Matka Zem ako maliarske plátno: FOTOgrafie svetových riek z vesmíru pripomínajú nádherné umelecké dielo

2020-03-22 08:00:00 |   |    | 

22. marca si pripomíname Svetový deň vody. Vyhlasuje ho každoročne Organizácia Spojených národov, ktorá tento rok kampaň zamerala na to, ako používanie vody prispieva k zníženiu záplav, vysušovania oblastí a vzniku vyschnutých až púštnych miest. Pozrite si pri tejto príležitosti najväčšie svetové rieky v dychberúcich záberoch z vesmíru.



 

NEGRO

Río Negro patrí s 2.250 kilometrami k najdlhším prítokom Amazonky a je tiež najväčšou riekou s tmavou vodou. Práve tá dala celému toku, pretekajúcemu Kolumbiou, Venezuelou a Brazíliou, jeho názov. Svoju najväčšiu silu rieka dosahuje od novembra do apríla, kedy mizne aj mozaika čiastočne zaplavených ostrovčekov, ktoré vidno na fotografii.

 

MISSISSIPPI

Takmer 3.800-kilometrová Mississippi je najdlhšou riekou v Severnej Amerike. Ak by sme rátali aj dĺžku jej prítoku Missouri, potom dosahuje až dĺžku 6.420 kilometrov, ktorá ju radí na štvrté miesto na svete. Mississippi pramení v jazere Itasca a ústi do Mexického zálivu, kde vytvára deltu s rozlohou približne 36.000 km².

 

LENA

4.300-kilometrová Lena je desiatou najdlhšou riekou na svete. Pramení v Bajkalských vrchoch iba 7 kilometrov od známeho rovnomenného jazera. Deltu Leny tvorí sedem veľkých vetiev a s rozlohou 30.000 km² je najväčšou chránenou prírodnou oblasťou v Rusku. Je významným útočiskom a zdrojom potravy pre mnohé sibírske živočíchy.

 

NIGER

Niger je s dĺžkou vyše 4.000 kilometrov treťou najväčšou riekou v Afrike. Pramení na svahoch Leono-liberijskej vysočiny a ústi do Guinejského zálivu, kde vytvára jednu z najväčších delt so šírkou asi 300 kilometrov. Medzitým preteká vyprahnutou krajinou Mali po okraji Sahary a potom sa ostro stáča smerom na juh, kde sa do nej vlieva rieka Bani. Sútok dotvárajú úzke krútiace sa kanály, lagúny a drobné ostrovčeky.

 

YUKON

Severoamerická rieka Yukon meria 3.190 kilometrov. Pramení a takmer polovica jej toku leží v Kanade, ďalej preteká štátom Aljaška v USA a vlieva sa do Beringoveho mora. Jej delta patrí vďaka spleti jazierok a vodných kanálov k najväčším na svete. Spolu s okolitými pobrežnými vodami je rajom pre množstvo zvierat, predovšetkým však vodné a migrujúce vtáctvo.

 

VOLGA

Volga je najdlhšou a najväčšou riekou v Európe. Počas jej asi 3.500-kilometrovej púte sa do toku vlieva približne 200 riek. Volga ústi v Kaspickom mori a na tomto mieste sa tvorí rozľahlá delta s vyše 500 ramenami, prietokmi a plytkými riečkami, ktoré poskytujú skvelé podmienky na rybolov. Obrovské územie je tiež významným hniezdiskom sťahovavých vtákov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: NASA’s Earth Observatory

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa