V stopách velikánov: Milovníci Josepha Haydna nájdu svoj raj v Rakúsku

2023-11-06 12:00:00 |   |    | 

Rakúsky hudobný skladateľ Joseph Haydn bol hlavným predstaviteľom vrcholného klasicizmu v hudbe. Jeho sonáty, sláčikové kvartetá a symfónie patria do zlatého fondu svetového kultúrneho dedičstva.



 

Narodil sa 31. marca 1732 v Rohrau pri Eisenstadte. Zomrel 31. mája 1809 vo Viedni. „Keďže mi Boh dal veselé srdce, určite bude akceptovať, keď mu budem veselo slúžiť“. Franz Joseph Haydn bol synom výrobcu kočiarov. Jeho hudobný talent si rodičia všimli skoro a začali ho podporovať.

V roku 1740 podnikol Georg von Reutter, hudobný riaditeľ viedenského Dómu sv. Štefana, cestu za hľadaním talentov po provincii. Objavil Haydna a priviedol ho ako speváka do katedrálneho zboru. Tu sa o neho dosť zle starali a niekedy dokonca hladoval, dostalo sa mu však dobrého vzdelania. Keď začal mutovať, zo zboru ho prepustili.

Nasledovali ťažké roky, počas ktorých žil z príležitostných prác ako huslista, učiteľ hudby, či komorník skladateľa. Napriek tomu ďalej pokračoval v štúdiu a skladal. Húževnatou prácou sa vypracoval nahor a nakoniec prišiel na dvor kniežaťa Esterházyho, kde sa v roku 1766 stal kapelníkom dvorného orchestra.

Knieža Nikolaus I. Joseph Esterházy de Galantha „milovník krásy” si platí vlastný orchester, v ktorom on sám nadšene vystupuje. Tridsať dlhých a šťastných rokov skladá Haydn pre toto hudobné teleso, cestuje ako služobník v livreji s kniežacím dvorom a ako dvorný kapelník odvádza obdivuhodnú prácu s obrovským nasadením.

Zachované portréty tohto malého génia s tvárou zjazvenou od kiahní mohli byť výrazne prikrášlené. V spoločnosti však boduje vďaka svojej optimistickej dobrosrdečnosti a šibalskému humoru. Hyadn je veľmi nábožensky založený.

Jeho manželstvo s hašterivou a nemuzikálnou dcérou kaderníčky nie je pod šťastnou hviezdou, naproti tomu má však milenecký pomer so speváčkou na dvore kniežaťa. Haydn je dobrým priateľom Wolfganga Amadea Mozarta, radi spolu hrávajú sláčikové kvartetá.

V roku 1790 zomiera knieža Nikolaus a zanecháva obrovské dlhy. Jeho nemuzikálny nástupca rozpúšťa orchester a prepúšťa Haydna na dôchodok. Nasledujú dve lukratívne a úspešné koncertné cesty do Londýna, pokúšajú sa ho presvedčiť, aby tam zostal, čo aj reálne zvažuje.

V hudobnom prelomovom obodbí po vrcholnom baroku je dielo „otca klasickej symfónie a sláčikového kvarteta” smerodajné, predovšetkým jeho sonáty sú značne inovatívne. Skutočnosť, že mu choroba a vek od roku 1802 zabraňujú v jeho nepretržitej vnútornej túžbe tvoriť, umelca veľmi ťažko postihla.

Haydn zomiera krátko po jednom z Napoleonových delových útokov na „celkové vyčerpanie”. Na rozlúčke s ním hrá Requiem od jeho priateľa Mozarta.

 

ČO NAVŠTÍVIŤ

Haydnov rodný dom v Rohrau – gazdovský dom s trstinovou strechou dal postaviť okolo roku 1728 majster kolár a neskorší trhový sudca (zodpovedajúci dnešnému starostovi) Mathias Haydn. Tu mu manželka Mária,  kuchárka v službách grófa Harracha, porodila dvanásť detí, vrátane Josepha. Hoci ten opustil svoje rodisko vo veku šiestich rokov, aby získal vzdelanie v Hainburgu a Viedni, s domom ho spájalo celoživotné puto. Pri príležitosti jeho 250. narodenín bol kompletne zrekonštruovaný a dnes v ňom návštevníci uvidia skladateľovi rodnú izbu, zrekonštruovanú udiareň aj obývačku, vybavenú pôvodným farmárskym nábytkom z čias Haydnovcov. V roku 2003 bolo zreštaurované aj pôvodné fortepiano, na ktorom vraj sám majster hral.

Haydnov kostol v Eisenstadte – pútnický kostol „Maria Heimsuchung“ bol postavený v rokoch 1715 až 1803. Pôvodne malo ísť o najväčší kostol v západnom Uhorsku, z finančných dôvodov sa však zrealizovala len veľmi malá časť plánov. Dnes rozšírená časť predstavuje len presbytérium plánovaného obrieho kostola. Pod Haydnovou taktovkou tu mali premiéru viaceré jeho omše a v interiéri sa dá vidieť aj organ, ktorý podľa skladateľovho návodu postavili na galériu. Pod severnou vežou kostola sa tiež nachádza jeho dôstojné pohrebisko – Haydnovo mauzóleum.

Haydnov dom v Eisenstadte - barokový dom, ktorý v roku 1766 získal Joseph Haydn ako kniežací kapelník na Esterházyho dvore a dvanásť rokov v ňom býval so svojou manželkou Máriou Annou Teréziou. Izby sú zariadené pôvodným nábytkom z obdobia Haydna a doplnenými historické nástennými maľbami. Hostia sa tak prenesú späť do obdobia baroka a spoznajú skladateľovu osobnosť na mieste, kde žil a tvoril.

Zámok Esterházyovcov – poskytuje jedinečný pohľad na život kniežacieho dvora v Eisenstadte. Joseph Haydn na ňom slúžil v rokoch 1761 až 1803 ako dvorný hudobník, kapelný majster a komponista a toto umelecké obdobie prezentuje stála výstava Haydn explosiv. Prostredníctvom historických rukopisov, malieb, grafík, hudobných nástrojov, ale aj moderných multimediálnych inštalácií približuje skladateľovu cestu od skorých rokov cez veľkolepý koncert v Londýne až k jeho neskorej tvorbe. Súčasťou barokového zámku je aj "Haydnsaal", klenot medzi koncertnými sálami na celom svete.

Dom hudby - moderné interaktívne múzeum zážitkov v centre Viedne predstavuje na viac ako 3.000 m² jedinečné interaktívne inštalácie, vzácne historické dokumenty a rôznorodé druhy zážitkov. Tretie poschodie je venované veľkým skladateľom, ktorí žili a tvorili vo Viedni. Samostatná miestnosť predstavuje aj Josepha Haydna.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa