Farebný Funchal, srdce Madeiry

2013-04-08 12:15:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Ak sa Madeira zvykne označovať ako ostrov večnej jari, mesto Funchal si pokojne môže nárokovať na titul hlavné mesto jari. Nemá ho len tak, mesto je totiž celoročne plné rozkvitnutých kvetov, vôní a farieb. Avšak, nielen tých prírodných. Kto sa vyberie na potulky týmto krásnym prístavným mestom, natrafí na zaujímavé farebné prekvapenia, ktoré vznikli ľudskou rukou.



Dvere do farebného sveta

Nie je to tak dávno, čo v hlavnom meste portugalského ostrova otvorili atraktívne múzeum Madeira Story Centre, ktoré atraktívnou formou približuje históriu a zaujímavosti mesta i celého ostrova. Vedú k nemu kroky mnohých turistov a tých je veru na Madeire celoročne neúrekom. Veľa výletníkov po prehliadke múzea zamieri na prechádzku po okolí a pri nej natrafia na ulicu Rua de Santa Ana. Tam sa náš farebný výlet začína.

Pred niekoľkými rokmi sa miestni umelci dohodli, že upozornia na opustené budovy historického centra Funchalu, a prišli s nápadom obliecť ich do pestrofarebného šatu. V starom centre mesta tak pribudlo asi 200 umeleckých diel, ktoré vznikli na vchodových dverách. Koncentrujú sa na ulici Rua de Santa Ana. Je zaujímavé preniknúť počas prechádzky ulicou do príbehov, ktoré farebné dvere otvárajú.

 

Tajomná galéria

Vstupná brána do kultúrneho centra Criamar, na ulici Santa Ana, pôsobí trochu alternatívne. To môže byť príčina, prečo veľa štandardných turistov do neho iba letmo nakukne a pokračuje ďalej po vychodenej turistickej trase. Je to škoda, ak by sa odhodlali vkročiť, našli by zaujímavé miesto venované tvorbe miestnych umelcov. Galéria, v ktorej sú maľby vystavené, je situovaná v starom dome, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný, ale pätina a staré trámy na ňom zostali.

Madeira je známa svojimi krásnymi výhľadmi, príjemnou klímou, fantastickými turistickými chodníčkami a nádhernými farebnými záhradami. Ja by som na tento zoznam pridala ešte farebné a nápadité ulice hlavného mesta Madeira.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa