KNIHA Egypťania

2008-02-25 16:00:00 |   |    | 

IKAR - Ďalší diel knižnej série Poklady starobylých civilizácií je zasvätený historickému a umeleckému odkazu starovekého Egypta.



 

 

 

 

Prostredníctvom chronologicky usporiadaného textu, ktorý sa opiera o najnovšie poznatky z archeologických výskumov sú v ňom odhaľované hlavné historické udalosti, kultúrne a spoločenské procesy a náboženské presvedčenia, ktoré ovplyvňovali vývoj a rozkvet tisícročnej egyptskej civilizácie.

Kniha začína rozborom neolitických kultúr, ktoré sa objavili na brehoch Nílu a pokračuje preddynastickým obdobím, v ktorom boli položené základy egyptského štátu. Po zjednotení Horného a dolného Egypta začali faraóni oslavovať svoj život a vládu stavbami, ktoré mali pretrvať na veky. Najpôsobivejšími z nich sú pravdepodobne pyramídové hrobky Starej ríše, ktorých architektonický vývoj sa dá sledovať od prvej stupňovitej Džoserovej pyramídy k fascinujúcim pyramídam v Gize a ďalej k nekropoliam v Abúsíru a Sakkare.

Už z doby Starej ríše sa okrem panovníckych pyramíd dochovali rovnako pozoruhodné sochy a súkromné hrobky, v ktorých štýle a spracovaní potom prišlo k novému vývoju počas Prvej prechodnej doby a Strednej ríše. Veľký priestor je venovaný faraónom Novej ríše, ktorým úspešné vojenské ťaženia spravili z Egypta jednu z najvýznamnejších mocností Blízkeho východu.

Posledná časť knihy sa zaoberá úpadkom egyptskej moci a dobou, kedy Egypt ovládli Gréci a po nich Rimania, teda obdobím, kedy faraonská civilizácia prišla do styku s helenistickou a rímskou kultúrou a v istých ohľadoch s nimi splynula. Zrozumiteľmý výklad je doplnený množstvom fascinujúcich fotografií, vďaka ktorým môže čitateľ obdivovať dochované egyptské pamiatky v celej ich veľkolepej kráse.

Egypťané - Poklady starobylých civilizací

Autor: Giorgio Ferrero  Vydavateľ: Universum
Počet strán: 208
Väzba: Knihy viazané
Jazyk: český
Rok vydania: 2007
Cena: 743 Sk

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa