Firmy vozili turistov na sopečný ostrov napriek známkam nepokoja, 25 ľudí zomrelo

2024-03-01 14:00:00 |   |    | 

Novozélandský súd nariadil vyplatiť desať miliónov novozélandských dolárov (vyše päť miliónov eur) ako odškodné obetiam nešťastia na ostrove White Island, kde pri erupcii sopky v roku 2019 zahynulo 22 ľudí a ďalších 25 bolo zranených. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.



 

Sopka na White Islande vybuchla 9. decembra 2019. Na neobývanom sopečnom ostrove, vyhľadávanom turistami, vtedy bolo 47 ľudí. Medzi obeťami bolo 17 Austrálčanov, traja Američania, občania Nového Zélandu a Nemecka. Ďalších 25 ľudí utrpelo zranenie, vrátane rozsiahlych popálenín.

Firma, ktorá White island vlastní, a spoločnosti, ktoré organizovali výlety na ostrov, boli vlani uznané vinnými z porušenia bezpečnostných pravidiel az nedbanlivosti. Súd vtedy uviedol, že vulkán, označovaný za najaktívnejší na Novom Zélande, už niekoľko týždňov pred osudnou erupciou javil známky nepokoja, organizátori zájazdov to ale ignorovali.

Dnes súd v meste Auckland nariadil spoločnosti Whakaari Management Limited (WML) bratov Jamesa, Andrewa a Petera Buttleovcov, ktorí White Island vlastnia, vyplatiť obetiam odškodné vo výške 4,57 milióna novozélandských dolárov (2,3 milióna eur). Firma udeľovala povolenie na návštevy ostrova cestovným kanceláriám.

Súd tiež nariadil firme White Island Tours, ktorá skupinu postihnutých turistov na ostrov dopravila, vyplatiť obetiam ako kompenzácia 4,68 milióna novozélandských dolárov. Odškodné musia podľa súdu zaplatiť aj tri ďalšie spoločnosti - Volcanic Air Safaris, Aerius Limited a Kahu NZ Limited.

Sudca Evangelos Thomas vyhlásil, že dnešné rozhodnutie súdu je uznaním utrpenia ľudí, ktorých katastrofa zasiahla. Mnoho rodín bolo kvôli smrti svojich blízkych zničených. Mnohí preživší utrpeli strašné popáleniny a stále trpia bolesťami, uviedol sudca.

"Liečba bola často namáhavá a deprimujúca. Pre mnohých ešte pokračuje. Ďalší ľudia sa stretávajú so zhyzdením. A nejde len o fyzické zranenia... utrpenie prehlbujú aj emocionálne následky. Uznávame túto ujmu," dodal sudca.

Vyplatená čiastka bude rozdelená medzi postihnutých, pričom väčšiu sumu dostanú rodiny 22 ľudí, ktorí pri erupcii prišli o život.

White Island je vzdialený asi 50 kilometrov od východného pobrežia novozélandského Severného ostrova. Maorovia, pôvodní obyvatelia Nového Zélandu, vulkán na ostrove nazývajú Whakaari. Ostrov v roku 1769 objavil britský moreplavec James Cook, ktorý mu dal aj anglické meno. V minulosti ho navštevovalo asi 10 000 turistov ročne. Od erupcie neboli turistické aktivity na ostrove obnovené.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa