Nové informácie k tragédii v Kirgizsku: Toto sa stalo Slovákovi a trom Čechom osudným

2024-02-28 09:00:00 |   |    | 

Zosuv lavíny, pri ktorom v Kirgizsku pri hraniciach s Kazachstanom zahynuli traja českí občania a jeden Slovák, sa stal v nedeľu, vyplýva z vyjadrení, ktoré ČTK poskytol nemenovaný zástupca cestovnej kancelárie, ktorá lyžiarsky zájazd organizovala. Výpravy sa podľa neho zúčastnilo 12 českých a slovenských lyžiarov, nie 23, ako predtým uviedli niektoré zahraničné médiá.



"V nedeľu 25. februára o 9:30 miestneho času vyrazila v oblasti neďaleko obce Žyrgalan skupina 12 českých a slovenských lyžiarov a snowboardistov pod vedením dvoch miestnych profesionálnych horských vodcov lyžovať vo voľnom teréne s ťahaním hore na svah," uviedla vo vyjadrení cestovná kancelária. Rolbu podľa nej poskytla miestna komerčná firma, ktorá tak legálne podniká a všetci členovia výpravy mali nevyhnutné lavínové vybavenie.

Po tretej jazde, v okamihu, keď už boli všetci zo skupiny dole, sa vzdialene uvoľnila menšia lavína v svahu vedľa ich stopy, a tá uvoľnila väčšiu lavínu. Obe lavíny zišli do údolia a pokračovali ním v smere jazdy lyžiarov. Z celkom 14 ľudí bolo šesť, vrátane jedného horského vodcu, zasypaných," uviedla spoločnosť vo vyhlásení pre ČTK. „Zvyšných osem členov skupiny začalo so záchrannými prácami a počas dvadsiatich minút sa im podarilo všetkých šesť osôb nájsť, vykopať a neodkladne začať s resuscitáciou," dodala cestovná kancelária.

Úmrtie troch českých lyžiarov v Kirgizsku v pondelok potvrdila Mariana Wernerová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničných vecí. Slovenská diplomacia ČTK oznámila, že "bola informovaná o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku". Totožnosť mŕtvych kirgizské české ani slovenské úrady neoznámili.

Kirgizsko, ktorého pohoria presahujú nadmorskú výšku 7000 metrov, nedávno zjednodušilo podmienky vstupu zrušením niektorých vízových obmedzení. Krajina v poslednej dobe investuje do infraštruktúry v snahe podporiť svoj doposiaľ nie príliš rozvinutý cestovný ruch, a to najmä pokiaľ ide o zimné športy, uviedla agentúra AFP. V rovnakej oblasti podľa nej na začiatku februára za podobných okolností zahynul francúzsky turista.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa