Najväčší v Európe: Pod prístavom v Janove postavia 3,5-kilometrový tunel

2024-03-04 11:30:00 |   |    | 

V Janove sa začali práce na výstavbe 3,5 kilometra dlhého tunela pod tamojším prístavom. Ide o prvý tunel tohto druhu budovaný v Taliansku, najväčší v Európe a štvrtý najväčší na svete z hľadiska priemeru tunelových rúr, uviedol v pondelok Roberto Tomasi, predseda predstavenstva diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI). Informovala o tom agentúra APA.



Tunel budú tvoriť dve samostatné hlavné rúry, jedna v každom smere, s vonkajším priemerom 16 metrov. Spojí prístav s výstaviskom, kde sa každoročne koná výstava lodí Salone nautico. V tuneli, ktorý je čiastočnou kompenzáciou za Morandiho viadukt zrútený v roku 2018, bude povolená rýchlosť 70 km/h. Stavebné práce majú stáť jednu miliardu eur a trvať päť rokov.

V súvislosti so zrútením Morandiho viaduktu, pri ktorom zahynulo 43 ľudí, prebieha proces s niekoľkými manažérmi ASPI. Spolu je obvinených 59 osôb. Medzi obvineniami je zabitie z nedbanlivosti, úmyselné ublíženie na zdraví, marenie úradných úkonov a falšovanie dokladov.

Podľa janovskej prokuratúry väčšina z obvinených vedela, že mostu, otvorenému v roku 1967, hrozí zrútenie, no nijako tomu nezabránili. Namiesto toho sa šetrilo na údržbe s cieľom zabezpečiť vyššie dividendy pre akcionárov ASPI. V auguste 2020 bol slávnostne otvorený nový most navrhnutý architektom Renzom Pianom, ktorý dostal názov Ponte San Giorgio (Most svätého Juraja).

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa