Jeseň patrí vinárskej turistike. Prejdite si Tokajskú vínnu cestu

2021-09-12 12:01:00 |   |    | 

Prichádza jeseň a s ňou sa nám spája aj atmosféra vinobraní. Vinári zbierajú svoju úrodu a pracujú na novej zásobe lahodných mokov. Na Slovensku máme tiež niekoľko známych regiónov. Okrem Záhoria je to aj Tokaj, ktorý je známy sladšími druhmi viacputňového vína. Vyberte sa na potulky týmto krajom a spoznajte obľúbenú vínnu cestu.



 

Nielen víno, aj folklór a história

Dolný Zemplín vás milo prekvapí tým, čo vám dokáže ponúknuť z turistického hľadiska. Počas dňa máte nespočetné možnosti od turistiky, cez spoznávanie pamiatok, až po prechádzky vinicami. Večer si už rezervujete miesto na niektorej z ochutnávok a spoznajte najväčšiu pýchu tohto regiónu – tokajské víno. Podľa historických záznamov sa tam pestuje vinič už dve tisícročia. O rozvoj vinohradníctva sa neskôr zaslúžili talianski rodáci, ktorí naučili tunajších obyvateľov lepšie sa starať o vinič a spracovať ho. Nakoniec sa z ich vína stal hit európskej šľachty a nechýbal na stoloch viacerých európskych panovníkov.

V súčasnosti je slovenský Tokaj úzko prepojený s maďarským. Ich vína vyhrávajú viaceré súťaže a stali sa známkou kvality. Preto na Dolnom Zemplíne vytvorili špeciálnu vínnu cestu, na ktorej sa okrem informácií o pestovaní a spracovaní viniča dozviete aj veľa zaujímavostí o tomto regióne, prejdete sa v krásnej prírode, spoznáte miestny folklór a pozriete si viaceré historické pamiatky.

 

Najzaujímavejšie zastávky na Tokajskej vínnej ceste

Začiatok tejto vínnej cesty je v Trebišove. Odtiaľ sa presuniete do prvej historickej tokajskej časti, ktorú tvorí sedem dedín. Následne prejdete do ochrannej zóny, ktorá pozostáva z desiatich zastávok. Taktiež sa tam nachádzajú vinice a malé vinárstva, ale teraz je už väčšina atrakcií sústredená na prírodné krásy. Počas potuliek regiónom vás čakajú napríklad tieto zaujímavosti.

Bara: Táto obec láka turistov skôr svojim historickým významom. Nachádzajú sa v nej pozostatky obydlí z 9. a 10. storočia, ktoré stavali v podobnej štruktúre ako súčasné sídliská. Prvé vinohrady tam boli v 15. storočí a vinič sa tam pestuje až dodnes.

Borša: V obci sa pravidelne organizujú folklórne podujatia, takže tam nájdete najlepšiu ukážku miestnych ľudových tradícií. Pozrieť si môžete aj kaštieľ, ktorý postavili na mieste pôvodného vodného hradu. Dnes ponúka výstavu, ktorá sa venuje bývalému majiteľovi Františkovi Rákoczimu II. Okolo kaštieľa sa rozprestiera menší park.

Čerhov: Malebnú dedinku Čerhov pokladajú za vstupnú bránu do Tokajskej vínnej oblasti. Má silnú vinársku a poľnohospodársku tradíciu. V jej okolí sa nachádzajú rozsiahle oblasti viníc. I keď je to rozlohou menšia obec, nájdete v nej hneď niekoľko zaujímavých pamiatok. Nachádza sa tam napríklad dobová zvonica, park, ktorý bol kedysi súčasťou kaštieľa alebo lipovo-gaštanová aleja. V Čerhove uvidíte aj jednu z mnohých vínnych pivníc.

Černochov: V minulosti pochádzali najlepšie druhy vína z Černochova. Miestne vinice vlastnila aj grófska rodina Walisovcov, vďaka čomu sa v okolí obce zachovalo viacero z nich. V dedine sa nachádza kostol z 18. storočia so vzácnou výzdobou.

Malá Tŕňa je jednou z najstarších vinohradníckych lokalít v tejto oblasti. Vinič sa tam pestoval už v 14. storočí. V Malej Tŕni sa môžete zastaviť na ochutnávky vín priamo v miestnych pivniciach. Z kultúrneho hľadiska je zaujímavý tunajší kostol.

Trebišov je centrom oblasti a môže byť aj vašim hlavným bodom, do ktorého sa môžete vracať každý deň. Z historického hľadiska je najvzácnejšou pamiatkou kaštieľ, ktorý patril Imrichovi Csákymu. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, v ktorom sa dozviete zaujímavosti o histórii tohto regiónu. Taktiež sa prejdite po nádhernom lesoparku, v ktorom uvidíte viacero vzácnych stromov aj Mauzóleum Júliusa Andrássyho, ktoré postavili na konci 19. storočia. Trebišov má tiež pekné historické centrum.

Veľká Tŕňa: Zatiaľ čo Čerhov je vstupnou bránou do vinohradníckej oblasti, Veľká Tŕňa sa stala jej centrom. Nachádzajú sa tam tufové pivnice z 15. storočia, ktoré sa v minulosti používali na skladovanie vína. Vybudovali ich v tufovej pôde, ktorá ovplyvňuje kvalitu skladovaného vína a dodáva mu lepšie vlastnosti. Niektoré z nich dokonca využívajú na tieto účely aj v súčasnosti. V strede obce sa nachádza kostol so vzácnymi maľbami.

 

Vyberte sa na cyklotrasu

Tokajským regiónom prechádza niekoľko cyklistických trás. Jedna z nich je venovaná vínu a jeho histórii. Začína sa v obci Čerhov a končí neďaleko hrádze Ladmovce. Dlhá je 16 kilometrov a prechádza najmä pomedzi vinice. Trasa vás zavedie cez bývalý kameňolom, ale aj cez lesnú oblasť. Označená je zelenou farbou a má len mierne prevýšenie, takže je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Okrem toho môžete prejsť po cyklomagistrále, ktorá je zo všetkých ciest najdlhšia a má červené sfarbenie. Dobrodružná cesta začína v Slovenskom Novom Meste a taktiež vedie z časti cez vinice. Má žltú značku. Cyklocesta s označením Lesíkom vás zavedie do zaniknutých Toronských kúpeľov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa