VÝLET Žilinská hvezdáreň

2008-03-26 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Možnosť pozorovať planétu Saturn a sústavu jej mesiacov, ktorá je momentálne pomerne blízko k Zemi, ponúka do konca týždňa Hvezdáreň v Žiline v pozorovateľni na Malom dieli.



Podľa Miroslava Znášika, riaditeľa Hvezdárne v Žiline, je druhá najväčšia planéta Slnečnej sústavy pri pozorovaní zo Zeme najkrajšia. "Spôsobuje to sústava jej zložitých prstencov, ktorými je obklopená. Saturn má viac ako päťdesiat mesiacov, ktoré okolo neho obiehajú. V miestach, kde sú pomery obežných dôb saturnových mesiacov ku obežným dobám častíc v prstencoch v pomere malých celých čísel, sa tieto buď koncentrujú, alebo naopak chýbajú. Takýmito vzájomnými dynamickými rezonanciami mesiacov je potom vytvorená veľmi zložitá sústava prstencov, ktorá sa dá pekne pozorovať už aj malým ďalekohľadom zo Zeme," povedal Znášik.

Malými ďalekohľadmi môžu záujemcovia pozorovať na Saturne podľa riaditeľa hvezdárne aj sploštenie planéty. "Saturn, hoci je desaťkrát väčší ako Zem, otáča sa okolo svojej osi už za deväť hodín. Takže je tam na rovníku obrovská odstredivá sila, ktorá spôsobuje viditeľné sploštenie. Kým sploštenie Zeme by bolo z vesmíru nepozorovateľné, sploštenie Saturna a podobne aj Jupitera je pozorovateľné ľahko," uviedol Znášik.

Napriek tomu, že na internete sa dá podľa Znášika vidieť ľubovoľne veľký a ľubovoľne farebný kus vesmíru, nič nenahradí priamy pohľad voľným okom. "Pri pozorovaniach totiž demonštrujeme nielen skutočné fyzikálne vlastnosti objektov, hlavne v prípade hviezd sú to jednotlivé štádiá ich astrofyzikálneho vývoja, ale demonštrujeme aj nepriaznivé vplyvy, ktoré má atmosféra, svetelné znečistenie veľkého mesta a optické limity našich prístrojov. Ľudia sú skôr zvyknutí na to, že obrázky budú veľké, pekné a farebné, ale realita je trocha iná. A myslím si, že vidieť rozdiel medzi realitou a ideálnym stavom má ešte stále svoj význam," skonštatoval riaditeľ žilinskej hvezdárne.

Verejné pozorovania žilinskej hvezdárne ročne navštívi v závislosti od počasia priemerne asi tisíc ľudí. Pozorovateľňa na Malom dieli je pre verejnosť otvorená od marca do konca júna od 18.30 hodiny a od septembra do konca decembra v stredu a v piatok.

 

Kontakt

Horný Val 20/41, 01001 Žilina

Tel.: 041 763 43 71, 564 32 00

E-mail: hvezdarenza@vuczilina.sk

 

Zdroj/autor: tasr, nova.zilina, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa