Eurotunel - najväčší podmorský tunel na svete

2022-10-17 12:00:00 |   |    | 

Eurotunel prechádza pod Lamanšským prielivom a prepája tak kontinentálnu Európu s Anglickom. Vďaka nemu sa výrazne uľahčilo cestovanie z ostrovov, keďže sa cezeň cestujúci prepravia podstatne rýchlejšie, ako keby šli s trajektom.



 

1. Eurotunel po prvýkrát oficiálne otvorili v roku 1994. V skutočnosti sa však o podobnom projekte, ktorý by prepájal Anglicko s Francúzskom, diskutovalo podstatne skôr. Prvé zmienky prišli v roku 1802 a o niekoľko rokov tadiaľ viedla trať pre parné vlaky. Niektoré úseky sa využívajú dodnes.

2. So vznikom Eurotunelu sa spája niekoľko výnimočných faktov. Celkovo je dlhý 50 kilometrov, vďaka čomu je najväčším podmorským tunelom na svete. Až 37 kilometrov z neho vedie priamo popod Lamanšský prieliv. Na jeho výstavbe pracovalo niekoľko tisíc ľudí, ktorí odviedli nadľudské výkony.

3. Do tunela môžete nastúpiť vo francúzskom Calais alebo na juhovýchode Anglicka. Pod hladinou premáva špeciálny rýchlovlak, ktorý môžu využiť jednotlivci, ale aj vozidlá všetkého typu.

4. Práce na Eurotuneli trvali šesť rokov. Projekt stál nakoniec takmer 5 miliárd eur, v súčasnosti by to bolo až 12 miliárd. Výsledná suma šokovala aj tvorcov, keďže minuli o 80 percent viac peňazí, ako pôvodne čakali.

5. Eurotunel sa môže popýšiť viacerými titulmi. Zaradili ho dokonca aj medzi sedem divov aktuálne moderného sveta. Spoločnosť mu robili napríklad Empire State Building alebo taktiež ikonický Golden Gate most v San Franciscu.

6. V priemere sa tunel nachádza približne 50 metrov pod prieplavom, v najhlbšom mieste je to však ešte o polovicu viac. Pri jeho výstavbe postupovali Angličania i Francúzi zo svojej strany a potom sa v určitom bode stretli.

7. I keď sa bežne hovorí len o jednom tuneli, v skutočnosti sú pod Lamanšským prielivom až tri. Dva z nich sú určené pre autá a vlaky. Jeden je servisný a používajú ho najmä technici. Taktiež sa zaktivuje v krízových situáciách, keď tadiaľ môžu evakuovať ľudí.

8. Priestor pod morom neustále modernizujú, aby cestujúcim ponúkli čo najlepší komfort. Jednou z noviniek je napríklad sprevádzkovanie 4G siete, vďaka ktorej majú cestujúci počas presunov k dispozícii internet a môžu byť tak v kontakte so svojimi blízkymi.

9. Tunel využívajú aj na prepravu tovaru. Podľa štatistík ním denne putuje až 1 milión objednávok. Najdrahším autom, ktoré prechádzalo cez tunel, bolo LaFerrari. Jeho vtedajšia hodnota bola takmer 6 miliónov libier.

10. V auguste 2022 zažili stovky cestujúcich v Eurotuneli veľmi nepríjemnú skúsenosť. Vo vlaku vtedy zaznel poplašný signál a ten museli nutne prešetriť. Cestujúcich preto presunuli do susedného tunela, ktorý slúži na údržbu a evakuovanie. Tam už po nich prišiel náhradný vlak, ktorým sa dopravili do cieľa. Ľudia kvôli tomuto problému zostali zaseknutí pod prielivom takmer päť hodín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa