Zverejnili rebríček najkrajších ostrovov sveta: V top 5 je aj náš chorvátsky obľúbenec

2021-08-25 12:01:00 |   |    | 

Experti na cestovný ruch vybrali päťdesiatku ostrovov, ktoré sa najviac oplatí navštíviť. Niektoré sú takmer opustené a lákajú na divokú prírodu, iné zas ponúkajú poriadnu zábavu bez neželaných svedkov. V súčasnej situácii je dobré predstaviť si európske želiezka v ohni.



 

Do päťdesiatky najkrajších ostrovov sveta sa ku karibským perlám či exotickým destináciám ako Fidži, Seychely alebo Tahiti dostalo aj 16 zástupcov starého kontinentu. Ak by ste čakali skôr spodnejšie priečky rebríčka, budete prekvapení. Až deväť európskych ostrovov je v prvej dvadsiatke.

 

49. Malorka, Španielsko

Obľúbený Baleársky ostrov je známy najmä vďaka bujarej zábave, ktorú tu vyhľadávajú mladí ľudia. Malorka však okrem tanečných klubov či barov ponúka aj nádherné pláže a viacero cenných historických pamiatok, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

 

47. Paros, Grécko

Do prestížneho rebríčka sa prekvapivo dostali len dva ostrovy Grécka. Jedným z nich je Paros, vyhľadávaný vďaka nádhernému pobrežiu, tyrkysovej vode, čarovným dedinkám a nočnej zábave. V zátoke Naoussa nájdete aj jednu z najkrajších gréckych pláží.

 

45. Öland, Švédsko

Obľúbenou letnou destináciou Švédov je ostrov Öland, ktorý s pevninou spája šesť kilometrov dlhý most. Okrem bielych piesočných pláží tu nájdu aj mnoho možností na zaujímavé výlety. Napríklad k starovekému pohrebisku či ruine hradu Borgholmes.

 

43. Formentera, Španielsko

Podľa Španielov je najkrajším z Baleárskych ostrovov menšia Formentera. Tá ponúka podobné služby ako jej navštevovanejší susedia, ale nie je tak preplnená. K najkrajším plážam patrí Cala Saona a Es Pujols s miernym vstupom do mora a teplou vodou.

 

36. Mont-Saint-Michel, Francúzsko

Mont-Saint-Michel patrí k najnavštevovanejším miestam Francúzska. Turistov sem láka nielen nádherná architektúra a bohatá história opátstva, ale aj jeho výnimočná poloha. Ostrov, na ktorom stojí, je počas prílivu obklopený morom a počas odlivu zase pieskom.

 

31. Gozo, Malta

Neveľký ostrov Gozo je ideálnou destináciou pre milovníkov pokojnej prírody a nádherných vyhliadok. Nachádzajú sa tam však aj prehistorické chrámy, ktoré sú podľa odhadov najstaršie na svete a vybudované boli skôr, ako egyptské pyramídy.

 

23. Colonsay, Škótsko

Tento ostrov Vnútorných Hebríd má iba asi 135 stálych obyvateľov, a tak je pre vás ideálnou destináciou najmä vtedy, ak túžite pod dokonalom oddychu v lone panenskej prírody. Počas prechádzok môžete obdivovať piesočné pláže, dramatické útesy aj bohatú faunu a flóru.

 

20. Santorini, Grécko

Santorini s jeho bielo-modrými domčekmi patrí k symbolom Grécka. Najfotografovanejším miestom je Oia, mesto vybudované na vulkanickej skale priamo nad morom. Okrem jeho úzkych uličiek a nádherných pláží však láka turistov na ostrove aj činná sopka či hrad.

 

19. Korzika, Francúzsko

Korziku prezývajú aj „ostrov krásy“ najmä vďaka kombinácii divokej prírody, smaragdovej vody aj zaujímavých pamiatok. Najatraktívnejšie je v tomto smere Napoleonovo rodisko Ajaccio a mesto Calvi so stredovekou citadelou.

 

17. Ibiza, Španielsko

Ibiza má povesť party ostrova, kde v kluboch hrávajú tí najlepší svetoví dídžeji, turisti sem však nemusia mieriť len kvôli nočnej zábave. Centrum rovnomenného hlavného mesta je zapísané na zozname UNESCO a nádherné sú aj miestne pláže.

 

15. Aranské ostrovy, Írsko

Pri západnom pobreží Írska sa nachádza trojica ostrovov Inishmore, Inishmaan a Inisheer, ktoré nesú spoločné pomenovanie Aranské ostrovy. Pýšia sa vidieckym šarmom, pôsobivými prírodnými scenériami, ale aj najmenšou dedinkou na svete.

 

14. Capri, Taliansko

Ostrov Capri v blízkosti Neapola vyhľadávali na letný oddych už starí Rimania, svoju vilu tam mal napríklad cisár Tiberius. Okrem pamiatok, pláží či skvelého jedla nesmiete vynechať ani čarovnú Modrú jaskyňu, ktorá patrí k najobľúbenejším prírodným atrakciám ostrova.

 

12. Azorské ostrovy, Portugalsko

Azory pozostávajú dokopy z deviatich obývaných ostrovov, ktoré sa môžu pochváliť nedotknutými oblasťami a vzácnym ekosystémom. Jednou z hlavných atrakcií je vyhasnutá sopka Sete Cidades na ostrove Sao Miguel či najzápadnejší bod Európy na Faiale.

 

9. Flatey, Island

Menšie ostrovy patriace k Islandu nie sú veľmi známe, jeden z nich to však medzi najkrajšími ostrovmi sveta dotiahol až na deviatu priečku. Flatey celoročne obývajú len dve rodiny a je tu iba jedna cesta, takže tu vládne len divoká príroda a pokojná atmosféra.

 

5. Korčula, Chorvátsko

Piaty najkrajší ostrov sveta je nám dobre známy, Korčula totiž patrí spolu s Hvarom a Bračom k najobľúbenejším miestam v Chorvátsku. Rovnomenné hlavné mesto niekedy prezývajú aj „Malý Dubrovník“, pretože je tiež obohnané stredovekými hradbami.

 

4. Sommarøy, Nórsko

Ostrovček Sommarøy leží asi 36 kilometrov západne od mesta Tromsø, za slnečného dňa má však vďaka tyrkysovej vode a plážam s bielym pieskom priam karibský nádych. Aj preto sa medzi najkrajšími ostrovmi sveta umiestnil na štvrtom mieste a predbehli ho len Espiritu Santo (Vanuatu), filipínsky Palawan a washingtonský Lummi Island, ktorý rebríčku kraľuje.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa