To najlepšie zo starého kontinentu: Toto je 7 divov Európy

2016-07-06 00:00:01 |   |    | 

Sedem divov sveta – pod týmto pojmom poznali v staroveku diela, ktoré vynikali technickou a umeleckou dokonalosťou. Takými vlastnosťami sa môžu pochváliť aj mnohé európske stavby. Každú z nich sa rozhodne oplatí navštíviť osobne, zatiaľ si však tých najkrajších sedem môžete vychutnať na našich nádherných fotografiách.



 

EIFFELOVA VEŽA, PARÍŽ

Kto by to bol povedal, že Eiffelovu vežu považovali kedysi Parížania za poškvrnu svojho mesta...V roku 1889, keď ju pri príležitosti stého výročia Francúzskej revolúcie  uviedli do prevádzky na Svetovej výstave, sa však skutočne s veľkým nadšením domácich nestretla. Najvyššia stavba v Paríži pritom v čase vzniku predstavovala vrchol technickej dokonalosti. Napokon sa 324 metrov vysoká a 10 tisíc ton vážiaca veža aj napriek nevôli domácich stala obľúbenou atrakciou hlavného mesta. Doteraz ju navštívilo viac ako 243 miliónov turistov a každý rok sa k nim pridáva ďalších 7 miliónov. Vyšším počtom návštevníkov sa nemôže pochváliť žiadna iná pamiatka na svete. O ich dokonalé zážitky sa stará až 500 zamestnancov. Tí majú na starosti denné operácie, prácu v reštaurácii, údržbu výťahov, bezpečnosť a usmerňovanie návštevníkov. Veža prešla hlavnou rekonštrukciou v roku 1986 a  každých sedem rokov je premaľovaná.

Info: Od polovice júna do začiatku septembra je veža otvorená od 9. hodiny ráno až do polnoci. V ostatné mesiace platí otváracia doba 9:30-23:00 hod. Základná vstupenka pre dospelého stojí od 7 eur (pešo na 2. poschodie) do 17 eur (výťahom na vrchol). Podobne ako pri iných pamiatkach aj tu odporúčame, aby ste si lístok zakúpili vopred cez internet. Pri vašej návšteve ušetríte množstvo času, ktorý by ste strávili čakaním v rade a možno sa vám podarí zachytiť aj nejakú zaujímavú akciu a zľavu.

 

SAGRADA FAMILIA, BARCELONA

Kostol La Sagrada Família je najznámejšou rozostavanou budovou na svete. Jej výstavba začala 19. marca 1882, dokončenie sa plánuje na rok 2026. Vtedy si svet pripomenie sté výročie smrti jej autora - katalánskeho architekta Antonia Gaudího, ktorý na projekte pracoval posledných 15 rokov svojho života. Stal sa nielen architektom a vedúcim prác, ale sám tiež zháňal financie. V roku 1926 Gaudího pri prechádzaní ulice neďaleko svojej stavby zachytila električka a o tri dni neskôr v nemocnici zomrel. Pochovali ho v chráme, ktorý sa stal jeho životným dielom. Ten sa nachádza v centre mesta a v priebehu rokov sa stal dominantou Barcelony a najnavštevovanejšou turistickou atrakciou celého Španielska. Milióny turistov ročne sa prídu kochať krásami tejto baziliky a ďalší ju študujú z architektonického a náboženského hľadiska.

Info: Od apríla do septembra je kostol otvorený od 9:00 do 20:00 hod., pričom posledný vstup je o 17:00 hod. Vstupenka online stojí 15 eur pre dospelého.

 

TOWER BRIDGE, LONDÝN

Zdvíhací most Tower Bridge bol vo výstavbe v rokoch 1886 až 1894 a dnes je symbolom hlavného mesta Veľkej Británie. Nachádza sa v blízkosti významnej pamiatky Tower of London, podľa ktorej dostal aj svoje pomenovanie. Prehliadka mosta zahŕňa výstavu v oboch vežiach, kde môžete okrem iného vidieť dobové fotografie či rukopisné dokumenty. Súčasťou prehliadky je aj pôvodný parný systém v neďalekej budove pri južnom konci mosta. Ak ste technický typ, objednajte si aj špeciálnu prehliadku, pri ktorej môžete vidieť súčasný systém, ktorý nahradil ten starý. Most sa zdvíha asi 500-krát do roka.

Info: Lístok si môžete kúpiť online za cenu 12 libier. Ak však plánujete spoznať Londýn podrobnejšie, odporúčame zaplatiť 73 libier a získať tak vstup aj do ďalších 59 atrakcií mesta.

 

KOLOSEUM, RÍM

Dominanta hlavného mesta Talianska patrí k najväčším dielam rímskej architektúry a inžinierstva. Na mieste umelého jazera v záhrade Zlatého domu cisára Nerona ju dokončili v roku 80. Najväčšia budova v Rímskej ríši s výškou 48 metrov, obvodom vyše pol kilometra a kapacitou 50 tisíc divákov slúžila ako amfiteáter na rôzne hry a zápasy. Najznámejšie boli boje medzi gladiátormi alebo ľudí so zvieratami. Pod arénou sa ukrýval systém podzemných chodieb so šachtami a výťahmi pre divoké zvieratá. V súčasnosti v dmôžu turisti v dôsledku pôsobenia zemetrasení či rozkrádania materiálu obdivovať len asi 2/3 pôvodnej stavby.

Info: Lístok si kúpte cez internet za 12 eur. Pamiatka je štandardne otvorená od 8:30 do 18:15 hod., ak sa však chcete vyhnúť davom, určite si privstaňte.

 

GRAND PLACE, BRUSEL

Grand place je jedno z najkrajších námestí na svete. Obklopené barokovými a gotickými cechovými domami je ozdobou Bruselu a patrí do svetového dedičstva UNESCO.  Dominantou námestia je gotická radnica z 15. storočia. Pôvodne bola na tomto mieste tržnica, kde obyvatelia a obchodníci predávali a nakupovali jedlo. Dnes je Grand place stále plné ľudí - počas dňa  tu oddychujú turisti a školské výlety a v noci obsadí námestie mládež sediaca pri poháriku. Miesto je tiež po celý rok dejiskom mnohých koncertov a iných kultúrnych podujatí a počas teplejších mesiacov tu môžete navštíviť kvetinový trh.

Info: Návšteva Grand Place je samozrejme zadarmo. Prehliadku námestia a jeho zaujímavého okolia môžete absolvovať pešo, na bicykli to však bude omnoho zaujímavejšie.

 

MOST DOM LUÍS I., PORTO

Dvojposchodový most Dom Luís I. spája historické centrum Porta s Vila Nova de Gaia – časťou, kde sa nachádzajú sklady slávneho portského vína. 3045 ton oceli slúži v dolnej časti autám a hore súpravám metra. Na obidvoch podlažiach môžu mostom prejsť aj chodci, cyklisti či korčuliari. Most navrhol inžinier Teófilo Seyrig a dal mu úctyhodné rozmery - dĺžku 395 metrov a šírku 8 metrov. Oblúk mosta je dokonca stále považovaný za jeden z najväčších na svete. Most Dom Luís I. slávnostne otvorili v roku 1886, odkedy je dominantou tohto čarovného portugalského mesta.

Info: Linka metra A  vás dostane do blízkosti mosta, no my odporúčame presúvať sa po meste pešo alebo taxíkom, ktorý je tu lacnejší než inde.

 

AKROPOLA, ATÉNY

Obujte si tie najpohodlnejšie topánky a vyštverajte sa na posvätný kopec Akropolu v Aténach. Práve tam sa nachádza komplex starovekých budov z 5. storočia pred Kristom, ktorý hlavné mesto Grécka preslávil po celom svete. Medzi nimi vyniká predovšetkým hlavný chrám Parthenón, symbol demokracie, gréckej civilizácie a ikona európskej kultúry. Pre lepšie pochopenie histórie navštívte aj múzeum, ktoré obsahuje viac ako 3000 artefaktov. Svojou krásou však za ním veľmi nezaostáva ani menší chrám Erechteion.

Info: Akropola je otvorená od 8:00 hod. – 20:00 hod., posledný vstup je o 19.30 hod. Lístok sa dá zakúpiť len na mieste a jeho cena sa tento rok zvýšila na 20 eur.

 

Autor: Zuzana Fialová, ako

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa