EXTRA Päťdesiatdva rokov vo vesmíre

2010-10-01 14:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Vládna agentúra USA zodpovedná za americký kozmický program a všeobecný výskum v oblasti letectva NASA, National Aeronautics and Space Administration, (Národný úrad pre letectvo a vesmír) začala svoju činnosť 1. októbra 1958.



Za 52 rokov existencie prešla NASA od kľúčového frontu v studenej vojne k výstavbe Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v spolupráci s Ruskom a ďalšími krajinami.

Organizácia oficiálne vznikla ako reakcia na vypustenie sovietskeho satelitu Sputnik rok predtým. Nová agentúra prevzala oblasť pôsobnosti po dovtedajšom Národnom poradnom výbore pre letectvo (National Advisory Committee for Aeronautics, NACA) a ďalších vládnych organizáciách. Po NACA zdedila štyri laboratóriá a približne 8000 zamestnancov, a takmer okamžite začala pracovať na lete človeka do vesmíru.

Prvým významnejším programom NASA bol projekt Mercury, zameraný na výskum, či by ľudia mohli prežiť vo vesmíre. Jeden z jeho siedmich astronautov, Alan Shepard, sa 5. mája 1961 stal prvým Američanom vyslaným do vesmíru; ďalší, John Glenn, bol 20. februára 1962 prvým Američanom, ktorý obletel okolo Zeme.
 

Na úspechy Mercury nadviazal projekt Gemini, využívajúci vesmírnu loď pre dvoch astronautov. Ambície ďalšieho projektu vyvrcholili vyslaním lode Apollo 11 na Mesiac, na ktorého povrch 20. júla 1969 po prvý raz vystúpili Neil Armstrong a Edwin "Buzz" Aldrin. Do ukončenia projektu Apollo (1972) vykročilo na obežnicu Zeme 12 astronautov.

Po skúšobných projektoch Skylab a Apollo-Sojuz zo začiatku a polovice 70. rokov sa NASA v roku 1981 vrátila k letom ľudí do vesmíru dodnes trvajúcim programom raketoplánov. Tie využívala pri budovaní a zásobovaní ISS, ktorej výstavba sa začala v roku 1998 v spolupráci s vesmírnymi agentúrami z Ruska, Európy, Kanady a Japonska.

Budujúc na základoch NACA pokračovala NASA v mnohých špičkových výskumoch v oblasti letectva, týkajúcich sa aerodynamiky či rýchlosti. Pri úspešnom programe X-15 lietadlo s raketovým pohonom letiace nad atmosférou poskytlo konštruktérom raketoplánov množstvo užitočných informácií. Program F-8 položil základy elektronicky ovládaným letom aj iných strojov, ktoré by inak neboli ovládateľné. Významný bol tiež výskum v oblastiach, ako sú bezkrídle lietadlá a systémy pre stlmenie nárazových vĺn u nadzvukových lietadiel.
 

Okrem toho NASA vypustila do vesmíru početné vedecké sondy ako Pioneer či Voyager, ktoré preskúmali Mesiac, Mars, ďalšie planéty a iné časti slnečného systému. Hubblov vesmírny teleskop a ďalšie vesmírne vedecké zariadenia umožnili vedcom urobiť mnohé významné astronomické objavy. Priekopnícku prácu organizácia vykonala aj pri využití satelitov. Pomohla priviesť na svet novú generáciu komunikačných družíc ako Echo, Telstar či Syncom.

Pri výskume Zeme práca NASA doslova zmenila pohľad ľudstva na jeho planétu; jej Landsat a Earth Observing System prispeli k mnohým dôležitým vedeckým zisteniam. Technológia NASA dala vznik početným ďalším produktom v rozmanitých vedeckých, technických a komerčných odboroch.

Ako uvádza oficiálna história NASA, výsledky jej technického a vedeckého úsilia jasne ukazujú, že ľudia sú schopní dosiahnuť predtým nepredstaviteľné veci, hoci si s pokorou uvedomujú, že Zem je len maličkou "modrou guľkou" v kozme.

 

Zdroj/autor: ap,nasa,tasr,drom

VIDEO Pristátie na Mesiaci 1969



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa