DOMA Na trenčianskom hrade

2009-10-13 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Do konca tohtoročnej letnej sezóny navštívilo Trenčiansky hrad 66 tisíc návštevníkov. V porovnaní s minulým rokom návštevnosť pamiatky neklesla, správcovia hradu sú spokojní.



“Mali sme pomerne dobrú návštevnosť. Oproti iným hradným múzeám neklesla. Tento rok sa na hrade neobjavili ani žiadne nepredvídané udalosti, no od pádu hradby v roku 2003 neprekročila hranicu sto tisíc za rok. ” uviedla riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová.

Vlastníkom hradu je Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý v posledných rokoch investoval značné prostriedky do opráv narušených hradieb. Tento rok vyčlenil peniaze aj na ďalšiu rekonštrukciu.

Múzeum plánuje na dolnom hrade opraviť kasárne zo začiatku 15. storočia, z ktorých ostali len dva vysoké múry. V súčasnosti ukončujú statický, architektonicko-historic a archeologický výskum. Na budúci rok chce múzeum začať so samotnou rekonštrukciou. Kasárne by mali nadobudnúť pôvodnú podobu, i keď to nebude presná verzia.

Pri archeologickom výskume objavili nálezy z prelomu letopočtu. Asi dva metre pod úrovňou terénu sa nachádzala keramika, črepiny, mlynské kamene, drobné bronzové predmety ako sponky a prívesky. Nálezy sa datujú do neskorej doby laténskej, okolo 50 rokov pred naším letopočtom až do prelomu letopočtu.

Okrem kasární sa rekonštrukcia zameria na plánované odvodnenie hradu. Sú to najslabšie miesta, najmä voda na hrade spôsobuje najväčšie problémy ako vlhnutie a padanie múrov.

História Trenčianskeho hradu sa datuje približne do 11. storočia. Prvou kamennou stavbou bola rotunda. Podľa historikov ju postavili asi v 10. storočí. Ostali z nej len základy, ktoré múzeum prezentuje v prístavbe Barborinho paláca na hornom hrade.

 

 

 

Trenčianske múzeum
Mierové námestie 46 (P.O.BOX 120)
912 50 Trenčín
Tel.: +421 32 / 743 44 31 (múzeum), +421 32 / 743 56 57 (hrad)
Fax: +421 32 / 744 07 53
E-mail:
office@muzeumtn.sk

 

Zdroj/autor: sita, muzeumtn, drom

VIDEO Na trenčianskom hrade



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa