To najlepšie z metropoly Srbska: TOP 10 atrakcií v Belehrade

2020-04-14 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Srbska Belehrad nepatrí na prvý pohľad medzi miesta, ktoré by ste dali na svojom cestovateľskom zozname do popredia. Lenže prvý dojem často klame a hneď po príchode pochopíte, ako veľmi ste sa mýlili. Živá atmosféra v spojení so zaujímavou históriou sú dostatočnými dôvodmi na to, aby ste si tam naplánovali aj dlhšiu dovolenku.



 

1. Pevnosť Kalemegdan

Najstaršiu budovu postavili už v roku 279 pred Kristom. Pevnosť Kalemegdan postupne rozširovali, aby sa stala najdôležitejším obranným bodom v krajine. Práve kvôli tomu bola často terčom útokov. Počas viac ako dvetisíc rokov jej dejín, zažila množstvo mocenských bojov a bola niekoľkokrát zničená. Napriek tomu ju stále obnovovali a postupne aj rozširovali. V súčasnosti sa v pevnosti nachádza hlavné vojenské múzeum a menšie výstavy s galériami.

 

2. Miesto, kde sa spája Dunaj so Sávou

V Belehrade sa nachádza aj miesto, kde sa spájajú dve dôležité rieky Dunaj a Sáva. Druhá z nich pramení v Slovinsku a zaniká práve v tomto bode. Najlepší výhľad na spomínanú deltu máte z pevnosti Kalemegdan, keď počas prechádzky popri obranných múroch uvidíte ich prepojenie ako na dlani. Táto vyhliadka sa zároveň pokladá za najromantickejší bod v srbskej metropole, ktorý často slúži ako miesto stretnutí zamilovaných párikov.

 

3. Katedrála svätého Sávu

Mesto sa môže pochváliť najväčšou ortodoxnou katedrálou na Balkáne. Kostol svätého Sávu je postavený na nádhernom mieste, pri ktorom sa nachádza menší park a fontány. Vo vnútri má bohaté zdobenie, ktoré je typické pre tento typ stavieb. Exteriér je oproti tomu jednoduchší, bielu fasádu charakterizujú elegantné tvary. Na rovnakom mieste kedysi sídlila pôvodná katedrála zo 16. storočia, ale tú nanešťastie vypálili Turci. K obnove svätostánku prišlo až v novodobých dejinách a posledné práce končili len pred šestnástimi rokmi.

 

4. Veža Avala

Najznámejšia televízna veža v krajine stojí na tomto mieste už od roku 1965. Potom však utrpela veľké škody počas bombardovania vojskami NATO a po vojne museli obyvatelia počkať až do roku 2010, kým ju kompletne zrenovovali. V súčasnosti sa tam nachádza známa vyhliadka, ktorá vám ponúka najlepší pohľad na Belehrad. Avala je navyše najvyššou vežou na Balkáne, keďže meria 204,5 metra.

 

5. Dom kvetov

Belehrad bol v minulosti súčasťou Juhoslávie a jej dejinám sa venuje najznámejšie múzeum v meste. Jeho súčasťou je Dom kvetov, ktorý sa stal miestom posledného odpočinku Josepa Broza Tita a jeho manželky Jovanky. Bývalý juhoslovanský prezident si svoje mauzóleum navrhol ešte pred smrťou ako veľkú zimnú záhradu, v ktorej mal kontrastovať biely mramor s množstvom zelených rastlín. Hrobky týchto manželov sa nachádzajú v strede budovy s viacerými zaujímavými architektonickými prvkami.

 

6. Katedrála svätého Michala

Na mieste súčasného chrámu stál pôvodne kostol, ktorý úplne zničili. Preto v 19. storočí postavili na rovnakom námestí Katedrálu svätého Michala, ktorá má viaceré barokové prvky. Rozlohou menší, ale významom veľký svätostánok je zároveň aj miestom, kde pochovali dvoch veľkých srbských mysliteľov. Svoje hroby tam majú jazykovedec Vuk Stefanović Karadžić a spisovateľ Dositej Obradović.

 

7. Skadarlija

Francúzi majú Montmartre a Srbi Skadarliju. V 18. a 19. storočí bola táto štvrť mekkou umelcov. Stretávali sa tam v obľúbených podnikoch a vzájomne sa inšpirovali pre ďalšie diela. Z tých časov zostali v meste kamenné ulice s plynovými lampami, ktoré už dnes svietia vďaka elektrine. Do tejto štvrte, ktorá je zároveň pešou zónou, sa domáci pokúšajú vrátiť pôvodnú atmosféru, aby tam tak pritiahli ešte viac turistov. V Skadarliji sa nachádzajú večerné bary so živou hudbou, známe reštaurácie a opäť tam môžete stretnúť aj viacerých umelcov.

 

8. Víťaz

Najznámejšia socha v meste symbolizuje víťazstvo domácich obyvateľov nad Turkami a neskôr i Habsburgovcami. Symbolický víťaz drží v jednej ruke meč a v druhej holubicu mieru. Sochu postavili v prvej polovici 20. storočia a pôvodne mala zdobiť hlavné Námestie republiky. Lenže potom sa ju rozhodli umiestniť v blízkosti oboch riek, vďaka čomu sa stala aj známym orientačným bodom, pri ktorom si domáci obyvatelia často dohadujú svoje schôdzky.

 

9. Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je miesto, aké by ste možno uprostred Belehradu nečakali. Jedná sa o riečny ostrov, na ktorom sa nachádza malá mestská pláž. V lete tam veľmi radi chodievajú turisti i domáci, aby sa mohli okúpať a osviežiť počas horúcich dní. Taktiež sa tam nachádza niekoľko reštaurácii a barov, vďaka čomu sa Ada Ciganlija mení na štvrť s pulzujúcim nočným životom. Ostrov má najväčšiu návštevnosť najmä počas letných mesiacov.

 

10. Kostol svätého Marka

Napriek tomu, že stavba pôsobí na prvý pohľad starobylo, v skutočnosti ju dokončili až v roku 1940. Na tomto mieste sa pôvodne nachádzal drevený kostol, pri ktorom začali budovať nový chrám. Ten patrí medzi najväčšie v krajine a je známy aj vďaka veľkej mozaike pri vchode, ktorá zachytáva fragmenty zo života apoštola Marka. V jeho blízkosti sa nachádza budova parlamentu a park Tašmajdan.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa