ZDRAVIE Grilovačka (2)

2010-07-20 14:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pri výbere kvalitného grilu je podstatnejší materiál. Najkvalitnejšie grily sú vyrobené z nízkouhlíkovej ocele spracovávanej za studena.



Takto spracovaná oceľ sa neprepaľuje a efekt správneho tepla v grile vyvoláva v niekoľkých vrstvách nanášaný porcelánový smalt," konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

Ponuka grilov na dnešnom trhu je v rôznej rozmerovej a materiálovej variabilite. Zásadou kvalitného grilu, bez ohľadu na to, či grilujeme na plyne, uhlí alebo elektrine, je uzatvorený systém. "Len správnou cirkuláciou teplého vzduchu v uzatvorenom systéme dosiahneme dobrú kvalitu jedla," uviedol Sýkora.

Pri otvorených griloch, najmä na drevenom uhlí musí kuchár permanentne otáčať pokrmom a zároveň kontrolovať plameň, ktorý vďaka prístupu vzduchu vzbĺkne vždy po odkvapkaní šťavy. V uzatvorenom systéme sa blokovaním prístupu vzduchu tomu aj pri grilovaní na drevenom uhlí vyhneme a pokrm nezačne ohorievať.

V uzatvorenom systéme grilovania sa vyhýbame aj karcinogénnym látkam v pokrmoch, ktoré vznikajú práve pri obhorievaní jedla priamym plameňom z pahreby spôsobeným kvapkaním štiav z marinády alebo tuku z mäsa. "V prípade uzatvoreného systému grilu možnosť vzniku plameňa neexistuje," konštatoval odborník.

Elektrické grily sú, pokiaľ ide o naštartovanie samotného procesu grilovania, veľmi rýchle. K ich nevýhode patrí ťažká regulácia teploty. "V porovnaní s ostatnými typmi grilov ide zväčša o grily s obrovským výkonom, s veľkou spotrebou energie a teda vyššími nákladmi na samotné grilovanie," zhodnotil Sýkora.

Najvariabilnejší je gril na drevené uhlie, v ktorom dokážeme pripraviť všetky druhy pokrmov. "Náklady na jeho prevádzku sú vyššie ako pri grile na plyn, pretože uhlie a brikety sa nedajú vypnúť a grilovanie v prípade potreby zastaviť ako v prípade plynového grilu. Horiaca pahreba limituje čas a dĺžku grilovania. Práve preto sa grily na drevené uhlie neodporúčajú v gastronomických jednotkách," uviedol.

Zároveň pri tomto type grilu odporučil uprednostniť grilovacie brikety pred dreveným uhlím, ktoré oveľa rýchlejšie vyhorí. Brikety dokážu horieť nepretržite niekoľko hodín a moderné technológie grilov na drevené uhlie umožňujú zastaviť proces horenia brikiet. "V priebehu procesu grilovania ich môžem zatvorením prieduchov zhora a zdola odstaviť, príde k ich uduseniu a neskôr ich môžeme opätovne použiť," spresnil Sýkora.

 

Ako sa robí oheň

Vyznávači klasického grilovania uprednostňujú vytvorenie ohňa pomocou novín, triesok na palivovom rošte a potom pridávajú drevené uhlie a triesky. Proces prípravy správnej pahreby trvá dlhšie a je prácnejší.

Moderné grily ponúkajú podpaľovanie v štartovacom komíne, v ktorom sa brikety nakladajú do nádoby, pod ktorú sa umiestňuje tuhý podpaľovač a v čase približne 20-25 minút sú brikety ideálne pripravené na grilovanie. Takto pripravené uhlie alebo brikety len jednoducho sypeme na palivový rošt.

Grily na plyn sú podľa Sýkoru z dôvodu rýchlej nábehovej doby na grilovanie, ktorá je dve až tri minúty, najvhodnejšie pre gastronomické jednotky. Pri používaní tohto typu grilu je grilmajster vždy pripravený grilovanie opakovane začať a kedykoľvek skončiť, čím prichádza k optimálnemu využitiu energie, spotreby plynu. "Pri použití propán-butánu, resp. čistého propánu sú najnižšie spotrebné náklady na samotné grilovanie," uviedol odborník.

Päťdesiat percent ľudí stále preferuje grilovanie na drevenom uhlí, pretože je to stále kultovejšia záležitosť, príležitosť na posedenie s rodinou a priateľmi a hra so samotným grilovaním.

Naopak, grilovanie na plynových griloch sa viac podobá kuchynskej príprave pokrmov. Je rýchlejšie, dá sa rôznym spôsobom regulovať a vďaka rýchlemu grilovaciemu nábehu je výhodnejšie pre rodiny s malými deťmi, pre početnú rodinu alebo veľkú spoločnosť.

Vo vývoji nových technológií grilov prichádzajú každý rok nové vylepšenia. "Plynové grily, ktoré prišli s technológiou ohrevu cez tzv. flavorizéry, ktoré dodávajú jedlu špeciálnu vôňu a nádych grilovania, je dnes vrchol toho, čo je vymyslené," zhodnotil Sýkora, ale dodal, že nové vylepšenia možno očakávať v krátkej dobe.

 

 

Zdroj/autor: bbq,tasr,drom

VIDEO Ako sa správne griluje ryba

 


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa