8 obrazov, ktoré môžu určiť smer vašej dovolenky

2014-10-14 17:30:04 |   |    | 

Pri plánovaní výletov zvyčajne nezabúdame na pláže a zábavné parky. Stále menej populárnymi sa stávajú múzeá a galérie. Ktovie čím to je. Veď umenie, ktoré si mnohý z nás nedopriavame pravidelne, dokáže pozdvihnúť úroveň každej dovolenky. Ak sa teda chystáte do nasledujúcich miest, isto využite príležitosť navštíviť múzeá, kde sa ukrývajú skutočné umelecké poklady.



 

Mona Lisa

 

Kto nenavštívil Louvre, ako keby ani v Paríži nebol. Vážne. Umelecký skvost 16. storočia dodnes láka tisícky turistov. Denne sa ich pred maličkým obrazom vystriedajú davy. Človek si vystojí riadne dlhý rad, kým sa dnu dostane, ale to, či uvidí Monu Lisu ešte stále isté nie je. Treba sa k nej prepracovať a mať aj dobrý zrak. Našťastie Louvre nie je len o tejto maličkej maľbe, ale sú tu kryté poklady dávny civilizácií.

 

Hviezdna noc

 

Tajomné a vírivé ťahy štetca dominujú na imaginatívnom obraze Vincenta van Gogha. Hviezdna noc bola namaľovaná v roku 1889 vo francúzskom sanatóriu, kde sa vtedy umelec liečil. Patrila k sérii obrazov s hviezdnou nocou, ktoré v tom období van Gogh namaľoval. Dnes sa nachádza v Múzeu moderného umenia v New Yorku. Tu ho obdivujú návštevníci „Veľkého jablka,“ ktorým umenie nie je ľahostajné.

 

Guernica

 

Zmätok, bolesť, strach a obavy sa miešajú v obraze Pabla Picassa Guernica. Zverstvo vojny a nemeckého leteckého útoku na mestečko Guernica počas Španielskej občianskej vojny sa Picassovi podarilo zachytiť až desivo presne. Autor tak chcel vyjadriť svoj nesúhlas s tak krutým počinom. Počas vojny a aj po nej bol obraz vystavovaný v New Yorku, kde mal zostať, až kým sa v Španielsku neobnovila demokracia. Po Francovom úmrtí sa obraz vrátil domov a ak ho chcete navštíviť zamierte do Madridu a jeho Národného múzea umenia kráľovej Sofie.

 

Zrodenie Venuše

 

Opakom Picassovho obrazu je Botticelliho Zrodenie Venuše. Éterická Venuša vystupuje z mušle a mýtické bytosti ju zohrievajú a odievajú do šatu. Interpretácii je niekoľko, ale je isté, že sa Botticelli inšpiroval antikou a Ovídiovým dielom, kde opisuje ako Venuša vystupuje z mora. Kedysi sa obraz ukrýval v súkromnom sídle, no dnes si ho môže obzrieť každý, kto zavíta do slnečnej Florencie. Galéria Uffizi okrem tohto majstrovského diela ukrýva aj iné poklady, ktoré sa oplatí vidieť. Len sa opäť pripravte na dlhý rad a čakanie pred galériou.

 

Bozk

 

Aj u našich susedov sa ukrýva svetové dielo. Vo Viedni, Österreichische Galerie Belvedere, leží svetoznámy obraz Gustáva Klimta, Bozk. Namaľovaný bol počas Klimtovho „zlatého obdobia“ a predstavuje vrchol secesie a rakúskeho modernizmu. Na dokonalom štvorci je vyobrazená objímajúca sa dvojica, ktorá sa bozkáva. Obraz má niekoľko vrstiev a aj vysvetlení. Pokrytý je zlatými plátkami, aby pripomínal stredoveké rukopisy, a muž je namaľovaný takmer až na samom vrchu, čo obraz posúva viac k japonskej umeleckej tradícii ako k tej západoeurópskej.

 

Výkrik

 

Obraz, ktorý má každý z nás pred očami len čo si predstaví toto slovo, je najslávnejším dielom nórskeho maliara Edvarda Muncha. Na obraze vidno osobu zvíjajúcu sa vo vnútornej agónii, ktorá kričí. Pozadie je krvavo červené (na niektorých verziách oranžové) a všetko sa spolu ako keby vlnilo. Munch povedal, že dielo namaľoval podľa zvieravého pocitu, ktorý cítil počas jednej prechádzky. Originálne boli namaľované až 4 verzie tohto obrazu. Každá z nich skončila v iných rukách, v Národnom múzeu v Osle, v Munchovom múzeu a aj v súkromných rukách. Veľká priazeň spoločnosti sa odrazila aj na viacerých krádežiach, ktoré na niekoľko rokov obrazy ukryli pred zrakmi verejnosti.

 

Americká gotika

 

Verejný názor na tento obraz sa značne líši podľa toho, z ktorého pobrežia Spojených štátov ste. Ako nezaujatí pozorovatelia si však môžeme myslieť čo sa nám zapáči. Pri návšteve Chicaga preto nevynechajte Inštitút umenia, kde sa vystavuje tento skvost umelca Granta Wooda. Na obraze stojí muž s dcérou, ktorí predstavujú univerzálnych farmárov amerického vnútrozemia. Oblečené majú jednoduché šaty a stoja pred tradičným domom. Mešťania obraz vnímajú ako ironický pohľad na nevzdelaných vidiečanov a naopak vidiečania sa v ňom úprimne vidia. Len tie posmešky sa im nepozdávajú. Obraz je totiž často parodovaný od filmov, súkromných fotografií až po seriály a kreslené filmy.

 

Ľalie

 

Séria až 250 olejových malieb vodných ľalií je roztrúsená po celom svete. Namaľoval ju Claud Monet, ktorý sa inšpiroval záhradami blízko jeho domu vo Francúzsku. Zakladateľ impresionizmu v jazierkach nachádzal veľkú inšpiráciu a tiež pokoj. Kto si chce pozrieť najväčšiu zbierku Vodných ľalií  musí sa ísť pozrieť do Múzea MarmottanParíži, kde ich je približne 130.   

Zdroj/autor: bootsnall.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa