Záhadné javy na oblohe: Bezpečnosť letov by vraj mohlo ohrozovať UFO

2023-09-18 00:00:00 |   |    | 

Záhadné lietajúce objekty, dnes známe pod skratkou UFO, sú na oblohe pozorované od nepamäti a v niektorých krajinách vznikli aj úrady na zhromažďovanie a analyzovanie správ o ich výskyte. V USA bol takto najnovšie vlani v júli zriadený úrad amerického ministerstva obrany AARO, založený na základe asi ročného pozorovania týchto javov, ktoré zaznamenali vojenskí piloti. Tento úrad má okrem skúmania otázky existencie mimozemského života aj vyhodnocovať bezpečnostné riziká, ktoré predstavuje stretnutie lietadiel s týmito objektmi.



 

Za dobu svojej existencie AARO dostal 510 správ o pozorovaní UFO, týkali sa 144 objektov videných už skôr a 366 nových správ. Podľa Pentagonu neexistuje dôkaz o ich mimozemskom pôvode, napriek tomu ich vyšetruje ako možnú hrozbu. K incidentom dochádza podľa AARO "v obmedzenom alebo citlivom priestore, čo vzbudzuje obavy ohľadom bezpečnosti letov v tých oblastiach a ohľadom zberu informácií možnými protivníkmi", ktorí by mohli disponovať novými technológiami. Väčšina z 510 preskúmaných prípadov UFO vykazuje "nepozoruhodné vlastnosti" a môžu byť opísané ako bezpilotné systémy alebo objekty pripomínajúce balóny, uvádza AARO podľa agentúry AP.

Úrad pre výskum UFO existoval aj v Británii. V auguste 2010 zverejnilo britské ministerstvo obrany časť dokumentov, ktoré sa týkali týchto objektov. V odtajnených materiáloch vyšlo napríklad najavo, že bývalý britský premiér Winston Churchill nariadil utajiť na najmenej 50 rokov informácie o stretnutí posádky bombardéra s údajným UFO za druhej svetovej vojny. Posádka lietadla britského Kráľovského letectva (RAF) zaznamenala nezvyčajný jav pri návrate z bombardovacej misie.

Väčšina zo zaznamenaných prípadov bola neskôr racionálne vysvetlená, išlo napríklad o meteority, lietadlá či osvetlenie, niektoré sú však dodnes nevyriešené. Medzi tie patrí záhadný lietajúci objekt, ktorý sa v roku 1995 takmer zrazil s lietadlom Boeing 737 pristávajúcim na letisku v Manchestri alebo UFO, ktoré zbadali policajní dôstojníci nad futbalovým štadiónom Chelsea. Pre nedostatok dôkazov a množstvo administratívy spojené s vyšetrovaním úkazov bol úrad v decembri 2009 zrušený.

Aj vo Francúzsku venujú výskumu UFO dlhodobú pozornosť. Prvý výskyt "lietajúceho taniera" na francúzskom území bol zaznamenaný už v roku 1937. Francúzsko je tiež jedinou krajinou v Európe, ktorá udržiava na plný úväzok pracujúci štátny úrad pre výskum UFO. Francúzsky tím priemerne dostáva dve správy o zahliadnutí UFO denne a o každom prípade sa vyplní 11-stranový dotazník. Jeho cieľom je jednak zaznamenať čo najviac dostupných informácií, ale tiež odradiť prípadných vtipkárov. Podobný úrad existoval aj v Dánsku, ale bol už tiež zrušený.

V ČR sa problematikou UFO zaoberal projekt Žiara, založený v roku 1992. Spolupracoval s odborníkmi z radov astronómov, meteorológov a ľudí z odboru letectva, prijímal hlásenia o výskytoch UFO, o kruhoch v obilie a ďalších anomáliách. Napríklad v roku 2017 prijal 117 oznámení o takýchto javoch. Viac ako polovicu ohlásených prípadov sa podarilo vysvetliť.

Zrejme najzáhadnejšie stretnutie s UFO sa podľa vedúceho projektu Vladimíra Šišku odohralo 12. júla 1987 pri Vranove nad Dyjí. V tento deň dostala posádka bojového vrtuľníka MI-24 pokyn na pohotovostný vzlet. Neznámy cieľ bol zachytený rádiolokátormi ešte nad územím Rakúska a smeroval k hranici s vtedajším Československom. Posádka vrtuľníka objekt skutočne zbadala, svedectvo neskôr podal pilot vrtuľníka.

"Išlo o valcovitý alebo cigarovitý predmet, odhadom 10 až 15 metrov dlhý, bez krídel, hladký lesklý povrch. Objekt manévroval, bolo ťažké sa k nemu priblížiť, pohyboval sa vo veľkom rozsahu rýchlosťou." Posádka vrtuľníka dostala rozkaz na streľbu na neznámy objekt, ten však neuposlúchla, lebo sa nachádzali nad priehradou, plnou kúpajúcich sa ľudí. Potom, niekde blízko Dukovan, vrtuľníku začalo dochádzať palivo a vrátil sa. Posádka dostala rozkaz zmazať záznamy o lete. Projekt Žiaru ukončil svoju činnosť v roku 2021.

Novodobá história pozorovania UFO sa začala písať v 40. rokoch 20. storočia a spustilo ju niekoľko udalostí v USA, ktoré sa stali začiatkom kultu UFO. V júni 1947 uvidel americký pilot Kenneth Arnold nad Kaskádovým pohorím deväť podivných letiacich objektov, ktoré opísal ako "tanieriky, ktoré hodíte cez vodnú hladinu". Podľa neho sa pohybovali obrovskou rýchlosťou, ktorú odhadol na minimálne 1700 kilometrov za hodinu, k hore Mount Adams. Jeho pozorovanie trvalo približne tri a pol minúty.

Arnoldovo svedectvo sa stalo senzáciou a čoskoro sa vyrojila séria ďalších obdobných pozorovaní. Rozruch vyvolala správa leteckého personálu spoločnosti United Airlines, ktorý údajne uvidel 4. júla toho istého roku rovnako deväť podivných predmetov v štáte Idaho.

Vôbec najslávnejším "stretnutím" s UFO sa stal prípad Roswell. Druhého júla 1947 sa niekoľko desiatok kilometrov od tohto mestečka v Novom Mexiku a v blízkosti základne 509. bombardovacej skupiny amerického letectva zrútil na ovčiu pastvinu podľa neskoršieho oficiálneho vysvetlenia prísne utajovaný meteorologický balón vyvinutý k špionáži nad Sovietskym zväzom. Skalní obhajcovia viery v UFO sú ale pevne presvedčení o tom, že americká armáda v roku 1947 ukoristila a nechala zmiznúť nielen "lietajúci tanier", ale aj mŕtve telá jeho posádky. Toto všetko je podľa "ufológov" ukryté v prísne tajnom zariadení amerického letectva zvanom Oblasť 51.

Americké úrady začali tieto prípady vyšetrovať. Vo svojich záveroch občas pripustili, že na úkazoch by mohlo byť niečo skutočné, nakoniec ale domnelé lietajúce taniere označili za prelud. Množiace sa hlásenia o UFO si však vynútili vznik niekoľkých programov na ich vyhodnocovanie, z ktorých najznámejší a najrozsiahlejší bol Project Blue Book (Projekt Modrá kniha), ktorého prvý riaditeľ Edward J. Ruppelt použil v roku 1952 prvýkrát výraz Unidentified Flying Objects, teda UFO.

Americký výskum zahŕňal v rokoch 1952 až 1970 celkovo 12.618 prípadov výskytu domnelých UFO. Veliteľstvo leteckých síl ho napokon zastavilo s tým, že vyšetrovanie nepreukázalo prítomnosť techniky, ktorá by prevyšovala úroveň pozemských vedomostí. Hoci odborníci vysvetlili väčšinu prípadov klimatickými poruchami alebo prítomnosťou lietadiel, bolo asi sedem stoviek prípadov zaradených do kategórie neidentifikovaných pozorovaní. Internetová stránka www.ufoevidence.org takýchto prípadov eviduje 565, vrátane prípadov z dávnej minulosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa