Kult osobnosti: V metropole Čečenska pomenujú celú štvrť po Putinovi

2024-04-18 12:00:00 |   |    | 

V čečenskej metropole Groznom bude štvrť pomenovaná po ruskom prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ohlásila podľa ruských médií radnica. Nepôjde o novú štvrť, ale vznikne oddelením a premenovaním časti súčasnej štvrte, teraz pomenovanej po Šejchovi Mansúrovi, vojenskom a náboženskom vodcovi, ktorý v druhej polovici 18. storočia viedol severokaukazský odboj proti cárskemu Rusku.



 

Radnica Grozného tvrdí, že na začiatku mesiaca nechala o vzniku "Putinovej štvrti" hlasovať miestnych obyvateľov - a pri obchádzaní jednotlivých bytov sa plných 34.705 opýtaných vyslovilo za. Len asi dve stovky ľudí vyjadrilo "svoje varianty odpovede". Mestské zastupiteľstvo takýto výsledok uznalo ako platný a odovzdalo celú záležitosť regionálnemu parlamentu, aby prijal príslušný zákon, napísala agentúra TASS.

Server Meduza pripomenul, že v roku 2008 hlavnú ulicu v Groznom, vtedajšiu triedu Víťazstva, premenovali na triedu Vladimíra Putina. Vládca Čečenska Ramzan Kadyrov tento krok vysvetlil "vynikajúcimi zásluhami" ruského prezidenta "v boji proti terorizmu a o vzostup ekonomiky a sociálnej oblasti Čečenskej republiky".

V čase, keď Putinov kult medzi Rusmi ako relatívne mladého a zdatného nástupcu zdiskreditovaného Borisa Jeľcina dosahoval vrchol, prezident odmietal, aby sa mu vztyčovali sochy a pomenovávali sa po ňom ulice.

S Putinovým menom je späté aj víťazstvo ruských síl v druhej vojne proti čečenským separatistom na prelome tisícročia, ktorá premenila Groznyj na trosky. S pacifikáciou regiónu pomohol Rusom jeden z čečenských veliteľov Achmat Kadyrov, nakoniec zabitý ako Rusmi dosadený čečenský prezident a muftí pri atentáte. Krajine vládne železnou rukou jeho syn Ramzan. Štedré dotácie z ruského rozpočtu, prirovnávané Putinovými kritikmi k reparáciám, pomohli k obnove Grozného.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / Meduza

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa