Top 10 prírodných krás Francúzska

2013-09-10 10:05:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Francúzske bohatstvo kultúrnych a architektonických skvostov zďaleka nie je všetko, čím sa krajina galského kohúta môže pochváliť. Naprieč celým Francúzskom možno naraziť na množstvo dych vyrážajúcich prírodných úkazov, my sme pre vás vybrali tie najkrajšie.



Pamiatky a múzeá, to sú obľúbené ciele väčšiny turistov, ktorí zavítajú do Francúzska. Netreba však zabúdať na to, že aj outdoorové spoznávanie krajiny má svoje čaro. A v prípade Francúzska to platí hneď niekoľkonásobne, keďže ponúka nádherné prímorské scenérie, nezabudnuteľné lúčne panorámy i vysokohorské dobrodružstvá.

 

  • Aiguilles de Bavella

Spomedzi všetkých skvostov Francúzska upadá Korzika mierne do zabudnutia, navštevujú ju hlavne plážoví dovolenkári. Avšak v teplom počasí je výbornou lokalitou nielen na opaľovanie, no v záplave kvetov aj na podnikanie výletov naprieč celým ostrovom. Výhľad na južné pohorie Aiguilles de Bavella vás odpíše skoro ako miestna brandy ‚aquavita‘.

 

  • Alpská divočina

Lyžovanie, snowboardovanie, sánkovanie i vytváranie anjelikov do snehu sú excelentné kratochvíle pri pobyte vo Francúzskych Alpách, no i miestna jeseň je kúzelná. Vydajte sa na túru s ďalekohľadom a pozorujte prirodzených obyvateľov miestneho prostredia - diviaky, kozorožce či horské zajace. Tunajšou ikonou je najmä svišť, jedného si teda odneste domov v podobe plyšového suveníru.

 

  • Côte de Granit Rose

Ako z plátna niektorého svetoznámeho maliara vyzerajú západy slnka na pobreží Côte de Granit Rose. Odtiene ružovej a oranžovej sa odrážajú na balvanoch obmytých nárazmi vĺn a do tváre šľahá ostrý severofrancúzsky vietor. Ideálne si to všetko vychutnáte z vyhriateho interiéru kaviarne, kde musíte vyskúšať miestne palacinky a mušty.

 

  • Dune du Pilat

Najvyššie piesočné duny v Európe sú vzdialené asi iba hodinu cesty od Bordeaux a sú vysloveným rajom paragliderov. Z vrcholu sa im do chrbta opiera slušný vietor a pohodlne odtiaľ štartujú svoj spanilý let. Pre ostatných je zážitkom samotná návšteva úkazu, ešte väčším zážitkom je následné vytriasanie nafúkaného piesku zo všetkých častí odevu.

 

  • Gorges du Verdon

Veľkolepé skalné divadlo sa pred vami otvorí v povodí juhofrancúzskej rieky Gorges du Verdon, ktorá je doslova magnetom na turistov vyhľadávajúcich adrenalínovú zábavu a aktívnu dovolenku. Kajakári a horolezci tu môžu skúšať svoje limity, tým menej zdatným rieka ponúka priestor pre labužnícky piknik na jachte.

 

  • Levanduľové polia

Môžete povedať, že na priam geometricky uhladených záhonoch levandule v Provence nie je nič naturálne. No keď sa uprostred leta ocitnete v záplave modravých kvietkov, ktoré rozvoniavajú na míle ďaleko, budete si pripadať doslova ako v raji. Rajskú panorámu dopĺňajú aj architektonické perly južného Francúzska, napríklad kláštor Abbaye Notre Dame du Sénanque, na fotografii.

 

  • Migrujúce plameniaky

Slaniská v Camargue sú samé o sebe zaujímavým prírodným javom, no skutočnú pečať výnimočnosti močariskám dávajú stovky plameniakov, ktoré tu žijú. Francúzski ornitológovia kvôli nim v oblasti zriadili aj výskumný park. Vyšperkujte zážitok tým, že si požičiate koňa a slané jazerá prebádate na jeho chrbte - lebo svet je tak či onak najkrajší z konského sedla.

 

  • Mont Blanc

Je jedno, v ktorom ročnom období sa do Francúzska vyberiete, zažiť jeho najvyšší vrch stojí naozaj za to. V zime ako súčasť panorámy pri zimných športoch, v lete vezmite výstroj a vydajte sa čo najbližšie k jeho vrcholu. Menej zdatní po riadne označených turistických chodníkoch, skúsení dobrodruhovia si môžu dojednať stúpanie s najatým sprievodcom.

 

  • Útesy Etretat

Skalné oblúky Etretat inšpirovali mnohých umelcov. Spisovateľ Guy de Maupassant tu vyrástol a zasadil sem niekoľko svojich krátkych príbehov, scenériu by ste našli aj na niekoľkých obrazoch Claudea Moneta. Obaja ich opísali po svojom, turisti zase po osobnej návšteve zvyknú vravieť, že ikonický oblúk pripomína slona s chobotom ponoreným do vody.

 

  • Vodopády Gavarnie

Francúzsko nemusí byť domovom najväčších vodopádov v Európe, ale z dramatického rozloženia vodopádov Gavarnie na strmých skalných útesoch vám spadne sánka. Riečky svoju cestu začínajú už v španielskych Pyrenejach a voda z roztápajúcich sa horských ľadovcov ich posilňuje pri zostupe k francúzskym kaskádam.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa