse. Najlepšie obdobie na jeho návštevu je pochopiteľne počas jarných mesiacov, keď cezeň preteká najviac vody. K vodopádu vedie pomerne jednoduchá trasa, ktorú zvládnete aj s menšími deťmi. Začiatok je pri hoteli Kopitoto a cesta trvá približne hodinu a pol. Zvládnete to aj sami, stačí pozorne sledovať značky. Trošku problematický úsek je až na konci tesne pred vodopádom, pretože sa tam nachádzajú klzké kamene. Stačí si však dávať pozor a všetko hravo zvládnete. Počas túry sa môžete tešiť aj na krásny les a prírodu v okolí.

 

Jazerá Rila

Z turistického hľadiska je najnavštevovanejšou prírodnou zaujímavosťou pohorie Rila. Pred mnohými rokmi sa tam vytvorilo sedem jazierok ľadovcového pôvodu. Každé z nich dostalo pomenovanie podľa toho, aké vlastnosti sú preň typické. Napríklad to najvyššie položené sa nazýva Jazero sĺz, pretože je v ňom tak priezračná voda. Nachádza sa vo výške 2.535 m n. mx., v tesnej blízkosti vrchu Otoviľški. Ďalšie z jazier volajú Oko, pretože počas krásnych slnečných dní má nádherne modrú farbu. Medzi jazierkami nájdete aj dvojičky, ktoré svojím tvarom pripomínajú presýpacie hodiny. Počas horúceho leta sa ich rozmer výrazne zmenší. Každý rok sa tam 19. augusta koná festival spojený so zaujímavým rituálom. Turisti vtedy vyjdú ku jazeru, ktoré má tvar obličky. Okolo neho tancujú vo veľkých kruhoch za sprievodu rytmickej hudby. Podľa legendy je totiž pohorie Rila posvätným miestom, kam takto chodia pozdraviť úsvit a odohnať zlých duchov.

 

Kamenný les

Originálne meno tejto lokality je Pobiti kamani, čo v preklade znamená „pribité kamene“. Neďaleko Varny nájdete oblasť, ktorá je populárna vďaka viacerým skupinkám vápencových skál. Niektoré z nich dosahujú výšku 10 metrov. V najznámejšej oblasti sa nachádza až 300 takýchto úkazov, ktoré vytvárajú dojem kamenného lesa. Podľa odborníkov vznikli stĺpy vďaka pôsobeniu vetra, dažďa a morského vzduchu. Na základe podrobného skúmania navyše potvrdili, že nemohli vzniknúť ľudskou rukou a skutočne ide o zaujímavý prírodný zázrak.

 

Národný park Pirin

Od roku 1977 patrí národný park Pirin medzi chránené oblasti UNESCO. Vo svete sa preslávil vďaka množstvu jedinečných drevín. Nachádza sa tam až 182 druhov liečivých bylín a 1315 ostatných rastliniek. Uvidíte tam tiež niekoľko stoviek druhov machov a rias, ktoré sú častým objektom skúmania odborníkov na botaniku. Celý park je rozdelený do niekoľkých častí a ponúka desiatky turistických chodníkov. Väčšina parku je voľne prístupná pre verejnosť a nájdete tam trasy všetkých obtiažností. V Pirine tiež uvidíte najstarší strom v krajine, ktorý má už viac ako 1300 rokov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa