NA CESTÁCH Zašlá sláva bulváru

2010-08-12 13:45:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Hollywoodsky chodník slávy, vydláždený vyše dvetisíctristo hviezdami zo sveta zábavného priemyslu je pre turistov veľkým lákadlom, často však aj veľkým sklamaním.



Bulvár (Hollywood Boulevard) s rušnou premávkou totiž už dávno nie je miestom, kde sa stretávajú filmové celebrity, ale skôr turistickou atrakciou, ktorá priťahuje najrozličnejších excentrikov a amatérskych hercov. Tí postávajú na bulvári celé dni v obnosených kostýmoch známych filmových hviezd a najrozličnejších postáv. Na živobytie si zarábajú iba vďaka ochote turistov zaplatiť im za spoločnú fotografiu.
     
Pouliční predstavitelia Supermana, Hulka, Batmana či Wonder Woman sa stali dokonca v minulom roku námetom pre dokumentárny film Confessions of a Superhero.
     
Chodník slávy (Walk of Fame) je v Los Angeles jediným miestom, ktoré predstavitelia radnice nechávajú čistiť šesťkrát týždenne. Inšpiráciu pre jeho zriadenie našli hollywoodski obchodníci na samotnom Hollywoodskom bulvári, pred Divadlom Grauman Chinese. Tam odtlačky rúk a chodidiel filmových hviezd priťahovali tisíce návštevníkov už od 30. rokov minulého storočia.
     
Po komerčnom úspechu egyptskej divadelnej sály sa Sid Grauman rozhodol investovať do budovy s čínskou architektúrou. A tak bolo v roku 1927 otvorené divadlo, ktoré v rokoch 1944-46 hostilo aj Oscarové ceremónie a dodnes patrí k sálam, kde produkčné spoločnosti rady uvádzajú svoje premiéry za účasti najligotavejších hollywoodskych hviezd.
     
Chodník slávy je však oveľa mladšou súčasťou Hollywoodskeho bulváru než Divadlo Grauman Chinese. Majitelia obchodov na bulvári na konci 50. rokov vyzbierali 1,25 milióna dolárov na prvých 1558 hviezd. Odvtedy pribudli nové a iba minulý týždeň bola slávnostne odhalená v poradí už 2360. hviezda slávy. Turistom, ktorí chcú vidieť každú z nich, nezostáva nič iné ako náročná, takmer šesťkilometrová mestská túra.
     
Väčšina týchto hviezd je však pre slovenských priaznivcov zábavy neznáma.
     
Mnohí producenti využívajú chodník slávy na propagáciu svojich televíznych a divadelných programov či hudobnej produkcie. Hviezdy na chodníku slávy musia za svoje zvečnenie zaplatiť niekedy až 25 tisíc dolárov. Ďalšie podmienky nie sú úplne jasné, kandidáti musia v podstate iba zaujať hlasujúcich členov Hollywoodskej obchodnej komory. Tí zvyčajne v júni vyberajú 20 hviezd, ktorých mená sa stanú kamennou súčasťou Hollywoodskeho bulváru.
     
Historické zdroje sa rozchádzajú v tom, ako vznikla myšlienka hviezdnych odtlačkov pred vchodom do divadla Grauman Chinese. Jedna verzia hovorí o náhodnom stope Graumana v čerstvom betónovom povrchu, druhá vidí inšpiráciu v príbehu jeho priateľky Mary Pickfordovej. Tá raz Graumanovi údajne so smiechom vyrozprávala príbeh o psovi Zorrovi, ktorý vbehol na novovybudovanú príjazdovú cestu do domu Pickfordovcov.
     
"Teraz zostane Zorro s nami naveky," cituje Mary Pickfordovú Richard Alleman, renomovaný autor kníh o Hollywoode. Odvtedy však stopy v betóne zanechalo vyše 240 hviezd a priestor pred vchodom do divadla patrí k obľúbeným destináciám vreckových zlodejov, pretože pohľady a pozornosť všetkých turistov sa sústredia na zem.
     
Centrom Hollywoodskeho bulváru je úsek medzi ulicami Vine a Highland, kde sa sústreďuje najviac turistických atrakcií.
     
Okrem chodníka slávy, lacných napodobňovateľov filmových hrdinov a autobusových výletov k domom filmových celebrít ponúka Hollywodsky bulvár niekoľko zaujímavostí. Neprehliadnuteľné je ďalšie premiérové kino El Capitan, kde mal v roku 1941 premiéru film Občan Kane dnes sú tam uvádzané najmä dobrodružné filmy Disneyho štúdií.
     
Jediným miestom, kde môžu turisti v súčasnosti reálne vzhliadnuť filmové hviezdy, je Hollywoodske múzeum voskových figurín. Rodiny s deťmi často navštevujú aj Múzeum Guinnessových rekordov a Ripleyho múzeum nezvyčajností "Ver alebo never".
     
Nie nepovšimnuteľnou súčasťou Hollywoodskeho bulváru je aj sídlo cirkvi scientológov, ktorí majú v Hollywoode širokú členskú základňu. Turistov do niekoľkoposchodovej budovy lákajú bezplatným osobnostným testom a psychologickým poradenstvom.
     
Hollywoodsky bulvár prešiel vo svojej histórii rôznymi fázami vývoja. Miestni aktivisti sa dnes za pomoci investorov snažia jeho povesť zachrániť. Po tom, ako sa filmové štúdiá z tohto miesta odsťahovali, zašlá sláva bulváru z 30. rokov sa vytratila úplne.
     
Ešte pred 15 rokmi knižní sprievodcovia turistov od návštevy kolísky filmového priemyslu kvôli bezpečnosti odhovárali. Kedysi slávne miesto zaplavili obchodníci s lacným tovarom pre sklamaných turistov. Nedostatok turistov viedol k nízkym príjmom a nedostatku investícií do zvýšenia bezpečnosti.
     
Žiaru filmových hviezd na bulvár vrátilo v roku 2002 veľkokapacitné Divadlo Kodak, ktoré odvtedy každoročne hostí odovzdávanie cien Americkej filmovej akadémie, a to len kúsok od Divadla Grauman Chinese, ktoré bolo Oscarovou sálou počas zlatého veku Hollywoodu. Firma Kodak zaplatila za reklamné spojenie s divadlom údajne 75 miliónov dolárov.
     
Divadlo však nehostí len filmové hviezdy, americké Miss či spevácke celebrity, ale je aj obľúbeným miestom pre významné firemné podujatia. Firma Nintendo tu v roku 2005 prvýkrát predstavila hernú konzolu Wii.
     
Strategickým krokom v procese revitalizácie Hollywoodskeho bulváru bolo aj postavenie nákupného centra Hollywood Highland, ktoré do Hollywoodu vrátilo renomované módne značky. Dnes je bulvár počas dňa absolútne bezpečný a plný turistov, ale večer je ešte stále považovaný za mierne rizikové miesto.
     
Bulvár je podobne ako všetky miesta v Los Angeles najlepšie dostupný autom. Vedie k nemu však aj metro, spájajúce centrum mesta so Severným Hollywoodom, ktorý sa nachádza na opačnej strane Hollywoodskych vrchov.
     
Zrekonštruovaná stanica Hollywood/Vine na červenej trase metra láka okrem cestujúcich aj turistov. Okrem gigantických premietacích zariadení z 30. rokov v nej priaznivci filmu nájdu symboly a referencie k rôznym známym filmom.
     
Najlepším časom na návštevu Hollywoodu sú mesiace október až december, keď filmové štúdiá uvádzajú slávnostné premiéry filmov s oscarovými ambíciami. Pri troche šťastia môžu v tomto období turisti uvidieť aj prominentných hercov, kráčajúcich po červenom koberci, ktorý sa stal symbolom luxusného sveta hollywoodskeho filmu.
     
Každoročne vo februári je časť bulváru počas troch týždňov pre dopravu úplne uzavretá. Divadlo Kodak a jeho nádvorie dostávajú vtedy nový vzhľad pre  slávnostnú Oscarovú ceremóniu.

 

Zdroj/autor: tasr,M.Ondruchová,drom

VIDEO Chodník slávy (Walk Of Fame) 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa