EXTRA Florida má už 190 rokov

2009-03-09 12:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Polostrov Florida na juhovýchode severoamerického kontinentu predal španielsky panovník Ferdinand VI. Spojeným štátom americkým v roku 1819.



USA zaplatili za územie päť miliónov dolárov. Oba štáty po predchádzajúcich dlhoročných rokovaniach podpísali 22. februára tzv. Adamsovu-Onisovu zmluvu. Florida sa stala teritóriom Spojených štátov a v roku 1845 ju vyhlásili za samostatný štát.

     
Spojené štáty zmluvou vyriešili dva problémy. Florida bola španielskym územím, na ktoré sa uchyľovali dve skupiny ľudí. Jednou boli domorodí Seminolovia, ktorí odtiaľy napádali obyvateľov priľahlých amerických štátov, druhou boli otroci, utekajúci na neotrokársku Floridu. Podpisom dohody v roku 1819 sa Florida stala územím Spojených štátov a Seminolovia aj otroci stratili azyl.
     
Španielsko, ktoré americké kolónie vlastnilo od roku 1564 (okrem 20 rokov v 18. storočí, keď Florida patrila Anglicku), si odpredajom územia riešilo svoje finančné problémy, do ktorých sa dostalo po neúspešných vojnách. Rovinatá Florida bola v tom čase zalesneným územím s riedkym osídlením (asi 10.000 ľudí). Hoci časť pôdy bola úrodná, mokrade mali nezdravé podnebie a časté epidémie zimnice ohrozovali jej obyvateľov.
     
Koncom 19. storočia dal guvernér štátu zákonom chrániť aligátory, obrovské plazy, ktoré človek takmer vyhubil kvôli použitiu ich kože v priemysle. Už vtedy sa dokázalo, že aligátory (napriek potenciálnemu nebezpečenstvu pre obyvateľov) predstavujú dôležité ohnivko miestneho potravinového reťazca.
     
V súčasnosti je Florida nielen miestom, kam prichádzajú žiť dôchodcovia, ale je aj najznámejším tenisovým štátom USA. Vychádza tu vo floridských tenisových kruhoch renomovaný magazín, považovaný za bibliu tenisu.

Desiatky tenisových akadémií každoročne usporadúvajú množstvo turnajov pre juniorov a amatérskych i profesionálnych tenistov. Na miestnych tenisových dvorcoch sa pripravujú aj tenisti z cudziny. Ďalším populárnym športom, ktorému praje miestne podnebie a mierne zvlnený terén, je golf.
     

 

Zdroj/autor: history,techboston,tasrmdrom

VIDEO Múzeum dejín Floridy (angl.)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa