ZDRAVIE V Európe sa šíri epidémia osýpok

2010-08-03 09:00:00 |   |    | 

EÚ - V niektorých európskych krajinách sa šíri epidémia osýpok.Osýpky dostávajú ľudia, ktorí neboli proti nim očkovaní. Početné epidémie sú v Bulharsku, Taliansku, Grécku a Nemecku.



Celkovo sa zistilo už takmer 25 tisíc ochorení, z ktorých sa až 23 791 vyskytlo v Bulharsku. Mnohé ochorenia boli sprevádzané ťažkými komplikáciami, ako je zápal mozgu alebo zápal pľúc. Doteraz na osýpky zomrelo 24 osôb.

Najviac postihnuté sú deti a mladiství vo veku do 18 rokov, aj keď ochorenie sa šíri aj medzi dospelé neočkované osoby. Až 90 percent chorých nebolo chránených proti osýpkam očkovaním.

Osýpky (measles, angl.) patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú pneumónie, bronchopneumónie, encefalitídy a otitídy. Pred zavedením očkovania proti osýpkam každoročne ochoreli a zomreli vo svete milióny detí.

Ochorenie sa rýchlo šíri najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. V krajinách s nízkou úrovňou zaočkovanosti sa stále vyskytujú epidémie osýpok. Zvýšená migrácia neočkovaných osôb predstavuje riziko šírenia tohto ochorenia.

Napriek tomu, že na Slovensku je dlhodobo vysoká úroveň zaočkovanosti, riziko importu osýpok a ich šírenia medzi neočkovanými osobami nie je vylúčené. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková.


 

Zdroj/autor: úvzsr,ecdc,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa