Adrenalín na maximum: Vo Viedni otvorili najvyššiu šmykľavku Európy (VIDEO)

2023-11-16 12:00:00 |   |    | 

Vo Viedni sprístupnili v stredu najvyššiu šmykľavku v Európe. Jej polopriehľadná rúra meria 40 metrov a vedie pozdĺž steny vyhliadkovej veže Donauturm. TASR uvádza podľa agentúry DPA a rakúskych médií.



 

Jazda v špirálovitej rúre so sklonom 29 stupňov trvá návštevníkom bažiacim po adrenalíne približne osem sekúnd. Začína vo výške 165 metrov a končí na terase vo výške 150 metrov.

Lístok na jednu jazdu stojí 5 eur. Ide o súčasť inštalácie nemeckého umelca Carstena Höllera. Náklady na polykarbonátovú šmykľavku boli 940.000 eur a na najvyššej budove v Rakúsku má zostať minimálne tri roky.

Höller inštaloval aj v minulosti obdobné šmykľavky na rôznych miestach, napríklad vo veži Vitra v nemeckom meste Weil am Rhein či v Turbine Hall v Tate Modern v Londýne.

Turistami vyhľadávaná vyhliadková veža Donauturm oslávi v apríli 2024 60 rokov od otvorenia pri príležitosti medzinárodnej záhradnej výstavy (WIG). Meria 252 metrov, vo výške 150 metrov je pozorovacia plošina, nad ňou je otáčajúce sa kaviareň a reštaurácia.

Hoci sa podobá na televíznu vežu, nepoužíva sa ako televízny vysielač. Na veži sa nachádzajú antény mobilných operátorov a súkromných rádiostaníc.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa