Nádherné prostredie a dokonalý zvuk: 8 najkrajších funkčných amfiteátrov sveta

2017-09-17 00:00:01 |   |    | 

Amfiteátre predstavovali jedno z prvých miest, kam sa chodili ľudia zabávať a sledovať zaujímavé predstavenia. Vždy mali otvorený charakter a boli prispôsobené na veľké davy návštevníkov. Na niektorých z nich odviedli remeselníci tak výbornú prácu, že slúžia svojmu pôvodnému účelu až dodnes. Tieto amfiteátre vás prekvapia nielen svojou krásou, ale zároveň sa vám predvedú aj svojou účelnosťou a atmosférou, ktorú vytvárajú počas jednotlivých podujatí.



 

Amfiteáter Red Rocks, Colorado

Jeden z najkrajších amfiteátrov nájdete v americkom prírodnom parku Red Rocks. Pódium, ale aj sedenie boli vytesané priamo do obrovských skál, ktoré sa nachádzajú všade na okolí. Počas koncertov tak máte úžasný výhľad nielen na vystupujúcich, ale aj na nádhernú kulisu za ich chrbtami.

Amfiteáter Red Rocks má navyše fantastickú akustiku, vďaka čomu tam vystupovalo mnoho slávnych umelcov. Skupina U2 tam nahrala aj svoj prvý live album Under A Blood Red Sky. Stavba bola dokončená a otvorená v roku 1906. Odvtedy už viackrát slúžila i na filmovacie účely.

 

Rímske divadlo, Orange, Francúzsko

História tohto amfiteátra siaha až do 1. storočia. Vtedy domáci hľadali priestory pre vystavanie rímskeho divadla a nakoniec sa rozhodli pre romantické Provensálsko. Podarilo sa im vytvoriť dominantnú stavbu, ktorá skvele zapadla d okolitej prírody. Tento amfiteáter patrí medzi najzachovalejšie rímske divadlá vo svete. Vďaka tomu môže niekoľkokrát ročne otvoriť svoje brány aj pre milovníkov umenia. Pravidelne sa tam koná festival mesta Orange a z umeleckých žánrov najčastejšie prepožičiava svoje priestory pre operných spevákov.

 

Amfiteáter Gorge, Washington

Len máloktoré obrovské stavby dokážu tak splynúť s prírodou a rešpektovať jej pravidlá. Tvorcom amfiteátra Gorge v štáte Washingtone sa to však podarilo a vďaka tomu je podľa Američanov tým najkrajším koncertným miestom v ich krajine. Vybudovaný bol pri rieke Columbia a diváci majú tak popri koncerte zároveň výhľad na celé údolie. Miesta na sedenie boli prispôsobené tak, aby kopírovali tvar susedného svahu. Vďaka tomu pôsobí tento areál prirodzenejšie a na prvý pohľad to vyzerá, ako keby tam uprostred prírody narástlo veľké pódium. Amfiteáter patrí spoločnosti Live Nation, ktorá tam organizuje predovšetkým koncerty svojich interpretov.

 

Dalhalla, Švédsko

Rozmerovo menší amfiteáter prináša jedno z najnetradičnejších miest na organizovanie koncertov a divadelných predstavení. Až do roku 1990 sa využíval ako lom na ťažbu kameňa. Potom sa architekti rozhodli využiť netradičný priestor, ktorý vznikol pri týchto prácach. Do piatich rokov vybudovali amfiteáter pre 4000 ľudí, v ktorom sa počas leta organizujú podujatia rôzneho typu. Návštevníci musia postupne zostúpiť až k pódiu, za ktorým vzniklo malé jazero. Vďaka nízkej polohe sa zvuk dobre rozloží v celej jame a vytvára tak unikátny hudobný zážitok. Kuriozitou tejto stavby je, že účinkujúcim umožňuje zaujímavú verziu stage divingu, keď si namiesto do davu môžu skočiť do tyrkysového jazierka.

 

Pavilón Jay Pritzker, Chicago

Novší pavilón v Chicagu bol dokončený v roku 2004. Oficiálne je domovom tunajšieho orchestra, ktorý funguje vďaka sponzorským darom a pravidelne tam usporadúvajú bezplatné koncerty pre všetkých nadšencov hudby. Amfiteáter bol skonštruovaný tak, že predná časť pri pódiu je čiastočne krytá strechou. Potom prichádza klasické postupne sa stupňujúce sedenie. Zvyšok priestoru tvorí veľký trávnik, na ktorý sa môžete posadiť a počúvať hudbu. Nad všetkým je akoby roztiahnutá kovová sieť, ktorá združuje objekt do jedného celku. V Jay Pritzker sa často organizujú i jazzové festivaly.

 

Hollywood Bowl, Los Angeles

Prvý koncert v týchto priestoroch sa odohral v roku 1920. Vtedy tam nebolo nič, iba holá zem a kopce v okolí. Jedna žena spievala a druhá ju sprevádzala na piane. Keď potom začali budovať nový amfiteáter, práve dáma od klavíra pomáhala s ladením akustiky v týchto priestoroch. Vrcholom tejto stavby je pohľad na slávny Hollywood Hill s kultovým hollywoodskym nápisom. Ten sa nachádza priamo za pódiom a vytvára tak fantastickú atmosféru. Na začiatku tohto milénia prešiel amfiteáter veľkou rekonštrukciou. Dodali mu modernejšie prvky a prispôsobili ho aj aktuálnym technickým podmienkam.

 

Amfiteáter Verona, Taliansko

Jeden vzácny unikát nájdete v talianskej Verone. Tunajší amfiteáter bol postavený už počas prvého storočia ako tretí najväčší v rímskom štýle. Pôvodne bol ešte väčší, no po viacerých zemetraseniach v 12. storočí zostal len v súčasnej podobe. Kedysi slúžil na súboje gladiátorov a v jeho priestoroch zomrelo mnoho bojovníkov. Keďže v podzemí boli rôzne tajné chodby a katakomby, ktoré slúžili na presun bojovníkov, prezývali ho i diablovým labyrintom. Potom však dostal vznešenejšie účely, keď ho prerobili na veľkú koncertnú sálu. Ešte i v súčasnosti tam organizujú operné predstavenia, ktoré majú v týchto priestoroch osobitú atmosféru.

 

Grécke divadlo, Los Angeles

Amfiteáter v Griffith Park vás ešte viac priblíži k nádhernej prírode Los Angeles. Tentoraz sa nebudete kochať známym nápisom, ale úžasným lesom, ktorý necháva lepšie vyznieť hudbu šíriacu sa z pódia. Po prvýkrát ho otvorili v roku 1930 a po veľkej rekonštrukcii mu pribudlo takmer 2000 nových miest na sedenie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Flickr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa