Slováci uprednostňujú služby cestovných kancelárií: Poznáme dôvody a ukážeme, ako ušetriť

2023-10-20 12:00:00 |   |    | 

Slováci v ostatných rokoch zmenili svoje správanie v plánovaní dovoleniek. Už neplánujú dovolenky na poslednú chvíľu a uprednostňujú skôr včasný nákup (first minute). Podiel last minute, teda nákupu dovolenky na poslednú chvíľu, klesol z pôvodných 50 percent v roku 2019 na tohtoročných 20. Slováci tiež menej vyhľadávajú cestovanie na vlastnú päsť a skôr sú ochotní zaplatiť za služby cestovnej kancelárie.



 

Slováci cestujú cez cestovné kancelárie viac a ďalej, ako pred pandémiou. Dôvodom je flexibilita a starostlivosť cestovnej kancelárie o klienta pred, počas aj po dovolenke. Stúpol záujem cestovať do exotiky a vyhľadávanými sa stali odlety z Bratislavy či Košíc. Na tlačovej konferencii o tom informovala riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Eleonóra Fedorová.

V lete však Slováci ostávajú verní gréckym ostrovom, Turecku a Chorvátsku. Svoju pozíciu posilnil ostrov Cyprus a rebríček TOP 5 uzatvára obľúbený a slovenskou klientelou vyhľadávaný Egypt, kde sa dá dovolenkovať celoročne. Hitom sezóny sa stala destinácia Marsa Matrouh, ktorej dali Slováci prívlastok „egyptský Karibik“.

Svoju pozíciu na trhu si tento rok posilnila aj k Slovensku najbližšia exotika, Omán. Hneď za ním sú v rebríčku najnavštevovanejších exotických krajín susedné Spojené arabské emiráty a poslednú trojku uzatvára Zanzibar, ktorý predbehol ďalšie obľúbené ostrovy Indického oceána (Maldivy a Maurícius).

Zo strany Slovákov je však cítiť záujem spoznať krajinu nielen cez pláže. Atraktívne sú city breaky európskych miest a prepojenie poznávania s pobytom pri mori. Svoj „comeback“ zažívajú poznávacie zájazdy, kde sa do trojky najobľúbenejších dostal Zanzibar so safari dobrodružstvom v blízkej Tanzánii. Obľúbené sú aj okruhy po Maroku či Saudská Arábia a zvýšenému záujmu sa teší tiež Kuba, Čína a Vietnam. V centre európskeho poznávania sa už roky drží Taliansko.

Malé skupinky, top sprievodcovia k dispozícii 24 hodín denne, vstupy do pamiatok v cene či skupinové zľavy, konečné ceny, single cestujúci bez doplatku a bezstarostné poznávanie, to sú benefity našich poznávacích zájazdov,“ hovorí riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Eleonóra Fedorová. Upozorňuje tiež, že si na mnohých miestach treba kupovať vstupenky dlho vopred, na čo mnohí single cestujúci zabúdajú. Pri cestovaní s CK takéto starosti odpadajú a tak sa dá čas v cudzej krajine využiť naozaj na maximum.

Zaujímavým faktom je nárast nákupu dovoleniek počas first minute. Stále menej klientov sa počas leta spolieha na last minute ponuky. Priemerný nákup letnej dovolenky je v tomto roku 105 dní vopred a Slováci si tak plánujú svoju dovolenku oveľa skôr, než v minulosti. Výhodou je nielen široký výber, ale First minute je tiež garanciou najnižšej ceny. Podľa Fedorovej môže byť až o 20 percent nižšia ako pri last minute.

Cestovanie s cestovnými kanceláriami oproti vlaňajším rokom zatraktívnila aj starostlivosť v nepredvídateľných situáciách, ako boli napríklad požiare na Rodose. Krízové centrum, dva repatriačné lety, pravidelná aktualizácia situácie prostredníctvom webu či sociálnych sietí dopomohli k zdarnému vyriešeniu nepredvídateľnej okolnosti, vysvetľuje riaditeľka CK Satur Nora Fedorová. „Ako prvým sa nám tak podarilo vrátiť klientov repatriačnými letmi na Slovensko.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa