10 cestovateľských trikov od experta na lietanie

2019-04-08 00:00:01 |   |    | 

Neil Jackson je skúsený stevard, ktorý je zároveň autorom knihy Welcome Abroad. Vďaka svojej práci trávi väčšinu času na cestách, takže nemá problém prezradiť svoje skúsenosti, ktoré vám spríjemnia let a pomôžu vám vyhnúť sa prípadným ťažkostiam. O týchto desať trikov sa s letuškami a pilotmi delí už počas ich výcviku.



 

1. Do kufra vložte svoje údaje

 

Chaos na letiskách môže spôsobiť, že sa pri manipulácii s batožinou stratí označenie s číslom letu a menom pasažiera. Ak sa to stane ešte pred naložením do lietadla, kufor sa môže kvôli tomu veľmi ľahko stratiť. Podľa Jacksona by ste si preto mali pripraviť väčšiu kartičku, na ktorej budete mať napísané všetky svoje údaje vrátane telefónneho čísla a emailovej adresy. Tú si dajte zalaminovať, aby sa za žiadnych okolností nepoškodila. Vložte si ju do batožiny, aby vás mohli v prípade problémov kontaktovať.

 

2. Kópia pasu

Strata pasu alebo v prípade cestovania po Európe občianskeho preukazu dokáže spôsobiť veľké ťažkosti. Preto by ste sa mali poistiť a mať so sebou niekoľko kópií týchto dokladov, ktorými sa v prípade núdze môžete preukázať na príslušných miestach. Jednu fotokópiu si dajte do príručnej batožiny, druhú dajte vášmu spolucestujúcemu, tretiu nechajte u niekoho doma, kto by vám ju mohol rýchlo poskytnúť a jeden záber si urobte aj do telefónu.

 

3. Upozornite na cestovné poistenie

Dnes sa už takmer nikto nepohne do sveta bez toho, aby nemal cestovné poistenie. Lenže ak by sa vám niečo stalo a nemohli by ste komunikovať s personálom nemocnice, bolo by vám nanič. Preto vždy povedzte svojim blízkym, ktorí zostávajú doma a taktiež svojmu spolucestujúcemu, v akej poisťovni ho máte uzavreté a koho by mali v prípade potreby kontaktovať. Pre zjednodušenie vybavovania im uveďte aj číslo vašej zmluvy.

 

4. Neobjednávajte si vegetariánske jedlo

Pokiaľ chcete mať lepšie sedenie, neobjednávajte si vopred vegetariánske jedlo alebo inú špeciálnu stravu. Ak totiž cestujete s rovnakou spoločnosťou často, môžu vám časom automaticky prideľovať lepšie miestenky. No keď máte nejaké špeciálne potreby, tak túto výhodnú možnosť môžete stratiť.

 

5. Adaptér a nabíjačka v príručnej batožine

Lety môžu mať kedykoľvek nečakané a väčšie meškanie, takže by ste nemali riskovať slabú baterku v mobile. Preto by ste mali mať vždy v príručnej batožine aj nabíjačku a adaptér. Na letisku ľahko nájdete voľné zástrčky, kde aspoň čiastočne doplníte chýbajúcu energiu. Neil Jackson navyše upozorňuje, že všetky letušky a stevardi si pred prekročením za hranice Európskej únie vypínajú dátový roaming, pretože ceny za internet sú v niektorých krajinách veľmi vysoké.

 

6. Spodná bielizeň v príručnej batožine

Pravidelnou súčasťou batožiny leteckého personálu je náhradná spodná bielizeň. Keby ste cestovali často, stretli by ste sa s množstvom prípadov omeškania vášho hlavného kufra. V hoteli sa potom nemôžete osprchovať a osviežiť po dlhej ceste. Keď máte pri sebe aspoň jednu náhradnú bielizeň, vyhnete sa týmto nepríjemnostiam. Navyše hneď po príchode nemusíte hľadať obchod alebo riešiť čo máte urobiť, ak je zatvorený. Pohodlne odídete do izby, tam si oddýchnete a neskôr pôjdete vyzdvihnúť omeškanú batožinu.

 

7. Tabletky majte v originálnom balení

Ak užívate viac liekov, mali by ste byť opatrní, aby ste sa na colnici nedostali do problémov. Veľké množstvo neoznačených tabletiek v nich môže vzbudiť podozrenie, či nepašujete nejaké nepovolené látky. Preto ich radšej uchovajte v originálnom balení a keď ich máte veľa alebo užívate silnejšie lieky, tak si pre istotu prefoťte aj lekársky recept.

 

8. Lietanie v krátkych nohaviciach alebo letných šatách

Na dovolenku často lietame do teplých destinácií. Preto sa ešte pred odletom zvykneme obliecť do praktického ľahkého oblečenia. Jackson však upozorňuje na to, že cestujúci nikdy nepočítajú s kritickou situáciou a náhodným núdzovým pristávaním. V momente, keď vystúpite v nejakej chladnej krajine, môžete svoje letné šaty alebo krátke nohavice ešte ľutovať. Radšej si dajte pohodlné odevy s dlhými nohavicami a rukávmi a počítajte aj s takýmito ojedinelými možnosťami.

 

9. Nelietajte vo flip-flopoch alebo šľapkách

Napriek všetkým obavám je letecká doprava najbezpečnejšia. Lenže aj v tomto prípade môže nastať kritická situácia, keď musíte lietadlo opustiť v čase núdzového pristátia. Vtedy potrebujete rýchlo reagovať a z lietadla by ste sa mali dostať do 90 sekúnd. Stevard preto upozorňuje, že by ste mali myslieť najmä na pohodlnú a pevnú obuv. Flip-flopy a šľapky vám môžu prekážať a v strese môžete kvôli nim zakopnúť. Ženy by mali myslieť aj na topánky na tenkých podpätkoch, ktoré si musia vyzuť ešte pred spustením sa po nafukovačke. Inak by ju mohli poškodiť a ostatným cestujúcim by znemožnili evakuáciu.

 

10. Topánka do trezora

Možno nepatríte k zábudlivým ľuďom, ale stačí jedno zlé nastavenie budíka a kvôli stresu vám v hotelovej izbe zostanú viaceré dôležité veci. Keď používate sejf a dávate do neho doklady, peniaze alebo šperky, tak si tam zároveň zavrite aj jednu topánku. Pred odchodom ju budete hľadať a trezor istotne otvoríte. Keby bola topánka veľmi veľká, môžete tam dať napríklad tričko, ktoré si ráno plánujete obliecť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa