Unikátny projekt v Austrálii: Najjedovatejší pavúk sveta bude zachraňovať životy

2024-01-07 10:00:00 |   |    | 

Obrovský samec z rodu Atrax robustus, jedného z najjedovatejších pavúkov na svete, bude pomáhať zachraňovať životy v rámci programu na získavanie protijedu v zoologickom parku severne od Sydney. Informovala o tom agentúra AP.



 

Pavúka, ktorý dostal meno Hercules, našli ľudia v pobrežnej oblasti asi 80 kilometrov od Sydney. Pôvodne ho odovzdali do jednej veterinárnej nemocnice, tá ho ale posunula odborníkom na pavúky z Austrálskeho centra plazov.

Tam zistili, že ide o najväčšieho samca atraxa, ktorého kedy vďaka verejnosti získali. Zatiaľ čo samce tohto pavúka bežne merajú na dĺžku jeden až päť centimetrov, Hercules má 7,9 centimetra. Samice bývajú obvykle väčšie, ale samce majú niekoľkonásobne silnejší jed. Ľudia tieto jedovaté pavúky nachádzajú v lesoch alebo predmestských záhradách v Sydney.

Hercules sa v Austrálskom plazovom parku zapojí do programu na protijedy. Chovatelia mu budú odoberať jed, kľúčový pre výrobu život zachraňujúceho protijedu. Austrálsky portál 9news uvádza, že táto látka môže ročne zachrániť životy až niekoľkých stoviek ľudí uhryznutých atraxmi.

Austrálsky park plazov je jediným zariadením v krajine, ktoré sa získavaním jedu týchto pavúkov zaoberá. Posiela ho farmaceutickej firme v Melbourne, ktorá z neho vyrába protijed. Od zavedenia tohto programu v roku 1981 nebolo v Austrálii evidované jediné úmrtie spôsobené uhryznutím atraxa.

"Sme celkom zvyknutí na to, že dostávame veľké atraxy, ale dostať takého veľkého pavúka (ako Hercules) je ako trafiť jackpot," povedala Emma Teniová, chovateľka pavúkov v Austrálskom parku plazov. Predpokladá, že neobvykle veľký pavúk bude produkovať aj veľké množstvo jedu a že bude mimoriadne prínosný pre program získavania protijedu.

Na austrálskom východnom pobreží v poslednej dobe panovalo vlhké a teplé počasie, ktoré je pre atraxy robustus ideálne.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa