VÝLET Turistická rozhľadňa na Panskej Javorine

2010-06-23 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Na vrchole takmer 943 metrov vysokej Panskej Javoriny, najvyššieho vrchu v Nitrianskom kraji, vyrástla turistická rozhľadňa.



Drevená trojposchodová rozhľadňa je vysoká 16 metrov, z vyhliadkovej plošiny je krásny výhľad na okolité hrebene Považského Inovca, na Piešťany, údolie Váhu až po Trenčín, Partizánske, Bánovce a Nitru.

Výstavba rozhľadne sa začala na jeseň minulého roka. Konštrukciu rozhľadne začali vyrábať v Závade bratia Jozef a Pavol Vančovci, ktorí už mali skúsenosti s vežou na Marháte. V oboch prípadoch postupovali podľa projektov Ľubomíra Bečku z Bojnej, ktorý sa  inak zaoberá projektovaním rodinných domov.

Najproblematickejší bol podľa Bajzíka prevoz veže. "Pôvodne sme chceli jednotlivé šesťmetrové časti rozhľadne dopraviť  na vrchol autami. No začiatkom novembra veľa napršalo a hore by sme sa nedostali," spomína. Nakoniec sme museli použiť vrtulník. Kolaudácia sa konala 27.apríla a slávnostné otvorenie 8.mája 2010

Panská Javorina patrí k najvyšším a najkrajším vrcholom pohoria Považský Inovec. Turistami vyhľadávaný vrch leží približne sedem kilometrov severne od obce Podhradie a je významnou križovatkou turistických ciest.

Na vrchol vedie niekoľko výstupových trás. Najkratšou je turistická cesta z osady Kulháň, ktorá trvá necelé tri hodiny. Ďalšie trasy vedú z Duchonky, po hlavnom hrebeni od Bezovca alebo z najvyššieho vrcholu Inovec.

Pri priehrade Nemečky je napísané, že po žltej turistickej značke to trvá štyri a pol hodiny. Bližšie na Panskú Javorinu je z Duchonky a z Podhradia, odkaľ by mal turista dostať nahor za dve a pol hodiny.


 

 

 

Turisticko informačná kancelária Topoľčany
Mestský úrad, Galéria, Organizačný odbor
955 01 Topoľčany
Tel.: 0907 314 037
E-mail:
galeria@topolcany.sk

 

Zdroj/autor: tasr, topolcany, drom

VIDEO Rozhľadňa na Panskej Javorine



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: prasice.sk

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa